Στα άκρα φθάνει η σύγκρουση στη Γερμανία. Οι εξελίξεις τρέχουν και όπως όλα δείχνουν δεν θα βγει λευκός καπνός. Η Ανγκελα πληρώνει τις πλέον τις αποφάσεις που έλαβε για το μεταναστευτικό και η κυβέρνηση συνεργασίας πληρώνει τα σπασμένα.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, συναντήθηκαν πριν από λίγη ώρα, για συνομιλίες με τη μεσολάβηση του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο.
Στη συνάντηση αυτή, η οποία διήρκεσε μόλις μισή ώρα στόχος των τριών κορυφαίων πολιτικών ήταν να εξεταστούν πιθανές λύσεις στην κρίση που απειλεί την κυβέρνηση συνασπισμού της καγκελαρίου σχετικά με τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική.
«Βρίσκομαι σε μια κατάσταση η οποία είναι για μένα αδιανόητη. Το άτομο το οποίο βοήθησα να ανέβει στη σέλα, με πετάει τώρα έξω», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ την Sueddeutsche Zeitung και διερωτήθηκε: «Μπορώ να μείνω σε μια θέση, αν η βασική γραμμή δεν είναι σωστή;».
«Η Ένωση βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού», φέρεται να είπε ο κ. Σόιμπλε κατά την κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των δύο κομμάτων.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού RTL, το 67% των Γερμανών θεωρεί «ανεύθυνο» τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης από τον κ. Ζεεχόφερ και το κόμμα του, ενώ σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους της CSU, το 49% τάσσεται υπέρ της Καγκελαρίου Μέρκελ και το 48% υπέρ του υπουργού Εσωτερικών.
Επιπλέον, το 69% του συνόλου των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης, όπως η κυρία Μέρκελ. Υπέρ των θέσεων του Χορστ Ζεεχόφερ τάσσονται ωστόσο οι οπαδοί της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) σε ποσοστό 88%.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης είναι η πολιτική της Μέρκελ απέναντι στους αιτούντες άσυλο, την οποία οι Βαυαροί σύμμαχοί της της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) θέλουν να σκληρύνουν.
Ο πρόεδρος του CSU και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ πρότεινε την Κυριακή (02/07) να παραιτηθεί και από τις δύο ιδιότητές του στη διάρκεια μιας συνεδρίασης του κόμματος, η οποία διήρκησε 12 ώρες. Τελικά ανέστειλε την απόφασή του.
«Δήλωσα ότι θα θέσω και τις δύο ιδιότητές μου στη διάθεση (της καγκελαρίου) και θα εξακολουθήσω να το κάνω τις τρεις επόμενες ημέρες», επεσήμανε ο Ζέεχοφερ τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.
Στο μεταξύ οι συνομιλίες που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα το απόγευμα σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ του CSU και του CDU της καγκελαρίου «με την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία», δεν απέδωσαν καρπούς.
Αγωνιώδης έκκληση βουλευτών για να μην πέσει η κυβέρνηση
Βουλευτές και από τα δύο συντηρητικά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού κάλεσαν την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ να βάλουν τέλος στη διαμάχη τους για τη μεταναστευτική πολιτική που απειλεί την κυβέρνηση.
Στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU), ομόφωνα οι βουλευτές κάλεσαν τους ηγέτες των δύο κομμάτων να συμφιλιωθούν.
Ποιες είναι οι αιτίες της σύγκρουσης;
Εκδηλώθηκε στα μέσα Ιουνίου, όταν ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, πρόεδρος του συντηρητικού βαυαρικού κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, είδε το σχέδιο που ήθελε να παρουσιάσει για την αυστηροποίηση της πολιτικής της χώρας ως προς το άσυλο να απορρίπτεται από την καγκελάριο Μέρκελ.
Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης εναντιώνεται σε ένα από τα πιο εμβληματικά μέτρα που εισηγήθηκε ο υπουργός της:
Την προβλεπόμενη επαναπροώθηση στα γερμανικά σύνορα των μεταναστών και των προσφύγων που έχουν καταγραφεί ήδη σε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ.
Η κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», που σχηματίστηκε έπειτα από πολλές δυσκολίες τον Μάρτιο, αποτελείται από το CSU, τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της καγκελαρίου και τους σοσιαλδημοκράτες.
Ποια είναι τα σενάρια για τη συνέχεια;
Αν δεν εξευρεθεί συμβιβασμός in extremis, το βαυαρικό κόμμα δεν θα έχει πλέον άλλες επιλογές παρά είτε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ή να περάσει στην επίθεση. Ο υπουργός Εσωτερικών θα μπορούσε να επιβάλλει τις επαναπροωθήσεις στα σύνορα με μονομερή του απόφαση.
Αλλά η καγκελάριος στην περίπτωση αυτή θα καθαιρούσε τον υπουργό της, πράγμα που θα πυροδοτούσε την αποχώρηση της CSU από τον συνασπισμό και το τέλος της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», καθώς θα έχανε την πλειοψηφία των εδρών στην Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή κάτω Βουλή.
Αυτό θα σήμαινε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Εκτός εάν η καγκελάριος κατάφερνε να παραμείνει στην εξουσία για κάποιο καιρό, επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με συμμάχους μόνο τους σοσιαλδημοκράτες, ή επικεφαλής μιας πιο ευρείας κυβέρνησης με τη συμμετοχή των Πρασίνων.
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;
Ο Ζεεχόφερ, ο οποίος μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του επιβεβαίωσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ότι εξέφρασε την πρόθεση να παραιτηθεί τόσο από το υπουργείο Εσωτερικών–ώστε να μην μπορέσει να τον καθαιρέσει η Μέρκελ, όπως φέρεται να είπε–όσο και απο την προεδρία της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, πρόκειται να έχει ακόμα μια συνάντηση με την καγκελάριο τις προσεχείς ώρες.