Κόσμος

Η Τουρκία πλέον το ομολογεί: «Θέλουμε τους S-400 γιατί φοβόμαστε ότι θα μας διαμελίσουν» - «Πιθανή μια επίθεση από νατοϊκή χώρα»

Διαμελισμός της Τουρκίας και δημιουργία κράτους του Κουρδιστάν, αποτελούν τον απόλυτο εφιάλτη που έφερε του S-400 σε τουρκικό έδαφος,  αποτελώντας για τον Ερντογάν …μονόδρομο στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, και αυτό το ομολογούν οι δικοί του σύμβουλοι.

Οι τουρκικές-αμερικανικές σχέσεις δεν έχουν βρεθεί ποτέ σε μια τέτοιας έκτασης κρίση. Οι αιτίες αυτής της κρίσης όμως είναι σαφείς:

- Η υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους του YPG και στο σχέδιό τους  για ένα μεγάλο Κουρδιστάν.

- Ο ρόλος της Ουάσινγκτον στο απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016 και η υποκίνηση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας.

- Η ανακοίνωση του Τραμπ  για οικονομικό πόλεμο εναντίον της Τουρκίας.

Αντιμετωπίζοντας απειλές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και με σκοπό να  εξασφαλίσει την εθνική της  ασφάλεια, η Τουρκία άρχισε να αναζητά εναλλακτικά σχέδια για τις ένοπλες δυνάμεις. Αν και η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει γίνει ο κύριος στόχος της Ουάσιγκτον.

Από αυτή την άποψη, η Άγκυρα αποφάσισε να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα πυραύλων S-400, το οποίο ενόχλησε την Ουάσινγκτον τόσο πολύ, που ξέσπασε μια μεγάλη  κρίση μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς τέλος .

Ο Τραμπ είδε αυτή την αγορά ως προδοσία και απείλησε την Άγκυρα χθες μέσω του αντιπροέδρου Πενς με …τελεσίγραφο .

Σχετικά με αυτό το θέμα, απαντούν Τούρκοι  πολιτικοί επιστήμονες και στρατιωτικοί  εμπειρογνώμονες, σύμβουλοι και αξιωματούχοι του ΥΠΑΜ, αναφέροντας την τουρκική άποψη για  την κρίση με τους S-400 και τις πραγματικές ανάγκες του τουρκικού στρατού .

"ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΟΙ S-400 ΜΕΤΑΞΥ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ"

Σχολιάζοντας τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις ο Καθηγητής Dr. Hasan Ünal, ειδικός στην τουρκική εξωτερική πολιτική, επεσήμανε ότι υπάρχει πολιτική ασφάλεια και πολιτική διάσταση:

 "Υπήρξε ένας απίστευτος βαθμός δυσπιστίας μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να χαράξουν  ένα ευρύτερο κράτος του Κουρδιστάν στη Μέση Ανατολή σε Ιράκ, Συρία και Τουρκία, συνδέοντάς το μέσω ενός διαδρόμου προς την Ανατολική Μεσόγειο, είναι ασφαλώς ένα πολύ ανησυχητικό στοιχείο στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις από την πλευρά της Άγκυρας.

Οι πασίγνωστες προσπάθειες των ΗΠΑ να ενισχύσουν το PYD στη Συρία, για παράδειγμα, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από την Άγκυρα, έχουν ενθαρρύνει αυτή τη δυσπιστία σε σημαντικό βαθμό.

Η Άγκυρα δεν πιστεύει ότι θα πρέπει να συμμαχήσει πλήρως με τη Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη δύναμη υποστηριζόμενη από τη Ρωσία στο άμεσο μέλλον σε αυτό το μέρος του κόσμου ».

"Η Τουρκία δεν θα αλλάξει το μυαλό της"

Από την άλλη πλευρά, ο καθένας αναρωτιέται αν αυτές οι απειλές κυρώσεων που επανειλημμένα εκφράστηκαν από Αμερικανούς αξιωματούχους για την αγορά των συστημάτων S-400 από τη Ρωσία,  θα τρομάξουν την Τουρκία.

Ο καθηγητής Ünal τονίζει ότι οι αποφάσεις της Τουρκίας καθορίζονται ήδη από τις ανάγκες της χώρας και όχι από απειλές πέραν του  Ατλαντικού:

«Θα έλεγα ότι είναι λιγότερο πιθανό από ό, τι άλλως,  αυτές οι απειλές να  κάνουν την Τουρκία να εγκαταλείψει την συμμαχία. Για να το θέσουμε σε κάποια προοπτική, η Τουρκία χρειάζεται απεγνωσμένα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Η Άγκυρα θα παράγει από κοινού αυτά τα συστήματα μαζί με τη Ρωσία, καθώς  η συμφωνία με την Μόσχα αφορά την παράδοση δύο μονάδων, ενώ τα υπόλοιπα θα τα παραγάγει μαζί με την Τουρκία σε μεταγενέστερο στάδιο και αυτό είναι ένα σημαντικό κίνητρο.

Δεύτερον, και ίσως το πιο σημαντικό, η Τουρκία είχε απευθυνθεί νωρίτερα στις ΗΠΑ με σκοπό να  αγοράσει από αυτήν αναλόγου τύπου οπλικά συστήματα, αλλά η πρόταση είχε απορριφθεί από την Ουάσινγκτον.

 Οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν ήθελαν να πουλήσουν τους πυραύλους Patriot, οι οποίοι δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί όσο οι S-400, αλλά  δεν συμφωνούσαν και με το αίτημα συμπαραγωγής με την Τουρκία, πόσο μάλλον να μετέφεραν  τεχνολογία στην Άγκυρα. 

Αφού οι Τούρκοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τους Ρώσους ομολόγους τους  για την αγορά των S-400, τότε οι ΗΠΑ ξύπνησαν και  ζήτησαν  να πουλήσουν patriot στην Τουρκία, αλλά υποθέτω ότι πλέον είναι πολύ αργά», κατέληξε ο ίδιος.

ΠΟΙΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ S-400 ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Αφού ο καθηγητής Unal εξήγησε τους γεωπολιτικούς λόγους για την αγορά των S-400, στην συνέχεια μίλησε ο  Beyazıt Karataş, απόστρατος αξιωματικός της τουρκικής αεροπορίας  και διευθυντής στην τουρκική αεροπορία ,  αφού του τέθηκε η ακόλουθη ερώτηση: Ανταποκρίνονται  οι  S-400  στις στρατιωτικές ανάγκες της Τουρκίας;

Ο ίδιος πρώτα ανέφερε ότι ο σημαντικότερος δείκτης της Τουρκίας, για  ΝΑΤΟ και Δύση είναι η αντίθεσή τους στην εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας.

"Στην περίπτωση αυτή, είναι απαραίτητο να αμφισβητήσουμε τις σχέσεις της συμμαχίας και με αυτά τα απλά γεγονότα… να λάβουμε τα ανάλογα μέτρα. Το πυραυλικό σύστημα  μεγάλης εμβέλειας S-400 έχει ιδιότητες δύο έως πέντε φορές ανώτερες  σε σύγκριση με άλλα παρόμοια μεγάλης εμβέλειας συστήματα αεράμυνας από την άποψη της ικανότητάς τους", ανέφερε ο ίδιος.

Γιατί θα πρέπει η Τουρκία να αγοράσει το S-400 και να έχει οπλισμένο πυραυλικό σύστημα ανεξάρτητο από τις ΗΠΑ;

«Οι S-400 είναι ένα σύστημα αεράμυνας και όχι ένα όπλο επίθεσης. Ειδικότερα, η Τουρκία, έχοντας αισθανθεί την έλλειψη ενός συστήματος μεγάλης εμβέλειας από τη δεκαετία του 1990, θα καλύψει ένα σημαντικό χάσμα στο υψηλού υψόμετρου σύστημα αεράμυνας. Πολύ σαφώς «η χώρα μας, η πατρίδα μας» θα αποτελέσει απειλή και θα χρησιμοποιηθεί εναντίον εχθρικών επιθέσεων. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για ένα σύστημα που πρέπει να χρησιμοποιηθεί εναντίον απειλών από μια εχθρική χώρα, καθώς αυξάνεται περισσότερο, όχι άμεσα εναντίον του ΝΑΤΟ, αλλά όλα είναι πιθανά στον αέρα, είτε προέρχονται  από ένα μέλος του ΝΑΤΟ (εννοεί ενδεχομένως Ελλάδα -ΗΠΑ) είτε από κάποια άλλη  χώρα».

''ΟΙ S-400 ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ"

Ο πτέραρχος ε.α. Μπεϊάζιτ Καρατάς κατέληξε στο πιο σημαντικό σημείο: που απαντά  στο ερώτημα αν «είναι αρκετοί οι S-400 για την άμυνα της Τουρκίας ;

«Δεν  υπάρχει ποτέ μόνο ένα σύστημα αεράμυνας. Επειδή το ίδιο το σύστημα αεράμυνας χρειάζεται προστασία από εναέριες επιθέσεις. Στην σύμβαση των πυραύλων S-400 με την Τουρκία, η Ρωσία θα αποτελέσει σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για την προστασία του τουρκικού εναέριου χώρου.

 Η Τουρκία θα συμβάλει σημαντικά στην εμπειρία και στις πολιτικές σχέσεις με την Ρωσία, στον στρατό, στην αμυντική βιομηχανία και στην οικονομική ανάπτυξη», συνέχισε  ο  Τούρκος αξιωματούχος.

"Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εξακολουθούν να ελπίζουν ότι η συμφωνία για τους S-400 θα ακυρωθεί, όπως συνέβη και με την Κίνα.

Οι ΗΠΑ θέτουν κάθε είδους πίεση, εμποδίζουν την Τουρκία και απειλούν να μην της προσφέρουν αεροσκάφη F-35 εάν  αγοράσουμε  S-400. Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν αυτές τις απειλές και τον εκβιασμό μέχρι το τέλος.

Η εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη για την ασφάλεια των S-400 με την  Ρωσίας έχει επίσης μεγάλη σημασία όσον αφορά τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες και το κύρος της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή.

«Εάν η Τουρκία δεν αγοράσει στο κάτω- κάτω  αεροσκάφη  F-35, δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου. Οι τουρκο-ρωσικές στρατιωτικές σχέσεις δεν περιορίζονται στην αγορά πυραύλων αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και σε μια αυξανόμενη συνεργασία σε όλους τους τομείς άμυνας», καταλήγει ο Τούρκος πτέραρχος ε.α. , σύμβουλος στο ΥΠΑΜ , λέγοντας την πάσα αλήθεια για όσα βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας εδώ και δύο ημέρες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ