Νεκροί και τραυματίες συνθέτουν το σκηνικό. Η Βενεζουέλα τελεί υπό κατάσταση εμφυλίου με την πείνα να οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις.
Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν κι εκατοντάδες τραυματίστηκαν στο κύμα βίας στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Βραζιλία και την Κολομβία.
Μετά την αποτυχημένη απόπειρα ακτιβιστών να σπάσουν τα κυβερνητικά μπλόκα για να φέρουν φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας με τρόφιμα και φάρμακα στη χώρα ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό διεμήνυσε ότι η μάχη θα συνεχιστεί και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κρατήσει «όλα τα ενδεχόμενα» ανοικτά έναντι του Νικολάς Μαδούρο, ενώ ταυτόχρονα ανήγγειλε ότι θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση της Ομάδας της Λίμας αύριο Δευτέρα στην Μπογκοτά.
«Σας ζητάμε να εξετάσετε όλα τα ενδεχόμενα», είπε ο Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας περίπου πενήντα κυβερνήσεις, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κουκουτά της Κολομβίας, πόλη στα σύνορα με τη χώρα του.
«Δεν θα επαναπαυθούμε ωσότου να εξασφαλίσουμε την ελευθερία της Βενεζουέλας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού θεσμού της χώρας σε κρίση που ελέγχει η αντιπολίτευση.
Συνάντηση Γκουαϊδό - Μάικ Πενς αύριο στη Μπογκοτά
Ο Γκουαϊδό, που πέρασε την Παρασκευή στο έδαφος της Κολομβίας, αψηφώντας την απαγόρευση εξόδου από την επικράτεια της Βενεζουέλας που του είχε επιβληθεί από τη δικαιοσύνη, πρόσθεσε πως θα είναι παρών αύριο στη σύνοδο της Ομάδας της Λίμας, όπου αναμένεται επίσης να συμμετάσχει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.
«Τη Δευτέρα, θα συμμετάσχω στη συνάντηση της Ομάδας της Λίμας», προκειμένου «να συζητήσω με τους υπουργούς Εξωτερικών και τον (αμερικανό) αντιπρόεδρο Μάικ Πενς τις πιθανές διπλωματικές ενέργειες», μετά τη βίαιη αποτροπή της εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα, τόνισε.
Στην Ομάδα της Λίμας, που ιδρύθηκε το 2017 στην πρωτεύουσα του Περού, ενώ η Βενεζουέλα συγκλονιζόταν και τότε από διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια, συμμετέχουν δεκατέσσερις χώρες του δυτικού ημισφαιρίου.
Ο Γκουαϊδό καταδίκασε τα βίαια επεισόδια της χθεσινής ημέρας. Οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης κι εμπόδισαν διά της βίας τη διέλευση φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια από τη μεθόριο. Η βοήθεια αυτή, τρόφιμα και φάρμακα, εστάλη κυρίως από τις ΗΠΑ, κατόπιν αιτήματος του Γκουαϊδό, και το μεγαλύτερο μέρος της είχε αποθηκευτεί ως χθες στην Κουκουτά, ενώ μεγάλες ποσότητες βρίσκονταν επίσης σε μια στρατιωτική βάση στη Βραζιλία, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.
«Σήμερα, είδαμε το χειρότερο πρόσωπο του καθεστώτος, ο κόσμος είδε το χειρότερο πρόσωπο της δικτατορίας της Βενεζουέλας», υποστήριξε ο Γκουαϊδό.
Πομπέο: Οι ΗΠΑ θα περάσουν στις πράξεις
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ διεμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον θα «περάσει στις πράξεις» για να «υποστηρίξει τη δημοκρατία» στη Βενεζουέλα, καταγγέλλοντας τη δράση των «μπράβων» του Νικολάς Μαδούρο, λίγες ώρες αφότου ο στρατός και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας έκαναν χρήση αληθινών σφαιρών και δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών.
«Οι ΗΠΑ θα περάσουν στις πράξεις εναντίον εκείνων που αντιτίθενται στην ειρηνική αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα. Τώρα, έχει έρθει η ώρα να αναλάβουμε δράση για να υποστηρίξουμε την ικανοποίηση των αναγκών του απελπισμένου λαού της Βενεζουέλας», ανέφερε ο Μάικ Πομπέο μέσω Twitter.
«Είμαστε αλληλέγγυοι προς εκείνους που συνεχίζουν τον αγώνα τους για την ελευθερία», συνέχισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ χαρακτηρίζοντας «μπράβους» και «ένοπλες συμμορίες» τις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στον Μαδούρο.
Κατά τη ΜΚΟ Foro Penal, που εναντιώνεται στην κυβέρνηση του Μαδούρο, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αληθινές σφαίρες και έκαναν εκτενή χρήση δακρυγόνων, ενώ σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κολομβίας και άλλες πηγές, άλλοι 300 και πλέον τραυματίστηκαν στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία και με τη Βραζιλία.
Οι άνδρες του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον υποστηρικτών της αντιπολίτευσης υπό τον Χουάν Γκουαϊδό για να αποτρέψουν την είσοδο στη χώρα της ανθρωπιστικής βοήθειας που έστειλαν κυρίως οι ΗΠΑ, όπως διέταξε ο Μαδούρο.
«Εκφράζουμε τα βαθύτερά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες εκείνων που έχασαν τη ζωή τους λόγω αυτών των εγκληματικών ενεργειών. Ενώνουμε τη φωνή μας με την απαίτησή τους να αποδοθεί δικαιοσύνη», τόνισε ακόμη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Η Κολομβία έδωσε εντολή να επιστρέψουν τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια
Η κυβέρνηση της Κολομβίας έδωσε εντολή να επιστρέψουν τα φορτηγά με τη βοήθεια για τη Βενεζουέλα, μετά την αιματοχυσία καταγγέλλοντας τη βίαιη καταστολή από τις δυνάμεις της κυβέρνησης Μαδούρο.
«Αυτή η ειρηνική ενέργεια με ανθρωπιστικό χαρακτήρα απετράπη από τη Βενεζουέλα, από το καθεστώς του άρπαγα Μαδούρο, με βίαιη και δυσανάλογη καταστολή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην παραμεθόρια πόλη Κουκουτά.
Κατόπιν των εξελίξεων αυτών «αποφασίστηκε να επιστρέψουν τα φορτηγά για να προστατευθεί η βοήθεια, με την εξαίρεση αυτών που μετέφεραν φάρμακα και πυρπολήθηκαν στο έδαφος της Βενεζουέλας».
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της Κολομβίας, «πάνω από 60 άοπλοι στρατιωτικοί, ανάμεσά τους πολλοί αξιωματικοί, πέρασαν στο έδαφος της Κολομβίας (από τη Βενεζουέλα) και ζήτησαν άσυλο, κάτι που δείχνει την απώλεια κάθε εμπιστοσύνης προς τον άρπαγα (της εξουσίας) στη Βενεζουέλα».
Απειλές από το Καράκας κατά πλοίου με ανθρωπιστική βοήθεια
Στο μεταξύ ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο δήλωσε ότι το πολεμικό ναυτικό της Βενεζουέλας απείλησε να ανοίξει πυρ εναντίον πλοίου που απέπλευσε από το νησί, που αποτελεί αμερικανικό έδαφος και μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.
Το πλοίο, που απέπλευσε την Τετάρτη για τη Βενεζουέλα, «δέχθηκε άμεσες απειλές από μέρους σκαφών της Βενεζουέλας ότι θα άνοιγαν πυρ. Πρόκειται για μια κατάφωρη απειλή εναντίον μιας ανθρωπιστικής αποστολής που εκτελούσαν Αμερικανοί πολίτες. Είναι απαράδεκτη και επονείδιστη», ανέφερε ο Ρικάρδο Ρουσελιό σε ωανακοίνωσή του.
«Βρισκόμαστε σε επαφή για να αποφασίσουμε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε», πρόσθεσε.
Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ρουσελιό έκλεισε μια συμφωνία με την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας η οποία προέβλεπε ότι το Πουέρτο Ρίκο θα φιλοξενούσε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις για να εξασφαλιστεί η «συντεταγμένη μεταβίβαση της εξουσίας» στη Βενεζουέλα.
Αυτομόλησαν δεκάδες στρατιωτικοί
Αν και ο Μαδούρο δεν κατάφερε να πετύχει τις μαζικές αυτομολήσεις στρατιωτικών που ήλπιζε, τουλάχιστον 60 μεθοριακοί φρουροί εγκατέλειψαν τα πόστα τους και διέφυγαν στην Κολομβία, την ώρα που άλλα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, αφοσιωμένα στον Μαδούρο, προσπαθούσαν με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ να σταματήσουν τα κομβόι που μετέφεραν βοήθεια.
Βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τέσσερις στρατιώτες να καταγγέλλουν τον Μαδούρο και να δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό. «Είμαστε πατέρες και γιοι. Φτάνει πια με τόση ανασφάλεια και αδικία», λένε στο βίντεο.
Η αντίδραση του Μαδούρο
Ο Νικολάς Μαδούρο εμμένει στις θέσεις του, απορρίπτοντας τις διεθνείς εκκλήσεις για προκήρυξη εκλογών και κατηγορώντας τον Γκουαϊδό ως «μαριονέτα», «πιόνι των Αμερικανών», «κλόουν» και «ιμπεριαλιστή επαίτη».
Την ώρα που χυνόταν αίμα στα σύνορα της Βενεζουέλας ο αριστερός πρόεδρος διοργάνωνε φιλοκυβερνητική συγκέντρωση στο Καράκας. «Μακριά τα χέρια σου από τη Βενεζουέλα, Ντόναλντ Τραμπ», φώναζε επευφημούμενος από τους οπαδούς του και κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι χρησιμοποιεί την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ως πρόφαση για να εισβάλει στη χώρα.
Στήριξη στον Μαδούρο εξακολουθούν να προσφέρουν σημαντικοί οικονομικοί του σύμμαχοι, όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία ενώ οι ΗΠΑ ηγούνται της διεθνούς προσπάθειας άσκησης πίεσης στο Καράκας κι έχουν επιβάλλει πολλές οικονομικές κυρώσεις στην κυβέρνησή του.