Κόσμος

Ντυμένο με μάρμαρα της Β. Ελλάδας το τέμενος της Μέκκας!

Γιατί έχουν προτιμηθεί και για άλλα διάσημα κτίρια στον κόσμο

Τα λατομεία της Μακεδονίας και της Θράκης προτιμούν μεγάλοι κατασκευαστές ανά τον κόσμο για να στολίσουν τα οικοδομήματά τους

Από το τέμενος της Μέκκας και της Μεδίνας έως το κτίριο της Οπερας της Σανγκάης και από το διεθνές αεροδρόμιο της Βαρκελώνης έως τους διάσημους πύργους Reflection Towers στη Σιγκαπούρη, το ελληνικό μάρμαρο, κυρίως από τα κοιτάσματα της βόρειας Ελλάδας, έχει διαχρονικά κερδίσει τη θέση του σε οικοδομήματα-σύμβολα ανά την υφήλιο.

Στη Μέκκα έχουν χρησιμοποιηθεί μεγάλες ποσότητες λευκού μαρμάρου Θάσου, στην Οπερα της Σανγκάης και στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης το ίδιο υλικό, και στους πύργους που δεσπόζουν στον ορίζοντα της Σιγκαπούρης το Ariston Δράμας. Τα παραπάνω δηλώνει η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας - Θράκης (ΣΕΜΜΘ) Κωνσταντίνα Λαζή, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του ιδρυθέντος το 1972 στην Καβάλα φορέα.

 

Σύμφωνα με την κυρία Λαζή, που είναι διευθύνουσα σύμβουλος και διευθύντρια εξαγωγών της οικογενειακής καθετοποιημένης βιομηχανίας Μάρμαρα Θάσου Α.Ε., το ελληνικό μάρμαρο αποτελεί πλέον μία από τις πιο συχνές επιλογές των σημαντικότερων αρχιτεκτονικών γραφείων και κατασκευαστικών εταιριών, που καθορίζουν τις τάσεις στο design σε παγκόσμια κλίμακα. «Και αυτό γιατί υπερέχει σε ποιότητα, η γκάμα είτε των λευκών είτε των χρωματιστών είναι μεγάλη και η χρήση του σε εσωτερικούς χώρους ή ακόμη και σε εξωτερικές επενδύσεις κτιρίων προσδίδει ένα υψηλής αισθητικής αποτέλεσμα» επισημαίνει.

 

Οπως παρατηρούν η κυρία Λαζή και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΜΜΘ Παναγιώτης Ηλιόπουλος, γενικός διευθυντής της ΜΑΡΜΥΚ Ηλιόπουλος Α.Ε., το 2018 ήταν μια χρονιά κατά την οποία εκτιμάται ότι το ελληνικό μάρμαρο ισχυροποίησε περαιτέρω την παρουσία του στη διεθνή αγορά με σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις (το 2017 εξήχθησαν ελληνικά μάρμαρα αξίας περίπου 410.000.000 ευρώ), ενώ το 2019 εκτιμάται ότι η ζήτηση ελληνικών μαρμάρων θα κρατηθεί στα ίδια επίπεδα με την παρελθούσα χρήση.

Παράλληλα, προσθέτουν ότι τα αποθέματα των υφιστάμενων ελληνικών λατομείων μαρμάρου μαζί με αυτά που έχουν ερευνηθεί και εκείνα που βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης μπορούν υπό προϋποθέσεις να οριστούν και ως ανεξάντλητα, εξασφαλίζοντας επάρκεια πολύ μεγαλύτερη των 100 ή και των 200 ετών.

Ο ΣΕΜΜΘ με τις 50 επιχειρήσεις-μέλη του, μεταξύ των οποίων όλες οι κορυφαίες εταιρίες μαρμάρου, εκπροσωπεί σχεδόν το σύνολο του κλάδου στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...