Ο Λούκι Κόφι (Luke Coffey) διευθυντής του ‘Κέντρου Μελετών Εξωτερικής Πολιτικής Άλισον’ του επιφανούς «Ιδρύματος Κληρονομιάς» (Heritage Foundation) δεν είναι βέβαιος ότι η αλλαγή του ονόματος εγγυάται την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Εκτός από τα προβλήματα που υπάρχουν, ακόμη, με την Ελλάδα, δεν αποκλείεται η Βουλγαρία και η Αλβανία ως μέλη του ΝΑΤΟ να δημιουργήσουν προβλήματα στην ένταξη.
«Ενθουσιαζόμαστε γιατί το κοινοβούλιο των Σκοπίων ψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, να υπενθυμίσω εδώ ότι πρέπει επίσης και το ελληνικό κοινοβούλιο να την επικυρώσει. Λαμβάνοντας υπόψη, την εύθραυστη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, δεν παρέχονται οι εγγυήσεις (για ένταξη στο ΝΑΤΟ», πιστεύει ο Κόφι.
Σύμφωνα με τον ίδιο «ήταν ανόητο στη Συμφωνία των Πρεσπών να μην προβλέπεται να ψηφίσει πρώτα η Ελλάδα για αυτήν».
Εξέφρασε, επίσης, επιφυλάξεις:
«Δεν νομίζω ότι η πορεία προς το ΝΑΤΟ θα είναι εύκολη. Ακόμη και αν η Ελλάδα περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει ακόμη περιθώριο για πρόκληση προβλημάτων.
Κανείς δεν συζητά ότι η Βουλγαρία και η Αλβανία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είμαστε στα Βαλκάνια», έγραψε ο εμπειρογνώμονας για την Ευρώπη και την περιοχή, του αμερικανικού αυτού ιδρύματος», όπως σημειώνει η σκοπιανή Εξπρές.
Όπως έχει αναφέρει πολλάκις το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, η Βουλγαρία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την πορεία του γιουγκοσλαβικού κρατιδίου της ΠΓΔΜ. Η Βουλγαρία ακυρώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών προμηνύοντας προς τα Σκόπια πως «είναι ένα ψεύτικο κράτος» και με τον Τσίπρα να παρακολουθεί άφωνος.
Οι Βούλγαροι δεν αποδέχονται την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας» όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός το έκανε αβίαστα και κατά δεύτερο οι Βούλγαροι δεν αποδέχονται την ύπαρξη «Μακεδόνων» την περίοδο του ελληνικού μακεδονικού αγώνα (Παύλος Μελάς και άλλοι ήρωες), ούτε όμως και την περίοδο δημιουργίας του κρατιδίου από τον Τίτο το 1945.
Δηλαδή η Σόφια δεν συμφωνεί στο να οικειοποιηθούν οι σημερινοί Σκοπιανοί, κατά την γνώμη τους πάντα, την βουλγαρική ιστορία, τους Κομιτατζήδες και πολλά άλλα μέχρι την εποχή του ελληνικού εμφυλίου, κάτι όμως που αποδέχθηκε αβίαστα η νυν ελληνική κυβέρνηση.
Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε ποιες μπορεί να είναι οι αντιδράσεις των Βουλγάρων στην προσπάθεια ένταξης της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ-ΕΕ, σίγουρα όμως οι ίδιοι θα απαιτήσουν και ενδεχομένως να λάβουν κάποια πράγματα, τα οποία η ελληνική πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ απεμπόλησε λες και ήταν δικά της.