Του Ειδικού Συνεργάτη
Μεγάλη διπλή «σφαλιάρα» δέχθηκε η Τουρκία, αρχικά με την ακύρωση της παράδοσης των έξι πρώτων υπερμαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 στην τουρκική πολεμική αεροπορία και στα χέρια Τούρκων πιλότων που εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ.
https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1097998835610255367
Τα αεροσκάφη αυτά σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θα δοθούν στην Ισραηλινή πολεμική αεροπορία…το 2020, η οποία έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλούς κινδύνους σε Συρία και Λίβανο από την δράση των συριακών δυνάμεων και της Χεζμπολάχ, ενώ μας προετοιμάζει και για σενάριο πιθανού άγριου πολέμου με το Ιράν μετά τις εκατέρωθεν απειλές Τελ Αβίβ και Τεχεράνης.
Δεύτερον όπως ανακοινώθηκε, η Lockheed Martin δεν έχει καμία ανάγκη την Τουρκία για την παραγωγή των υπόλοιπων προς παραγγελία F-35.
Οι τουρκικές αεροπορικές εταιρείες που παράγουν εξαρτήματα για τα αεροσκάφη αυτά το κάνουν κυρίως για να μειώσουν το κόστος του τουρκικού προγράμματος.
Εφόσον η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιεί αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35 τότε αυτές οι εταιρείες δεν θα χρειάζεται να παράγουν τα διάφορα μέρη των αεροσκαφών .
https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1098161030126018560
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ υπέγραψε την Παρασκευή νομοσχέδιο με το οποίο εμποδίζεται η "μεταφορά" των αεροσκαφών F-35 νέας γενιάς στην Τουρκία.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία διακόπτεται μέχρις ότου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Άμυνας υποβάλλουν επικαιροποιημένη έκθεση σχετικά με την αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400.
Σε προηγούμενη έκθεση του Κογκρέσου στα τέλη Νοεμβρίου, το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι η αγορά από την Τουρκία ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανή εκδίωξη της Άγκυρας από το πρόγραμμα F-35, ενώ θα δημιουργούσε πρόβλημα και σε άλλα προγράμματα εταιρειών συμπεριλαμβανομένης της Boeing Co.
Με λίγα λόγια τα τουρκικά ελικόπτερα CH-47F Chinook, τα μαχητικά F-16 και τα ελικόπτερα UH-60 Black Hawk κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ανταλλακτικά.
Μέσα σε όλο αυτό το άκρως δυσμενές για την Τουρκία περιβάλλον και με τα πράγματα να οδηγούνται στα άκρα, μένουν «ορφανά» 120 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-35, εφόσον ακυρωθεί και τελεσίδικα η τουρκική παραγγελία.
Οι Αμερικανοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η «αχίλλειος πτέρνα» της Τουρκίας και του Ερντογάν ήταν η οικονομία. Οι Αμερικανοί δείχνουν μεν να έχουν υπομονή με τα «κόλπα» του Ερντογάν, ωστόσο, εξαντλείται...
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικλ Πενς είχε διαμηνύσει πως δεν θα επιτρέψουν σε χώρα που ανήκει στο ΝΑΤΟ να αγοράσει όπλα από τη Ρωσία.
«Δεν θα σταθούμε αδρανείς, όταν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας. Δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την άμυνα της Δύσης εάν οι σύμμαχοί μας εξαρτώνται από την Ανατολή», εννοώντας τη Ρωσία. Το μήνυμα του είναι ισχυρό και είχε ύφος τελεσιγραφικό.
Ουσιαστικά κατηγορεί όσους αγοράζουν όπλα από τους εχθρούς, ότι γίνονται οι ίδιοι εχθροί της Δύσης.
Ο Μάικ Πενς δεν λέει ποτέ κουβέντες που τις παίρνει ο αέρας. Αντίθετα. Ό,τι δηλώσει ξέρουμε πως πρόκειται για «κατασκευή» πολιτικής. Ό,τι δηλώσει έχει προηγουμένως συζητηθεί σε συσκέψεις των αξιωματούχων που ασχολούνται με τα στρατηγικά συμφέροντα της υπερδύναμης και την προστασία τους.
Η δήλωση του κ. Πενς έγινε μία ημέρα μετά το αμερικανικό τελεσίγραφο στην Τουρκία, που ζητούσε την ακύρωση της παραγγελίας των S-400 και αντ’ αυτού την αγορά των πυραύλων Πάτριοτ.
Δεν γνωρίζουμε την τουρκική απάντηση, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι μίλησε δημόσια ο κ. Ερντογάν επιστρέφοντας από τη Ρωσία. Απέκλεισε κάθε πιθανότητα ακύρωσης της παραγγελίας των S-400.
Με βάση τα όσα έγιναν το περασμένο καλοκαίρι, είναι πολύ πιθανό η αμερικανική κυβέρνηση να ακολουθήσει το ίδιο σχέδιο. Θα ασκεί πιέσεις στους Τούρκους μέχρι και το παραπέντε της παραλαβής των S-400.
Οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων αναφέρουν ότι η παράδοση και έναρξη της εγκατάστασης θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η υποδοχή του συστήματος θα γίνει τον Ιούλιο. Οπότε το καλοκαίρι θα είναι θερμό, χωρίς αμφιβολία.
ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βασικό μέρος της εκστρατείας της έχει κάνει η Κυβέρνηση της Τουρκίας, σύμφωνα με το Bloomberg, την παραχώρηση φθηνής πίστωσης, πιέζοντας τις τράπεζες να αναλάβουν μεγαλύτερους κινδύνους σε μια οικονομία, η οποία βρίσκεται ήδη στο χείλος της ύφεσης.
Όπως αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Κυβέρνηση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν παροτρύνει τις κρατικές τράπεζες να επεκτείνουν την παραχώρηση φθηνών δανείων σε βιομηχανίες που καλύπτουν την γεωργία και σε ποδοσφαιρικά σωματεία και να βοηθήσουν τους καταναλωτές να πληρώσουν τις πιστωτικές τους κάρτες ή να λάβουν επιτόκια χαμηλότερα των επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια.
Αναφέρει ότι η τουρκική Κυβέρνηση ελπίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα αναγκάσει και άλλες τράπεζες να συμμετάσχουν στην παραχώρηση φθηνής πίστωσης μετά την απόφασή τους να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων και των αιτημάτων αναδιάρθρωσης χρεών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η τουρκική Κυβέρνηση αποφεύγει την λήψη σημαντικών μέτρων, όπως η δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» για την απελευθέρωση των ισολογισμών των τραπεζών από τα ΜΕΔ, επειδή «υποτιμά το μέγεθος του προβλήματος και το θεωρεί πολιτικά δαπανηρό», δήλωσε ο αναλυτής της Bloomberg Intelligence Tomasz Noetzel.
"Η Κυβέρνηση φαίνεται να χρησιμοποιεί κρατικές τράπεζες για την επίλυση ορισμένων προβλημάτων, αλλά η προσφορά φθηνότερων δανείων δεν είναι ο τρόπος για την ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος", υπογράμμισε ο ίδιος.
Ανέφερε ότι το θέμα της «κακής τράπεζας» θα μπορούσε να επανεμφανιστεί φέτος με τα δάνεια που αναμένεται να αυξηθούν, προσθέτοντας ότι ορισμένα από τα δάνεια ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκονται επί του παρόντος υπό στενή παρακολούθηση, θα μπορούσαν να καταγραφούν ως μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτά είναι άσχημα νέα για τον Ερντογάν, ενόψει των δημοτικών εκλογών που θα γίνουν τον επόμενο μήνα. Αναφέρει ότι Ερντογάν ήταν Πρόεδρος σε χρόνια που υπήρχε ισχυρή πιστωτική ανάπτυξη η οποία τερματίστηκε με την συντριβή της τουρκικής λίρας το 2018. Ωστόσο, σημειώνει το Bloomberg, ενώ η λίρα έχει ανακτήσει το ένα τρίτο της αξίας της από τον Αύγουστο, εξακολουθεί να είναι ένα από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών με τις χαμηλότερες επιδόσεις στον κόσμο.
Ο πληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος κατά τα τελευταία 15 χρόνια και περισσότεροι Τούρκοι διατηρούν καταθέσεις σε χρυσό και ξένο νόμισμα.
Η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών πιστεύει ότι οι τράπεζες έχουν αρκετά «πολεμοφόδια» για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις έστω και αν σχεδόν διπλασιάσουν τις εκτιμήσεις για το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων για το 2019 στο 6% και καθώς η υποτίμηση της λίρας ωθεί υψηλότερα το κόστος χρηματοδότησης, πλήττοντας τα κέρδη και αποδυναμώνοντας τα κεφαλαιακά αποθέματα.
Ο μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τουρκικών τραπεζών ενδέχεται να μειωθεί στο 15,5% από 18%, αναφέρουν οι ρυθμιστικές αρχές, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι σημαντικά πάνω από την απαίτηση Basel III που είναι 8% και του εθνικού ελάχιστου για 12%.