Μετράει αντίστροφα ο Μακρόν πλέον, καθώς οι Γάλλοι ξεσηκώνονται εναντίον του, ενώ η Μ. Λεπέν ζητάει εκλογές, την ίδια στιγμή η δημοτικότητα του Γάλλου Προέδρου φθάνει στο ναδίρ!
Άλλοι μιλούν για μια νέα Γαλλική Επανάσταση άλλοι για ένα νέο Μάη του ’68, όλοι όμως συμφωνούν ότι αυτό που συμβαίνει στη Γαλλία δεν έχει φέρει μόνο τον Μακρόν στα άκρα αλλά και τη σταθερότητα της χώρα υπό συζήτηση.
Σε κάθε περίπτωση όλοι συμφωνούν ότι ο κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν τα «κίτρινα γιλέκα» έχουν βάλει σε κίνδυνο όχι μόνο τον Μακρόν αλλά και τη σταθερότητα της χώρας. Πάντως δεν προχωρά στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, όπως έγινε γνωστό από την προεδρία, έπειτα από το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που ακολούθησε τις βίαιες συγκρούσεις του Σαββάτου στις διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων».
Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν και αριστερός ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν Λικ Μελανσόν, ζήτησαν την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, στο απόηχο της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Γαλλία από τις κινητοποιήσεις των "κίτρινων γιλέκων". Σύμφωνα με το Reuters, οι δύο πολιτικοί ηγέτες εκτός από τη διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στις κάλπες, ζητούν από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αποσύρει τους νέους φόρους στα καύσιμα, οι οποίοι αποτέλεσαν και την αφορμή για το ξέσπασμα των ταραχών.
Πάντως, όπως αναφέρει το Reuters, μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται εξαιρετικά απίθανη, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος έχει μπροστά του ακόμα 3,6 έτη θητείας και μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, παρότι στο εσωτερικό της υπάρχουν σημάδια ανησυχίας για τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές.
Η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου μετά βίας φτάνει στο 20% ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά που έχει καταγράψει ποτέ Γάλλος πρόεδρος. Οι αιτίες πολλές όπως η οικονομική κρίση που πλήττει τη Γαλλία, η ανεργία που έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα οι μισθοί που καταρρέουν και τελευταία η αύξηση των τιμών στα καύσιμα, που ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Πολλοί από τους διαδηλωτές είναι πλέον οπλισμένοι και πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κλαπεί αστυνομικά όπλα και τυφέκια, θα επαναλάβουν τις διαδηλώσεις αύριο όπως έχουν αναφέρει και πολλοί φοβούνται πως η Γαλλία εισέρχεται σε ένα κύκλο βίας και διαδηλώσεων που είναι άγνωστο πότε θα σταματήσει.
Οχι μόνο το Παρίσι αλλά ολόκληρη η χώρα είναι σαν ένα καζάνι που βράζει και ο Γάλλος πρόεδρος αναζητά την βαλβίδα εκτόνωσης αλλά πολλοί εκτιμούν εις μάτην. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, μέλη του κινήματος αγνόησαν τις αστυνομικές απαγορεύσεις και κατέλαβαν τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, για να συγκρουστούν με τα όργανα της τάξης, προβαίνοντας σε περιορισμένης έκτασης καταστροφές. Παρότι την ίδια ημέρα δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν σε άλλο σημείο της γαλλικής πρωτεύουσας, καταδικάζοντας τη βία κατά των γυναικών, τα τηλεοπτικά δίκτυα αφιέρωσαν δυσανάλογα μεγάλο χρόνο στις συγκρούσεις μεταξύ λίγων εκατοντάδων «Γιλέκων» και αστυνομίας.
Υποστηρικτές του αυθόρμητου κινήματος διαμαρτυρίας επεσήμαναν το γεγονός αυτό, για να ισχυριστούν ότι η κυβέρνηση Μακρόν επιλέγει συνειδητά –μέσω των φιλικών της μέσων ενημέρωσης– να εμφανίζει τα «Γιλέκα» ως ταραξίες, προσκείμενους είτε στην δεξιά της Μαρί Λεπέν ή στην «ανεύθυνη Αριστερά» του Ζαν-Λικ Μελανσόν.
Οι πρώτοι υπολογισμοί της προεδρικής ομάδας, όμως, υπήρξαν άστοχοι, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που θέλουν το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» να απολαμβάνει πρωτοφανή ποσοστά δημοτικότητας (84% των Γάλλων θεωρεί δικαιολογημένο το κίνημα).
Αντί να υποχωρήσει ανώδυνα, το κίνημα των «Γιλέκων» διογκώθηκε, υποχρεώνοντας τον πρόεδρο Μακρόν να ομολογήσει ότι δεν εκτίμησε σωστά την απελπισία των πολιτών.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, ο πρόεδρος Μακρόν αναφέρθηκε λεπτομερώς στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησής του, ενώ, παρότι δεσμεύθηκε να διατηρήσει εν ισχύ τη φορολογία ορυκτών καυσίμων, δήλωσε ότι θα συμβουλευθεί εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των συνδικάτων και της «κοινωνίας των πολιτών».
Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του «συνεχούς ενδιαφέροντος (της κυβέρνησης) για διάλογο», σύμφωνα με την γαλλική προεδρία, ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να δεχθεί «τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο καθώς και εκπροσώπους των διαδηλωτών»
Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε επίσης «ότι θα ήθελε να μελετήσει ο υπουργός Εσωτερικών την ανάπτυξη της δύναμης διατήρησης της τάξης το προσεχές διάστημα».
Να πούμε εδώ ότι ο Μακρόν «χαιρέτισε την προσήλωση των δυνάμεων της τάξης και της ασφάλειας, οι οποίες επέδειξαν μεγάλη γενναιότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Στη συνέχεια, υπενθύμισε τη σημασία που δίνει σε μια πολύ προσεκτική και γρήγορη ανταπόκριση καταστηματαρχών και ιδιωτών, μαρτύρων και θυμάτων των σκηνών βίας που σημάδεψαν την 1η Δεκεμβρίου.
Υπογράμμισε τη σημασία της δικαστικής παρακολούθησης ώστε καμιά πράξη να μην μείνει ατιμώρητη», σύμφωνα με το Ελιζέ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Εκτός απροόπτου οι συναντήσεις αυτές θα αρχίσουν αύριο, Δευτέρα, διευκρίνισε το πρωθυπουργικό μέγαρο (Ματινιόν) στο AFP.
Εκτός από τους αρχηγούς των κομμάτων, δεκτή θα γίνει «η ομάδα των “κίτρινων γιλέκων” που εξέφρασε την επιθυμία να αρχίσει έναν διάλογο με την κυβέρνηση», όπως και η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τα κίτρινα γιλέκα διαμαρτύρονται κυρίως κατά της αύξησης των φόρων στα καύσιμα.
Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ και ο υφυπουργός του Λοράν Νουνιές θα δώσουν διευκρινίσεις εξάλλου την Τρίτη στην Επιτροπή της Γερουσίας. Το Σοσιαλιστικό κόμμα (PS) απέστειλε επιστολή στον Μακρόν ζητώντας τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής συζήτησης «το συντομότερο δυνατόν». Βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Ανυπότακτης Γαλλίας (FI) θέλουν να καταθέσουν πρόταση μομφής. Στη δεξιά, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών (LR) Λοράν Βοκιέ πρότεινε δημοψήφισμα για τη φορολογική πολιτική για το περιβάλλον, η Μαρίν Λεπέν όπως και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν ζήτησαν τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.