Σε μέγα θέμα έχει αναγορευθεί για ολόκληρη την ηγεσία του Ισραήλ, ο τρόπος επίλυσης του ζητήματος των συριακών συστοιχιών S-300, ενώ σήμερα προκλήθηκαν "εγκεφαλικά" μετά την πιστοποίηση μέσω ρωσικού βίντεο της παράδοσης τους στον Άσαντ.
Πριν λίγο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι Σύροι στρατιωτικοί που θα χρησιμοποιήσουν τα συστήματα πυραύλων S-300 θα είναι έτοιμοι μετά από 3 μήνες εκπαίδευσης.
Οι εκτοξευτές όμως αποφασίστηκε ότι θα επανδρωθούν από Ρώσους χειριστές και Σύρους αξιωματικούς βολής, οι οποίοι θα παρίστανται για να πιέσουν το κουμπί εκτόξευσης σε περίπτωση αναχαίτισης, έτσι οι Ρώσοι δεν θα έχουν τον πρώτο λόγο σε καμία περίπτωση.
Αυτό όμως σημαίνει ταυτόχρονα ότι, οποιαδήποτε εναέρια ή χερσαία επιδρομή εναντίον των συριακών S-300 από Ισραήλ και ΗΠΑ, θα πλήξει και Ρώσους εκτός τους Σύρους στρατιωτικούς και αυτό αποτελεί πλέον Casus belli για την Μόσχα.
Παρόλα αυτά το Τελ Αβίβ ως πρώτο μέτρο αποφάσισε την αποκλειστική χρήση αεροσκαφών F-35L κατά την διάρκεια επιδρομών στο συριακό έδαφος, ανέφερε σήμερα Τετάρτη ο ραδιοσταθμός του Ισραηλινού Στρατού.
Σύμφωνα με αυτόν, η απόφαση να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά αεροσκάφη F-35 ανταποκρίνεται στην απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να προμηθεύσει τη Συρία με το σύστημα αεράμυνας S-300.
«Η πληροφορία αφορά πηγή στην Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ, η οποία δήλωσε ότι, υπό το πρίσμα της κατάστασης στη Συρία, το Ισραήλ αποφάσισε να αυξήσει τη χρήση των αεροσκαφών F-35 stealth στις επιθέσεις της στη Συρία», ανέφερε ο σταθμός Arutz Sheva.
«Οι προσεχείς επιθέσεις δεν θα είναι οι πρώτες, αλλά θα είναι οι ασφαλέστερες για τους πιλότους υπό το πρίσμα της νέας πραγματικότητας στους ουρανούς της Συρίας», ανέφερε πηγή στον σταθμό Arutz Sheva.
«Αυτό είναι το πιο ακριβό οπλικό σύστημα στον κόσμο και το πιο προηγμένο αεροσκάφος στην γη. Το Ισραήλ κατέβαλε 125 εκατομμύρια για κάθε αεροσκάφος.
Τα αεροσκάφη μας ονομάζονται τώρα F-35I. Οκτώ από αυτά έχουν ήδη προσγειωθεί στο Ισραήλ και 33 αναμένεται να φτάσουν σε ισραηλινό αεροδρόμιο μέχρι το 2022», πρόσθεσε η ίδια πηγή της ισραηλινής αεροπορίας.
(Σιγά μην παραλάβουν ποτέ οι Τούρκοι F-35 λέμε εμείς, ειδικά με αυτήν την γεωπολιτική κατάσταση στην Συρία).
Μετά όμως την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου άμυνας και εξωτερικών ότι η Συρία παρέλαβε 4 συστήματα S-300, οι Ισραηλινοί προσπαθούν εναγωνίως πλέον να λύσουν το πρόβλημα και να καταστρέψουν οπωσδήποτε τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας.
Η ''εμπλοκή'' της Ελλάδας
"Δεν είναι μυστικό ότι η Ελλάδα είχε αγοράσει S-300 από τη Ρωσία πριν από χρόνια και ότι ΝΑΤΟ και Ισραήλ έχουν εκπαιδευτεί πολλές φορές ενάντια στο ρωσικό σύστημα αεράμυνας.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας IDF συχνά επέμειναν ότι είναι σε θέση να εξουδετερώσουν τους S-300, έχοντας προφανώς ανακαλύψει τις αδυναμίες τους", αναφέρει το russia-insider.com.
Η προειδοποίηση όμως του Τελ Αβίβ ότι θα επιτεθεί για να καταστρέψει τους συριακούς πυραύλους S-300 δεν θα πρέπει να θεωρείται πλέον αδρανής απειλή.
"Αρκεί να εξετάσουμε την πρόσφατη κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους Il-20 για να καταλάβουμε πόσο απερίσκεπτα και απελπισμένα σκέπτονται στο Ισραήλ.
Επιπλέον, περισσότεροι από ένας ανώτατοι αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού επανέλαβαν ότι οι συριακοί S-300 θεωρούνται νόμιμος στόχος για την ισραηλινή πολεμικής αεροπορία", συνεχίζει το ρωσικό ΜΜΕ.
Σύμφωνα με Ρώσο εμπειρογνώμονα όμως, εάν τα ισραηλινά μαχητικά F-35 δεν διασπάσουν άμεσα την περιοχή που καλύπτει το σύστημα S-300, ο ρωσικός στρατός από την πλευρά του θα λάβει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με αυτό το αεροσκάφος αμερικανικής παραγωγής.
Οι πληροφορίες αυτές θα επιτρέψουν στους Ρώσους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες να βελτιώσουν την απόδοση των συστημάτων ραντάρ τους.
«Αλλά το αμερικανικό Πεντάγωνο θα δώσει στο Ισραήλ το πράσινο φως για να εκτεθεί ένα τέτοιο αεροσκάφος στα ρωσικά συστήματα; Αυτό είναι το κύριο ερώτημα», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.
Για αυτόν τον ευαίσθητο λόγο, η ισραηλινή αεροπορία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αεροσκάφη F-15 και F-16 σε μορφή COMAO σε αποστολή καταστροφής αυτών των 4 συριακών συστοιχιών S-300.
Ο Dave Majumdar, Ισραηλινός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, ο οποίος γράφει για το αμερικανικό περιοδικό The National Interest, αναφέρει όμως ότι τα τέταρτης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη δεν θα ήταν σε θέση να διεισδύσουν στην περιοχή ελέγχου των S-300, αλλά μόνο τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.
«Οι Ισραηλινοί πιλότοι σίγουρα μπορεί να αποφύγουν μια συστοιχία πυραύλων S-300, αλλά ένα δίκτυο αυτών των συστημάτων ποτέ», δήλωσε ο Dave, προσθέτοντας ότι "ο πιλότος σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ψάξει για «τυφλά σημεία».
Ο Dave Majumdar τόνισε ότι η αποτελεσματικότητα του συστήματος S-300 εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις τοποθεσίες στις οποίες εγκαθιστάται, καθώς και από τα μέλη που υπηρετούν τα συστήματα και τα χειρίζονται.
«Έχει αποδειχθεί ότι οι ισραηλινοί πιλότοι έχουν μυστικά που ακολουθούν. Για παράδειγμα, όταν βομβάρδισαν την Χομ και το Χαλέπι, φαινόταν ότι έρχονταν από το πουθενά», είπε ένας Ισραηλινός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.
"Αυτό είναι δυνατό μόνο εάν οι ισραηλινοί μηχανικοί θα έχουν τη δυνατότητα να αντιγράψουν τους κωδικούς των S-300», κατέληξε ο Dave Majumdar.
Πρόσφατα διεξήχθησαν πολλές συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο μιας επιδρομής της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας με σκοπό την καταστροφή των προηγμένων συστημάτων S-300, τους οποίους η Ρωσία έχει προμηθεύσει τη Συρία, εδικά κατά τη διάρκεια της περίοδο ενσωμάτωσης τους στα υπόλοιπα συστήματα της συριακής αεράμυνας.
Πολλοί Ρώσοι και Σύροι ειδικοί όμως εκτιμούν θετικά, ότι οι Ισραηλινοί θα επιχειρήσουν κατά μεγάλο ποσοστό από το έδαφος για την καταστροφή των συριακών συστημάτων S-300, με δράση των περιβόητων Ισραηλινών κομάντος sayeret mat col.
Θα πρόκειται για μια πιθανή επιχείρηση αυτοκτονίας με σκοπό την καταστροφή συριακών οπλικών συστημάτων στρατηγικού χαρακτήρα.
Αλλά αποτελεί την μόνη ορθή και ενδεδειγμένη λύση για απτά αποτελέσματα, χωρίς να εκτεθούν παράλληλα τα ισραηλινά F-35 στα ρωσικά ραντάρ, τα οποία θα αντιγράψουν τα πάντα.
https://youtu.be/Be-xPtxoI8o?t=1