Κόσμος

«Καίνε» τους Τούρκους τα κοιτάσματα της Κρήτης: Ενεργοποιούν τη στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Λιβύης - «Ύπουλα» σχέδια για την ελληνική ΑΟΖ

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

Νέα αμυντική συμφωνία με την Λιβύη ενεργοποιεί η Τουρκία, με στόχο να μπλοκάρει όπως και όσο μπορεί  την προσπάθεια επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια μετά και τις δηλώσεις Τσίπρα και την παρότρυνση των ΗΠΑ.

Η ελληνική ΑΟΖ συνορεύει ως γνωστόν με την λιβυκή ΑΟΖ για την οποία οι Τούρκοι ονειρεύονται να υφαρπάξουν τα κομμάτια 14-15 για να αντλούν "λόγω γειτονίας" με τα υπόλοιπα, μέρος των τεράστιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.  

Μιλάμε για τρομερό θράσος αλλά και όνειρα θερινής νυκτός για τον σουλτάνο που παραπαίει παρά τα οθωμανικής εμβέλειας έργα που παρουσιάζει με χολλυγουντιανές πρεμιέρες.

Έτσι επιβεβαιωνόμαστε πλήρως για το προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο ( Ξεκίνησε ο ενεργειακός «πόλεμος» Ελλάδας-Τουρκίας: Εκτάκτως στη Λιβύη ο Χ. Ακάρ – «Βρώμικο» παιχνίδι των Τούρκων με την ΑΟΖ), με το οποίο αναφέραμε ότι «βρώμικα” παιχνίδια παίζει η Άγκυρα, θέλοντας να επηρεάσει τη στάση της Λιβύης στην ανακήρυξη ΑΟΖ από την Αθήνα.

Για αυτό και ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ μετέβη εκτάκτως στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου είχε συνομιλίες και επαφές με την κυβέρνηση της χώρας με την οποία η Τουρκία διατηρεί άριστες σχέσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ο Χ.Ακάρ συναντήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο με αξιωματούχους όπως ο Fayez al-Sarraj, επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, και προήδρευσε συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών.

Ο Ακάρ συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εσωτερικών της Λιβύης Φατίχ Αλί Μπασάγκα και τον Χαλίντ αλ Μισρί, επικεφαλής του Υψηλού Συμβουλίου Επικρατείας (HCS).

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χ.Ακάρ μετέβη στην Λιβύη και είχε συναντήσεις με πολλούς στην πρωτεύουσα Τρίπολη, έχοντας μόνο ένα σκοπό, την συμμαχία με την κυβέρνηση ενότητας της χώρας στα σχέδια της Άγκυρας κατά των ελληνικών προθέσεων ανακήρυξης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκε η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα άμυνας, στρατιωτικής και περιφερειακής ασφάλειας, αλλά κυρίως σε θέματα που άπτονται των ενεργειακών σχεδίων της Τουρκίας.

Το πρόβλημα της Άγκυρας είναι  η δημιουργία του άξονα Ελλάδος-Κύπρου -Αιγύπτου στην περιοχή ο οποίος φυσικά δεν εξυπηρετεί τα τουρκικά σχέδια σε καμία περίπτωση.

Σύμφωνα με το Cyprus Mail On-line, ανώτερος υπάλληλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι  οι ΗΠΑ "αποθαρρύνουν κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή."

Η Τουρκία επιδιώκει πιέζοντας προς πάσα κατεύθυνση και  ειδικά στην Λιβύη, να μην υλοποιηθεί  καμία συνεννόηση με την ελληνική πλευρά στο ζήτημα των αποκλειστικών θαλάσσιων ζωνών , μόνο που η Αίγυπτο έχει μεγάλη επιρροή στην χώρα ανατρέποντας τους τουρκικούς σχεδιασμούς .

Σύμφωνα με την πάγια τουρκική θέση, η Ανατολική Μεσόγειος Θάλασσα είναι μια «ημίκλειστη θάλασσα» με υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη, με πολλούς περιορισμούς, οι οποίοι κανονικά θα πρέπει να καθορίζονται από όλα τα παράκτια κράτη της περιοχής (συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας), βάση συμφωνίας και με βάση τις αρχές της ισότητας.

Η Τουρκία, προσπαθεί με διάφορα νομικά τερτίπια να αποφύγει το μοιραίο  στην ανατολική Μεσόγειο, την στιγμή που  η πλειοψηφία των χωρών της περιοχής της αρνούνται τις «δικαιοδοσίες αυτές».

Η Ελλάδα με την συμμαχία της με Αίγυπτο, Ισραήλ καθώς και η παρουσία αμερικανικών εταιρειών για γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης, σε συνδυασμό της παρουσίας αμερικανικών  αντιτορπιλικών κατευθυνόμενων βλημάτων Cruise «κλειδώνει» τις εξελίξεις, και απομακρύνει τις ορέξεις των Τούρκων.

Κανείς δεν μπορεί, καλώς ή κακώς στον κόσμο που ζούμε, να παίξει με εταιρείες κολοσσούς όπως η EXXON MOBIL, οι οποίες επηρεάζουν ακόμη και τον εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο που κάνει πάντα τα χατίρια τους.

Το παιχνίδι κατοχυρώθηκε στο Αιγαίο και την Κύπρο από τις ΗΠΑ και τον Τράμπ, ο οποίος λαμβάνει στην ουσία την μερίδα του λέοντος, δίνοντας ένα μικρό κομμάτι στην Κύπρο και λίγο μεγαλύτερο στην Ελλάδα, από την πίτα των κοιτασμάτων. Τουρκία δεν έχει μέσα το παιχνίδι και ούτε πρόκειται να υπάρξει.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ