Ολοκληρωτική στροφή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, με την Αγκυρα στη ρωσική σφαίρα επιρροής. Ευρασιατική Ενωση, S-400 και Turkish Stream διαμορφώνουν νέα δεδομένα στην περιοχή και όλα αλλάζουν.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα Δευτέρα, όπως ανέφερε πρώτο to ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ στην Ελλάδα. Όχι μόνο δεν υπαναχώρησαν στην υπόθεση της πώλησης των S-400, αλλά και αναφέρθηκαν σε επιπρόσθετα σχέδια υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν την υλοποίηση του συμβολαίου για την προμήθεια του συστήματος αεράμυνας S-400.
«Συζητήσαμε την συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας, συγκεκριμένα την υλοποίηση του συμβολαίου για την προμήθεια του συστήματος αερομάνυνας S-400 Triumph στην Τουρκία. Επίσης συζητήσαμε και μελλοντικά σχέδια στο πλαίσιο της συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία» δήλωσε ο Πούτιν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ερντογάν μετά τις συζητήσεις στη Μόσχα.
Κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει η Τουρκία να τερματίσει το συμβόλαιο αγοράς του συστήματος S-400 από τη Ρωσία καθώς αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας, διεμήνυσε ο τούρκος πρόεδρος.
«Έχουμε ήδη αναπτύξει τον οδικό χάρτη για τους S-400, τα απαραίτητα βήματα έχουν γίνει, όλα έχουν σχεδόν τελειώσει. Εφόσον έχουμε συμφωνήσει, υπογράψει τη συμφωνία, φυσικά θα συνεχίσουμε να κινούμαστε πάνω σε αυτή. Αυτό είναι το κυριαρχικό μας δικαίωμα, η απόφασή μας. Κανείς δεν μπορεί να απαιτεί να την παρατήσουμε» δήλωσε ο Ερντογάν.
Κατά την έναρξη των εργασιών ο πρόεδρος της Ρωσίας γνωστοποίησε ότι Μόσχα και Άγκυρα επεξεργάζονται και άλλα υποσχόμενα projects, πέραν των S-400, με στόχο την προμήθεια σύγχρονων ρωσικών αμυντικών προϊόντων.
Εν τω μεταξύ, ως το τέλος του 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί το χερσαίο τμήμα του TurkStream, όπως εκτίμησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Μόσχα.
«Το θαλάσσιο τμήμα έχει κτιστεί, ενώ η κατασκευή του χερσαίου συνεχίζεται. Ελπίζουμε ότι η κατασκευή θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου.
Δεν παρέλειψε δε, να χαιρετίσει τη ρωσο-τουρκική συνεργασία στον κλάδο της ενέργειας, επισημαίνοντας ότι τα κοινά projects αποτελούν «πυλώνα» των οικονομικών δεσμών των δύο χωρών.
https://twitter.com/eha_news/status/1115222952008667138
https://www.youtube.com/watch?v=cmrNBblM3mM
ΒΟΜΒΑ ΜΕ ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Μουσταφά Σέντοπ, πρότεινε σε συνάντηση με τον πρόεδρο της ρωσικής Κρατικής Δούμας Βιτσάσελ Βολόντιν, να αναβαθμιστεί κατακόρυφα το καθεστώς της Τουρκίας στη συνάντηση των Προέδρων των Ευρασιατικών Κοινοβουλίων.
«Η Τουρκία επιθυμεί να λάβει το καθεστώς μόνιμου συμμετέχοντος στη συνάντηση των Προέδρων των κοινοβουλίων των χωρών της Ευρασίας, καθώς και στη Ρωσία και Νότια Κορέα. Θέλουμε επίσης η Τουρκία να είναι συνδιοργανωτής αυτής της συνάντησης», δήλωσε ο Σέντοπ την Κυριακή κατά την 140η συνέλευσης της τουρκο-ρωσικής διακοινοβουλευτικής Ένωσης.
"Εξέφρασε δε την πλήρη υποστήριξη του σε προτάσεις που θα δώσουν μια πιο θεσμική μορφή σε αυτή τη συνάντηση».
Θεσμική μορφή στην ευρασιατική ένωση από την Τουρκία σημαίνει αναβάθμιση και λίαν συντόμως είσοδο ως πλήρους μέλους αυτής της ένωσης, με πιθανή παράλληλη «οικειοθελή» αποχώρηση από το ΝΑΤΟ.
Όσο για την ΕΕ, ας μην αναφέρουμε σε τι εκτίμηση την έχουν πραγματικά οι Τούρκοι, παρά τα τόσα κονδύλια που λαμβάνουν εδώ και τόσα χρόνια.
Με τη σειρά του, ο Ρώσος επικεφαλής της Δούμας Β.Βολοντίν υπενθύμισε ότι η επόμενη συνάντηση της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Ευρασιατικών Χωρών θα διεξαχθεί στις 23-24 Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα του Καζακστάν.
«Φυσικά, θα θέλαμε να σας δούμε (Τουρκία ) μεταξύ των συμμετεχόντων σε αυτή τη συνάντηση», δήλωσε ο Πρόεδρος της ρωσικής Δούμας, δίνοντας τροφή για μια τρομερή είδηση που αφορά την μελλοντική στάση των Τούρκων σε σχέση με την δύση, την Ελλάδα, το Αιγαίο, την Κύπρο και πολλά άλλα.
Εδώ και μερικά χρόνια, όλα δείχνουν ότι οι «γείτονες» Τούρκοι ετοιμάζονταν εδώ και καιρό να «κουνήσουν μαντήλι» στην συμμαχία λόγω διαφορετικής αντίληψης της δικής τους γεωστρατηγικής σε συνδυασμό με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
H Άγκυρα δεν θα επιθυμούσε να συμμετάσχει σε ένα επερχόμενο πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία και θέλει να παίξει ξανά τον ρόλο που ξέρει καλύτερα, δηλαδή του επιτήδειου «ουδέτερου».
Η Τουρκία θέλει να επιβάλλει ένα δικό της σχέδιο για την δημιουργία μιας ιδιότυπης νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας, με το ΝΑΤΟ να μην εγκρίνει πλέον τις τουρκικές επιδιώξεις και σχέδια όπως πριν.
Αυτό δεν πρόκειται και δεν θα λάβει χώρα στην Τουρκία με τις ευλογίες της Ουάσιγκτον γι αυτό και έχει ξεκινήσει η διαδικασία πιθανής «εξόδου» από την συμμαχία με όποιο κόστος.
Σύμφωνα με τον Τούρκο ειδικό Burhanettin Duran, ένα αόρατο χέρι προσπαθεί να διώξει την Τουρκία μακριά από τις δυτικές οργανώσεις όπως το ΝΑΤΟ.
"Ένα σκάνδαλο που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια των ασκήσεων στο ειδικό Κέντρο Πολέμου του ΝΑΤΟ στο Στάβανγκερ της Νορβηγίας το 2017 προκάλεσε οργή και μεγάλες υποψίες στην Τουρκία.
"Η τουρκική κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώθηκαν κατά της στρατιωτικής συμμαχίας σχετικά με τις προσβολές που είχαν στόχο τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η γενική προσέγγιση του ΝΑΤΟ στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και η σύλληψη Τούρκων Γκιουλενιστών στρατιωτικών στην Τουρκία ήταν επιζήμια για την εμπιστοσύνη μεταξύ της Άγκυρας και της συμμαχίας", δηλώνει ο Τούρκος ειδικός.
Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες της Τουρκίας να ενισχύσει τη συνεργασία της με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης για την αγορά του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, έχουν απεικονιστεί στα Δυτικά μέσα ενημέρωσης ως ένα βήμα ασυμβίβαστο με το πνεύμα του ΝΑΤΟ.
Η ουσία είναι ότι τα πράγματα έχουν χειροτερέψει και ορισμένες ομάδες στις δυτικές πρωτεύουσες, κατηγορούν τον Τούρκο πρόεδρο ότι είναι δικτάτορας, ζητώντας την απόσυρση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.
Οι Τούρκοι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι το ΝΑΤΟ αγνοεί κατάφωρα τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας, και βρίσκεται πίσω από όλα τα στρατιωτικά πραξικοπήματα και μνημόνια από το 1960 και επομένως δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη.
Μεταξύ των πιο ακραίων απόψεων στη συζήτηση είναι η έκκληση προς την τουρκική κυβέρνηση να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ, το οποίο ήταν και είναι «ανοιχτά εχθρικό» εναντίον της Άγκυρας.