Παίζει στην κυριολεξία τα ρέστα του ο Ερντογάν ετοιμάζοντας το δικό του colpo grosso στην απόφαση διακοπή παράδοσης των μαχητικών F-35, ετοιμάζοντας πιθανότατα έκπληξη στις ΗΠΑ, κατά την συνάντηση του με τον Πούτιν στις 08 Απριλίου στην Μόσχα, αναφέρει Ρώσος ειδικός σύμβουλος του Κρεμλίνου και του ρωσικού ΥΠΑΜ.
Tην ίδια στιγμή, σύμφωνα με την yeniakit πάντα, τα πρώτα κομμάτια των S-400 έφτασαν στην Τουρκία νωρίτερα από το αναμενόμενο. Πρόκειται για πολύ βασικά τμήματα του εξοπλισμού των S-400 απαραίτητα για την ενοποίηση και ενεργοποίηση του συστήματος αεράμυνας. Δεν είναι ούτε το ραντάρ, ούτε οι πυροβολαρχίες αλλά τα πρώτα κομμάτια και ηλεκτρονικά συστήματα που πρέπει να προηγηθούν.
«Απαντώντας στην άρνηση της Ουάσιγκτον να προμηθεύσει την τουρκική αεροπορία με μαχητικά F-35, η Άγκυρα μπορεί να επικεντρωθεί στην απόλυτη στρατιωτική συνεργασία της με τη Μόσχα», δηλώνει ο Ρώσος ειδικός.
Πρόκειται για τον επικεφαλής του Κέντρου Μελέτης της σύγχρονης Μέσης Ανατολής με έδρα την Αγία Πετρούπολη, Gumer Isayev, και δηλώσεις του σε συνέντευξή του σε ρωσικό κανάλι.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η καλύτερη απάντηση στις απειλές των ΗΠΑ για την πλήρη παύση των παραδόσεων των αεροσκαφών F-35, λόγω της αγοράς ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 για την Τουρκία, θα είναι η ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία στον τομέα του στρατιωτικού εξοπλισμού.
Νέα στρατιωτικά συμβόλαια μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας θα ήταν μια πραγματική «έκπληξη» για την Ουάσινγκτον, η οποία εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη πίεση στην Τουρκία με την ελπίδα να εισέλθει σφήνα στη ρωσοτουρκική στρατιωτική συνεργασία.
Ο Ρώσος αξιωματούχος πιστεύει ότι το ζήτημα της αγοράς τέτοιων όπλων υψηλής τεχνολογίας αφορά σε μεγάλο βαθμό πολιτικό ζήτημα, επομένως η αμερικανική πίεση στην Τουρκία «με τον περιορισμό των προμηθειών F-35 θα γυρίσει ανάποδα» και κατά των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τώρα "οι χώρες παραγωγής όπλων δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση την αλλαγή προμηθευτή από τους εταίρους τους και κάνουν τα πάντα για αυτό.
«Φυσικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρούν ολόκληρα δική τους την αγορά της Τουρκίας και όλες οι δηλώσεις για την απόκτηση των πυραύλων S-400 που προηγήθηκαν ήταν αντιληπτές ως οδυνηρές, αλλά αφορούν αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα», δήλωσε ο Ρώσος ειδικός.
Πρόσθεσε δε ότι, στην περίπτωση των πυραύλων S-400, εξετάζεται μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας επί του παρόντος μια επιλογή για την πιθανή παραγωγή αυτών των συστημάτων στην τουρκική επικράτεια, η οποία θα ήταν πολύ πιο σημαντική από την αγορά των ίδιων των πυραύλων.
Ο Gumer Isaev είναι πεπεισμένος ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα αρνηθεί μπροστά στον λαό του και σε ολόκληρο τον κόσμο να συνεργαστεί κερδοφόρα με τη Μόσχα λόγω της μεγάλης πίεσης των ΗΠΑ.
Ο Viktor Nadein-Rayevsky, ανώτερος ερευνητής στο ινστιτούτο IMEMO RAN, πιστεύει ότι με τις ενέργειές της η Ουάσινγκτον πιέζει την Άγκυρα να επεκτείνει τη συνεργασία της με τη Ρωσική Ομοσπονδία και σε άλλους τομείς.
Η ρωσική βιομηχανία αεροσκαφών σήμερα δεν είναι κατώτερη από τις δυνατότητες των Αμερικανών στη δημιουργία σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών.
"Ως εκ τούτου, δεν θα προκαλέσει έκπληξη το γεγονός ότι η Τουρκία μπορεί, να κάνει μια επιλογή υπέρ των ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών αντί του F-35", δηλώνει ο ίδιος.
Τελικά, υπάρχει η αίσθηση ότι ο Ερντογάν στις 08 Απριλίου μεταβαίνοντας στην Μόσχα και στον Πούτιν, θα ενισχύσει ακόμα πιο πολύ την στρατιωτική συνεργασία με την Μόσχα, προετοιμαζόμενες παράλληλα σε αυτήν την περίπτωση , ακόμα και για αποχώρηση από το ΝΑΤΟ.
Ο λόγος για την πιθανή εκτέλεση του δεύτερου σκέλους, είναι το γεγονός ότι ξέρει καλά, πως ότι και και να κάνει ο ίδιος και το ΑΚΡ, αποτελούν «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ και το «βαθύ» αμερικανικό κράτος, που θέλει αποδυναμωμένη και πλήρως ελεγχόμενη Τουρκία.…αλλιώς…