Με δεδομένο πως υπάρχουν περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια μουσουλμάνοι στη Γαλλία, αποτελώντας την δεύτερη μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα της χώρας έπεσε στο τραπέζι μια καινοτόμος πρόταση που σίγουρα θα σχολιαστεί και θα προκαλέσει αντιδράσεις.
Συγκεκριμένα λοιπόν η Γαλλία θα πρέπει να επιβάλει φόρο "halal" (τρόφιμα μουσουλμάνων) στους μουσουλμάνους που ασκούν τη δραστηριότητά τους στη χώρα, συνέστησε ένα γαλλικό think-tank σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
Στην έκθεση "Το Ισλαμικό Εργοστάσιο", το Ινστιτούτο Montaigne προτείνει επίσης ότι αντί να προσφέρεται εκπαίδευση σε τζαμιά, η αραβική γλώσσα θα πρέπει να διδάσκεται σε περισσότερα κρατικά σχολεία, ακολουθώντας ένα εθνικό πρόγραμμα σπουδών.
Οι συστάσεις έρχονται καθώς ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις μεταξύ του Ισλάμ και του κράτους και να θεσπίσει κανόνες αυτό το φθινόπωρο για να διασφαλίσει ότι η θρησκεία «θα ασκηθεί παντού σύμφωνα με τους νόμους της δημοκρατίας».
Ο επίσημος κανόνας είναι ο αυστηρός διαχωρισμός μεταξύ θρησκείας και κράτους, ενώ η πρώτη θεωρείται αυστηρά ιδιωτικό θέμα.
Ο κανόνας χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει την απαγόρευση της χρήσης φορεμάτων από μουσουλμάνους στο κοινό, από τους υπαλλήλους κάθε δημόσιας υπηρεσίας, καθώς και κάθε φόρεμα της πλήρους απόκρυψης βλεφαρίδων σε δημόσιους χώρους (μπουργκα κλπ).
Ο Macron έχει υποστεί μεγάλη πίεση μετά από ένα κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων από το 2015, οι οποίες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 230 κατοίκους στη Γαλλία.
Στην έκθεση, ο Χακίμ Ελ Καρούι, σύμβουλος της Γαλλίας και της Τυνησίας, γράφει ότι ο σαλαφισμός «κερδίζει έδαφος» μεταξύ μουσουλμάνων που ζουν στη Γαλλία, ιδίως μεταξύ των νέων, και η Γαλλία πρέπει να κατασκευάσει το δικό της «μουσουλμανικό θρησκευτικό λόγο» για να αμφισβητήσει τον λόγο του σαλαφισμού.
"Η Γαλλία πρέπει να εξοπλιστεί με σημαντικά μέσα και δίκτυα για να διαδώσει αυτή την αντίθετη ομιλία, ποιος μπορεί να το κάνει, μουσουλμάνοι", γράφει.
Παρά τη δυσαρέσκεια που μπορεί να έχουν, οι μουσουλμάνοι στη Γαλλία και στην Ευρώπη "πρέπει να κινητοποιηθούν ... επειδή η λύση θα προκύψει από αυτούς", γράφει.
Η έκθεση του κ. Karoui υποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η χώρα πρέπει να δημιουργήσει μια εθνική μουσουλμανική ένωση μέσω των φόρων που συλλέγονται από τους μουσουλμάνους, κάτι που το ίδρυμά του έχει προτείνει.
"Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένας ουδέτερος οργανισμός ανεξάρτητος από τις χώρες προέλευσης, ανεξάρτητος από εκείνους που κρατούν τα τζαμιά σήμερα, να πάρει ένα πολύ μικρό χρηματικό ποσό από κάθε πράξη κατανάλωσης και να επανεπενδύσει αυτά τα χρήματα σε θεολογική εργασία, επειδή είναι η μητέρα όλων των μαχών ", γράφει.
Ο Karoui πρότεινε ότι οι φορολογητέες πράξεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την προσέλκυση προσώπων και την αγορά προϊόντων halal.
"Οι μουσουλμάνοι έχουν εμπλουτίσει τον εαυτό τους, σε αντίθεση με ό, τι πιστεύεται, και καταναλώνουν πολλά", είπε . Υπάρχουν συνεπώς "όλο και περισσότερα χρήματα που σχετίζονται με την κατανάλωση: το προσκύνημα, το χαλάλ, το δώρο".
Από τη δεκαετία του 1980, οι Γάλλοι πολιτικοί έχουν επανειλημμένα επιχειρήσει να διατυπώσουν ένα "Γαλλικό Ισλάμ", με τον διπλό στόχο να διαχειριστεί την ενσωμάτωση των μεταναστών και επίσης να υπερασπιστεί τη βία που εμπνέεται από τη θρησκεία.
Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες αντιμετωπίστηκαν με κριτική από μουσουλμάνους ηγέτες στη χώρα, όπου 5.7 εκατομμύρια μουσουλμάνοι αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα.
"Όλοι πρέπει να παραμείνουν στο ρόλο τους", δήλωσε στο Reuters νωρίτερα αυτό το έτος ο Αχμέτ Όγκρας, πρόεδρος του Γαλλικού Συμβουλίου Μουσουλμανϊκής Πίστης.
"Η μουσουλμανική πίστη είναι μια θρησκεία και, ως τέτοια, φροντίζει για τις δικές της οικιακές υποθέσεις. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι το κράτος να ενεργεί ως θεματοφύλακας".
Το ίδιο το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης δημιούργησε ως υπουργός Εσωτερικών ο Νικολά Σαρκοζί το 2003. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Montaigne του 2016, τα δύο τρίτα των Γάλλων μουσουλμάνων που ερωτήθηκαν δεν γνώριζαν τι ήταν.