Ξεκίνησε η έρευνα στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνα κατα της Τουρκίας για την αγορα των S-400 μετα απο το αίτημα των ένδεκα Δημοκρατικών γερουσιαστών οι οποίοι και απέστειλαν την Παρασκευή επιστολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ζητώντας να αποσαφηνιστεί εάν η πώληση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων σε διάφορες χώρες συνεπάγεται την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ εναντίον τους.
Εν ολίγοις στριμώχνεται η Άγκυρα ενώ την επιστολή δημοσίευσε ο αξιωματούχος της Ανώτατης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Ρόμπερτ Μεντέζ, που ηγήθηκε της ομάδας των συναδέλφων του και απευθύνεται στον πρώτο αναπληρωτή γραμματέα των ΗΠΑ, Τζον Σάλιβαν, προϊστάμενο του τμήματος εξωτερικής πολιτικής μετά τη παραίτηση του Ρεξ Τίλερσον από τη θέση αυτή.
«Σας ζητούμε πληροφορίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και ορισμένων κρατών, που αναφέρθηκαν πωλήσεις συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 από τη ρωσική κυβέρνηση, καθώς και κατά πόσον οι συναλλαγές αυτές θα πρέπει να συνεπάγονται την επιβολή υποχρεωτικών κυρώσεων στο πλαίσιο του νόμου CAATSA (ο νόμος αυτός έχει ψηφιστεί προς αντιμετώπιση αντιπάλων των ΗΠΑ μέσω κυρώσεων)».
Οι νομοθέτες αναφέρονται στις ρωσικές διαπραγματεύσεις σε μια σειρά από χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και «οποιαδήποτε άλλη χώρα».
Βέβαια το ελληνικό ενδιαφέρον εδώ είναι η Τουρκία.
Επιπλέον, η Γερουσία θέλει να μάθει για τις διπλωματικές προσπάθειες της Ουάσιγκτον ώστε να εμποδίσει την πώληση των S-400.
Οι γερουσιαστές πάντως εισηγούνται ότι οι συμφωνίες αυτές θα πρέπει να υπόκεινται σε κυρώσεις σύμφωνα με τον CAATSA.
Ο νόμος αυτός, μεταξύ των άλλων, προβλέπει τη θέσπιση περιοριστικών μέτρων σε σχέση με τις τρίτες χώρες για συνεργασία σε ένα σημαντικό ποσοστό στους τομείς της Άμυνας και Πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανάλογα με το πόσο επηρεάζουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική.
Φυσικά το δια ταύτα σε όλα αυτά για την Ελλάδα είναι η επικείμενη παράδοση των F-35 στην ΤΗΚ.