Η NASA αποκάλυψε τα σχέδιά της να κατασκευάσει ένα αεροσκάφος το οποίο θα μπορεί να σπάσει το φράγμα του ήχου… σιωπηλά. Είναι ουσιαστικά η εμπειρία που προσέφερε στο παρελθόν η Concorde, σε εξελιγμένη, όμως, μορφή.
Η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως υπέγραψε ένα συμβόλαιο αξίας 247.5 εκατομμυρίων δολαρίων με την Lockheed Martin για την κατασκευή του εν λόγω αεροσκάφους.
Στόχος είναι η Lockheed Martin, η οποία αναλαμβάνει πολλά στρατιωτικά συμβόλαια, να φτιάξει, δοκιμάσει και βελτιώσει ένα αεροσκάφος, το οποίο θα ονομάζεται X-plane, και να το παραδώσει στο Κέντρο Ερευνών της NASA μέχρι το τέλος του 2021.
Η NASA ελπίζει πως το εν λόγω αεροσκάφος, ο θόρυβος του οποίου θα ακούγεται ελάχιστα στο έδαφος, θα μπορέσει να προσφέρει σημαντικότατες πληροφορίες στους ερευνητές της και, ίσως, στη συνέχεια οδηγήσει στη δημιουργία ενός στόλου τέτοιων αεροπλάνων, τα οποία θα κάνουν επιβατικές πτήσεις.
Οι υπερηχητικές πτήσεις είναι προς το παρόν περιορισμένες λόγω του μεγάλου θορύβου που προκαλείται.
Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που η Concorde δεν είχε μεγάλη απήχηση όσον αφορά τις επιβατικές πτήσεις. Το πρόβλημα του θορύβου έχει αποτελέσει κίνητρο για τους καινοτόμους ερευνητές που θέλουν να βρουν λύση.
«Είναι πάρα πολύ συναρπαστικό να σχεδιάζεις το πλάνο πτήσης» αυτού του αεροσκάφους, είπε ο Jaiwon Shin, συνεργάτης της NASA στο τμήμα της αεροναυπηγικής. «Η προσπάθειά μας να επιλυθεί το τεχνικό πρόβλημα των υπερηχητικών πτήσεων συνεχίζεται».
Το πλάνο της Lockheed Martin ορίζει πως το αεροσκάφος θα έχει μήκος 29 μέτρων, άνοιγμα φτερών 9 μέτρων και θα ζυγίζει 15 τόνους.
https://www.youtube.com/watch?v=DPd0OHrmCBc
Μείωση του θορύβου
Σύμφωνα με τη NASA, το μοναδικό σχήμα του X-plane θα μειώσει την ένταση του θορύβου, που δημιουργείται από την ταχύτητά του.
«Υπάρχει τόσος κόσμος στη NASA που έχει καταβάλει εξαιρετικές προσπάθειες για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», είπε ο Shin.
Βέβαια, η NASA δεν είναι η μόνη που επιχειρεί να σπάσει… αθόρυβα το φράγμα του ήχου. Η αεροπορική εταιρία της Ιαπωνίας επένδυσε 10 εκατομμύρια στην Boom Technologies, μία εταιρία start-up από το Ντένβερ, η οποία επίσης προσπαθεί να κάνει τομές στις υπερηχητικές πτήσεις.