Το έχουν αποφασίσει όπως φαίνεται τελικά οι Τούρκοι και ετοιμάζονται να δημιουργήσουν αεροναυτική βάση στην Κύπρο.
Σε συνέδριο για την ασφάλεια των ενεργειακών πηγών στην Ατάλλεια, έγινε ειδική μνεία στις στρατιωτικές δραστηριότητες των χωρών της περιοχή, οι οποίες πιέζουν ασφυκτικά πλέον την Τουρκία.
Για αυτό τονίστηκε από Τούρκους ειδικούς η εσπευσμένη δημιουργία μιας ναυτικής και μιας αεροπορικής βάσης στην κατεχόμενη Κύπρο.
Το όλο ζήτημα συζητήθηκε στο 3ο Συμπόσιο για την Ασφάλεια στην Α.Μεσόγειο που διοργάνωσε η ηγεσία της τουρκικής Αστυνομικής Ακαδημίας.
Στο συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν παρουσιάσεις για τον εντοπισμό και την επίλυση περιφερειακών προβλημάτων.
Ο Τούρκος καθηγητής Δρ. Bahçeşehir του Πανεπιστημίου Κύπρου και Προϊστάμενος του Κέντρου Ερευνών του Ναυτικού Δικαίου και ο Δρ. Emete Gözügüzelli, ανέφεραν ότι η αναζήτηση ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει προκαλέσει έναν αυξανόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό στην περιοχή, αυξάνοντας παράλληλα τις στρατιωτικές δραστηριότητες των γειτονικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος και της Κύπρου .
Ο Gözügüzelli υπενθύμισε ότι, η Α. Μεσόγειος είναι το επίκεντρο του παγκόσμιου ενεργειακού ενδιαφέροντος με τις ανακαλύψεις υδρογονανθράκων εκτός των ζητημάτων που άπτονται του θαλάσσιου εμπορίου και δήλωσε τα εξής:
«Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος που θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον στρατιωτικών συγκρούσεων στην Α.Μεσόγειο.
Η πιο σημαντική πτυχή της κρίσης είναι το πρόβλημα του καθορισμού των θαλάσσιων δικαιοδοσιών. Η μεροληπτική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αμερικής έχουν οδηγήσει στο γεγονός του σφετερισμού από την Κύπρο των τουρκικών συμφερόντων.
Η Τουρκία πρέπει να δημιουργήσει επειγόντως ναυτική και αεροπορική βάση στην Κύπρο. Οι εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο αφορούν άμεσα την Τουρκία όχι μόνο ως ζήτημα ασφαλείας, αλλά και ως ζήτημα επιβίωσης.
Η αύξηση των κινδύνων και των απειλών, ωθούν την Τουρκία στη Α. Μεσόγειο να γίνει ακόμα πιο ενεργή. Η ασφάλεια και η ειρήνη όμως στην περιοχή αυτή δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς την Τουρκία ».
Ο αντιπρόεδρος της Αστυνομικής Ακαδημίας Δρ. Αν Αϊχάν ανέφερε με όραμα την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στην περιοχή της Α. Μεσογείου, ότι υπάρχουν αρκετά έργα, όπως αυτό που συμφωνήθηκε από Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρο, (ο αγωγός East Med) που στοχεύουν στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της περιοχής και αυτό η Τουρκία οφείλει να το ελέγξει.
«Ο αγωγός αυτός θα έπρεπε να διέρχονταν μέσω Τουρκίας επιτυγχάνοντας μείωση του κόστους παράδοσης στις χώρες της ΕΕ.
Έτσι ενώ το συνολικό κόστος κατασκευής του East Med από Ελλάδα και Κύπρο ανέρχεται στα 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια , η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας θα στοίχιζε μόνο περίπου 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Με άλλα λόγια, το έργο αυτό θα κόστιζε 15 δισεκατομμύρια δολάρια φθηνότερα από ότι ισχύει τώρα και αυτό θα ήταν προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων», δήλωσε ο ίδιος.
Την ίδια στιγμή όμως τουρκικοί κύκλοι επισημαίνουν τις εντάσεις σε Α. Μεσόγειο, Μαύρη Θάλασσα και Συρία, οι οποίες ουσιαστικά «περικυκλώνουν» την Τουρκία από τρεις μεριές .
Η Ουκρανία, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι σε κόντρα με την Ρωσία, ενώ έπεται η αμερικανική εμπλοκή στην περιοχή με αδιευκρίνιστες συνέπειες για όλες τις χώρες, στην Συρία η στρατηγική της Τουρκίας είναι σε κίνδυνο, ενώ στην Κύπρο υπάρχουν κινήσεις που δημιουργούν επίσης μεγάλη ένταση.
Για πρώτη φορά στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ελληνοκυπριακή πλευρά ακολουθώντας μια πολιτική κατά της Τουρκίας.
«Στη γεμάτη ένταση περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, οι ΗΠΑ για πρώτη φορά παίρνουν τόσο ξεκάθαρη θέση και στέλνουν την πρέσβειρά τους στη Λευκωσία στο γεωτρύπανο που δραστηριοποιείται στο οικόπεδο 10, γεγονός που καταδεικνύει ότι θέλουν να ακολουθήσουν μία πολιτική, πλέον, κατά της Τουρκίας», γράφει τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα.
Η κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας προκαλεί αύξηση της πιθανότητας «θερμών επεισοδίων" στην Μαύρη Θάλασσα και φέρνουν τις ΗΠΑ δίπλα στα τουρκικά θαλάσσια σύνορα.
Στην Συρία οι ΗΠΑ προμηθεύουν τους Κούρδους αντάρτες με όπλα συνεχώς, ενώ οι Αμερικανοί εξακολουθούν να μπλοκάρουν όλες τις ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με τους ισλαμιστές αντάρτες.
Τέλος η δημιουργία αμερικανικών παρατηρητηρίων στην Βόρεια Συρία αποτελούν ευθεία πρόκληση στην τουρκική κυβέρνηση.
«Οι ΗΠΑ με αυτά τα γεγονότα, και με έμφαση την αντιφατική πολιτική τους σε Αιγαίο, Συρία, Ιράκ , Συρία και αλλού, περικυκλώνουν την Τουρκία στην περιοχή, όπως το Ιράν", καταλήγει ο Τούρκος αναλυτής Oguz Turan .
Νομίζουμε ότι αυτό τα λέει όλα σε σχέση με αυτό που επιδιώκει η Ουάσιγκτον σε μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται από την Κριμαία έως την Κύπρο και τις ακτές της Συρίας και το Αιγαίο….ως το απόλυτο σχέδιο «Pax Americana».