Οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία τείνουν να γίνουν πλέον «ψυχροπολεμικές». Η Μόσχα αποδίδει στην ελληνική κυβέρνηση μεγάλη στροφή προς τη Δύση, που δεν συνάδει με το πνεύμα συνεργασίας που υπήρχε τα τελευταία χρόνια και ειδικά την περίοδο της πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή και την κατηγορεί πώς προωθεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος των ρωσικών.
Από την άλλη ωστόσο, και η Αθήνα φαίνεται να έχει δυσαρεστηθεί έντονα με την Ρωσία, η οποία έχει αναπτύξει ένα φλερτ με την Τουρκία το οποίο μπορεί να βλάψει σε μεγάλο βαθμό τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Μόνο και μόνο να προμηθεύσει η Ρωσία την Τουρκία με τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 τότε αλλάζουν άρδην οι ισορροπίες στο Αιγαίο σε βάρος της χώρας μας. Κι αυτό θα συμβεί όταν η Ρωσία έχει ήδη πουλήσει (μέσω Κύπρου) στην Ελλάδα τους S-300.
Την αν όχι σύγκρουση, αλλά διατάραξη των ελληνορωσικών σχέσεων ήρθε να επιβεβαιώσει χθες ένα tweet της ρωσικής πρεσβείας (το οποίο προφανώς έγραψε ο Ρώσος πρέσβης) στο οποίο αναφέρεται συγκεκριμένα: «Δυστυχώς πρόσφατα βλέπουμε συχνά τις αδέξιες προσπάθειες να ρίχνουν σκιά στις σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδας με τις δημοσιεύσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, να αμαυρώνουν τα επιτεύγματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια στη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας».
Η ανάρτηση αυτή συνοδεύεται από φωτογραφία του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Είναι προφανές από το κείμενο πώς υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια της Ρωσίας για την πορεία που ακολουθεί η... αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ενώ η ανάρτηση της φωτογραφίας προβληματίζει κάπως. Κάποιοι την συνδέουν απλά με μία συνάντηση των δύο Προέδρων, ενώ κάποιοι άλλοι την ερμηνεύουν ως παραπομπή στις καλές σχέσεις που είχε ο Πούτιν με την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, καθώς ο κ. Παυλόπουλος ήταν εκ των κορυφαίων υπουργών και στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού.
Σημειώνεται εδώ πώς η σχέσεις των δύο χωρών διαταράχθηκαν αμέσως μετά τον Κώστα Καραμανλή, επί πρωθυπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου και με την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα κάτι πήγε να βελτιωθεί, αλλά όταν οι δανειστές πίεσαν την κυβέρνηση και την ξεκαθάρισαν πώς χρηματοδότηση από την Ρωσία σημαίνει κήρυξη χρεοκοπίας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ μαζεύτηκε και άρχισε να απομακρύνεται από τη Μόσχα.
Πρόσφατα μάλιστα συνέβη και ένα άλλο περιστατικό που διατάραξε ακόμη περισσότερο τις διμερείς σχέσεις. Ήταν προγραμματισμένη μεταξύ 6 και 8 Νοεμβρίου η διεξαγωγή μίας Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής. Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν παραμονές της Διυπουργικής πώς θα συμμετάσχουν και τέσσερις εκπρόσωποι από την Κριμαία, προκαλώντας την αντίδραση της ελληνικής πλευράς που δήλωσε ότι ως μέλος της διεθνούς κοινότητας, που δεν έχει αναγνωρίσει την Κριμαία, δεν μπορεί να δεχθεί αυτή τη σύνθεση.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ακυρωθεί η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή και να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο. Πληροφορίες πάντως από το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρουν πώς γίνεται προσπάθεια να υπάρξει εκ νέου προσπάθεια προσέγγισης και τελικά να διεξαχθεί η Διυπουργική.
Ωστόσο οι Ρώσοι εμφανίζονται έντονα ενοχλημένοι από την προσέγγιση της κυβέρνησης Τσίπρα με τις ΗΠΑ, ειδικά μετά το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και ειδικά τις στρατιωτικές διευκολύνσεις που παρέχει η χώρα μας στις ΗΠΑ, τον αποκλεισμό των ρωσικών αγωγών και την προώθηση αυτών που εξυπηρετούν τα αμερικανικά συμφέροντα.
Αξίζει δε να σημειωθεί πώς το tweet του Ρώσου πρεσβευτή έγινε την επομένη της επίσκεψης του Πολωνού προέδρου στην Ελλάδα (προκάλεσε σίγουρα ενόχληση στη Μόσχα η άφιξη του Πολωνού προέδρου και οι δηλώσεις περι σχιστολιθικού αερίου) και ανήμερα της συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για τα ενεργειακά.
Τα δύο αυτά γεγονότα μάλλον συμβάλουν στην ενίσχυση του «ψυχρού κλίματος» μεταξύ των δύο χωρών. Από την άλλη πάντως υπάρχει και ενόχληση της Αθήνας για την σύσφιξη των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί για τα εθνικά συμφέροντα.