Κόσμος

Τινάζεται στον αέρα Ισπανία και Γερμανία: Επιχειρησιακό σχέδιο υπεράσπισης της Καταλονίας - Βγαίνουν όπλα - Στρατιωτικός κλοιός από Μαδρίτη - Εκτακτη ενημέρωση Β.Πούτιν...

Του Βασίλη Καπούλα

Βγαίνουν τα όπλα στην Καταλονία μετά το διάγγελμα του Βασιλιά Φιλίππου του 6ου. Μοιραίος ο Ραχόι θα δεί την χώρα του να διαμελίζεται. Οι Καταλανοί εκπονούν ήδη επιχειρησιακό σχέδιο υπεράσπισης του Κράτους τους ενώ η Αστυνομία θα φέρει πλέον θανατηφόρο οπλισμό.

Με τις δύο πλευρές να μην κανουν πίσω και τον Ραχόι να επιμένει στην κρατική τυφλή βία το μίσος κυριαρχεί.

Στρατιωτικές δυνάμεις της Μαδρίτης είναι έτοιμες να ενισχύσουν την ισπανική αστυνομία και Εθνοφρουρά.

Η Καταλονία διαθέτει μόνο την Αστυνομία της. Αν φτάσουμε στο σημείο ένοπλης αντιπαράθεσης, θα θρηνήσει δεκάδες νεκρούς.

Την σκληροτράχηλη  δύναμη ταχείας αντίδρασης, με αποστολές σε Αφγανιστάν και Ιράκ,  στέλνει η Μαδρίτη στην Καταλονία προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις της Εθνοφυλακής και της Αστυνομίας ενόψει της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

Η δύναμη ταχείας αντίδρασης του ισπανικού Στρατού, αναχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, κατά ομάδες και με διαφορετικές ώρες φτάνοντας το πρωί στο στρατόπεδο Santa Eulalia de Sant Boi de Llobregat το οποίο απέχει λίγα χιλιόμετρα από την Βαρκελώνη.

Παράλληλα η μονάδα εκστρατείας AALOG 41 στέλνει υλικό για όλες τις μονάδες που βρίσκονται στην Καταλονία και τις οποίες ο πρόεδρος της περιφέρειας Κάρλες Πουτζντεμόν έχει κατονομάσει ως «κατοχικές δυνάμεις» και ότι «πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα την Καταλονία».

Η μονάδα έχει ως έδρα της τη Σαραγόσα και στέλνει τις ενισχύσεις της στη μονάδα επιμελητείας που εδρεύει στο Sant Boi de Llobregat στην Βαρκελώνη προκειμένου να ενισχύσει με τη σειρά του τις υπόλοιπες μονάδες των ισπανικών  αρχών και του Στρατού.

Η εκστρατευτική μονάδα AALOG 41 ξεκίνησε την αποστολή ενισχύσεων στην Καταλονία στις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης μια ώρα σχεδόν μετά από τότε που έγινε γνωστό ότι ο Βασιλιάς Φίλιππος θα προχωρούσε σε διάγγελμα προς τον ισπανικό λαό. Όπως έγινε γνωστό οι διοικητές της μονάδας έδωσαν εντολή για αναχώρηση τουλάχιστον 20 στρατιωτικών φορτηγών με προμήθειες για την Καταλονία.

Η μονάδα ήταν ήδη σε ετοιμότητα μια εβδομάδα πριν, με εντολές να είναι έτοιμοι για ανάπτυξη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Η AALOG 41 έχει αναπτυχθεί στο παρελθόν σε μέρη όπως το Αφγανιστάν, το Λίβανο, το Κόσσοβο, τη Βοσνία, και το Ιράκ.

Οι πρώτοι νεκροί όμως θα σημάνουν και το τέλος της σημερινής μορφής της Ισπανίας.

Ο Β. Πούτιν εξέφρασε πριν ανοικτά την έντονη ανησυχία του  για την κατάσταση στην Καταλονία και ολόκληρη την Ισπανία μετά την ψηφοφορία για την ανεξαρτησία.

Τα πράγματα είναι πολύ –πολύ επικίνδυνα για ολόκληρη την Ευρώπη.  

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι φοβάται για το μέλλον της Ισπανίας μετά το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Κυριακής η οποία δεν έγινε αποδεκτή από τη Μαδρίτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ίδιος σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού τύπου έλαβε υπόψη του τις εκθέσεις της FSB εξωτερικού, στις οποίες περιγράφονται με μελανότερα χρώματα,  το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί και φοβούνται να το αντιμετωπίσουν οι « αξιωματούχοι» σε Μαδρίτη και Βρυξέλλες .

Ο Πούτιν ως πρώην πράκτορας της περιβόητης KGB γνωρίζει επακριβώς πότε θα μιλήσει και τι ακριβώς θα δηλώσει για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα.

Η δήλωση του «ερμηνεύεται» από πολλούς ως «προεόρτια ενός νέου εμφυλίου πολέμου» στην Ισπανία .  

Μιλώντας στους πρέσβεις της ΕΕ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ,  ξεμονάχιασε τον Ισπανό πρεσβευτή στη Μόσχα σήμερα, και του είπε:

«Όλοι μιλούν για την κατάσταση γύρω από το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στην Καταλονία. Δεν θα κρύψω ότι ανησυχούμε πολύ για την Ισπανία, αλλά αυτό είναι ένα εσωτερικό ζήτημα για τον βασιλιά της Ισπανίας. Ελπίζουμε ότι η κρίση θα επιλυθεί».

Στην ίδια τελετή συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ρωσίας κάνοντας αυτές τις δηλώσεις.

Την περασμένη εβδομάδα ο Πούτιν χαρακτήρισε το δημοψήφισμα "παράνομο" και είπε ότι θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει την Ισπανία ως μία χώρα.

Ο Ρώσος ηγέτης Β.Πούτιν είπε στους νέους επικεφαλής της διπλωματικής  αποστολής των ΗΠΑ ότι το έργο τους στη Μόσχα συμπίπτει με μια "μάλλον δύσκολη περίοδο, όταν η κατάσταση στον κόσμο είναι όλο και πιο ταραγμένη από την αυξανόμενη ένταση".

Σε μια άνευ προηγουμένου τηλεοπτικό διάγγελμα στο ισπανικό έθνος, ο βασιλιάς της χώρας δήλωσε  ότι η "ανεύθυνη συμπεριφορά" των ηγετών των Καταλανών υπονομεύει την κοινωνική αρμονία στην περιοχή.

«Σήμερα η καταλανική κοινωνία είναι θρυμματισμένη και σε σύγκρουση. Αυτοί (οι Καταλανοί ηγέτες) παραβίασαν το νόμιμο  σύστημα εγκεκριμένων κανόνων με τις αποφάσεις τους, δείχνοντας μια απαράδεκτη απιστία στις εξουσίες του κράτους.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ορισμένες οντότητες στην Καταλονία δεν ακολούθησαν το σύνταγμα ή το δίκαιο αυτής της Ισπανίας  που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται αυτή η χώρα», δήλωσε ο Ισπανός Βασιλιάς .

Ο Carles Puigdemont  ηγέτης της περιοχής, δήλωσε ότι η Καταλονία θα δηλώσει την ανεξαρτησία "μέσα σε λίγες μέρες".

Είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του  «θα ενεργήσει στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης».

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν για την εφαρμογή του σχεδίου της  Ευρώπης των περιφερειών και των κρατιδίων που υπήρχε για πολλά χρόνια στον Μεσαίωνα μέχρι τον 16ο αιώνα .

Από ότι διαφαίνεται η Καταλονία αποτελεί μόνο την θρυαλλίδα για ολόκληρη την Ευρώπη, όπου τα αποσχιστικά κινήματα εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο.

Στην προκειμένη περίπτωση η Γερμανία και συγκεκριμένα η Βαυαρία, ετοιμάζεται να «αποσχιστεί» στο μέλλον από το γερμανικό ομοσπονδιακό κράτος.

 Σύμφωνα με την Handelsblatt, η περιοχή της Βαυαρίας είναι το ένατο πιο πυκνοκατοικημένο κρατίδιο της ΕΕ (12,6 εκατομμύρια κατοίκους).

Οι οικονομικοί δείκτες του είναι συγκρίσιμοι με την Σουηδία και τις Κάτω Χώρες: το 2016, το ΑΕΠ της περιοχής ανερχόταν σε περίπου € 488 δισεκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας είναι πολύ χαμηλό – 3,7%.

Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Βαυαρίας, που αποτελεί την πλουσιότερη περιοχή της Γερμανίας, δηλώνουν ότι, δεν προτίθενται να επιδοτήσουν πλέον τα βόρεια και ανατολικά της Γερμανίας, στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Τον Ιούλιο του 2012, η Βαυαρία κατέθεσε αγωγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, για να επανεξετασθεί το κυβερνητικό σύστημα αναδιανομής των φορολογικών εσόδων.

Με λίγα λόγια οι Βαυαροί λένε προς πάσα «κατεύθυνση» ότι αυτοί δεν πρόκειται να δουλεύουν για να χρηματοδοτούνται τα υπόλοιπα «φτωχότερα» ομοσπονδιακά κρατίδια της χώρας.

Ο γερμανικός τύπος στο συγκεκριμένο σημείο αναφέρει ότι, οι διαδικασίες εξόδου από τα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας δεν κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα.

Υπάρχει δηλαδή ρητή διάταξη του Συντάγματος που ορίζει ότι τα ομόσπονδα κράτη αποτελούν μια «ενότητα».

Παρόλα αυτά οι υποστηρικτές μιας ανεξάρτητης Βαυαρίας δεν πτοούνται καθόλου . «Η ιδέα αρέσει σε πολύ κόσμο » αναφέρει ο Florian Weber στην Handelsblatt.

Γεγονός είναι ότι το πανίσχυρο βαυαρικό πολιτικό κατεστημένο, αποστασιοποιείται επίσημα από τους αυτονομιστές, κάτι όμως που σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να αλλάξει ταχύτατα , αλλάζοντας την θέση του κατά 180 μοίρες.

Για να το καταλάβουμε αυτό, είναι απαραίτητο να ανιχνεύσουμε την ιστορία του βαυαρικό εθνικισμού.

Οι Βαυαροί έχασαν την ανεξαρτησία τους το 1871. Το 1949, οι υποψήφιοι του Εθνικιστικού Κόμματος της Βαυαρίας έλαβαν πάνω από 20% στις εθνικές εκλογές για την Bundestag.

Για 50 χρόνια, οι εκπρόσωποι του κόμματος ελάμβαναν σημαντικά αποτελέσματα στις εκλογές για το τοπικό κοινοβούλιο.

Το 1960 όμως, η βαυαρική ελίτ απέρριψε την ιδέα του διαχωρισμού από την Γερμανία, και εντάχθηκε στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών. Με αυτήν την λογική κύλησαν τα επόμενα χρόνια έως σήμερα.

Οι βαυαροί εθνικιστές είναι παράλληλα και μέλη της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης, η οποία αποτελεί μέρος της συμμαχίας των δεξιών κομμάτων στη Γερμανία. Ο επικεφαλής της Συμμαχίας είναι η Άνγκελα Μέρκελ.

Όμως οι καιροί αλλάζουν, και στην Ευρώπη φυσούν άνεμοι των αποσκιρτήσεων από τα εθνικά κράτη, λόγω οικονομικής ύφεσης .

Μια απόδειξη γι ‘αυτό, αποτελούν οι δηλώσεις του Προέδρου της Βαυαρίας Horst Seehofer, ο οποίος το 2012 δήλωσε δημοσίως ότι, «είναι άδικο να τρέφονται εις βάρος της Βαυαρίας, τα άλλα γερμανικά κρατίδια , στερώντας την από τους πόρους που απαιτούνται για την ανάπτυξή της».

Εάν συνυπολογιστεί και η ενίσχυση με χρήματα των φτωχότερων μελών της ΕΕ σε βάρος της Γερμανίας, καθώς και οικονομική υποστήριξη στους μετανάστες, και νοτιοευρωπαίους αλλά και στους ουκρανούς, η βαυαρική δυσαρέσκεια αυξάνεται ταχύτατα .

Εφαρμόζονται σχέδια πολλών ετών με τα οποία "συστήνονται" οι νέοι "ηγήτορες" που έρχονται στο "προσκήνιο" και προετοιμάζουν το έδαφος για την δημιουργία 4-5 υπερκρατών που θα αποτελούν τον πλανήτη .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ