Κόσμος

Η Καταλονία ξεκίνησε «αντάρτικο» ενάντια στην Μαδρίτη για τον έλεγχο της τοπικής αστυνομίας – Δείτε τι ζητούν οι Γερμανοί με τον Ζ.Κ.Γιούνκερ να ρίχνει "βόμβα" στο τραπέζι - Συγκλονιστικές εξελίξεις

Στο απόλυτο κενό πέφτει το σχέδιο της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας για άμεσο έλεγχο της τοπικής αστυνομίας στην αυτόνομη περιφέρεια της Καταλονίας σε μια προσπάθεια να σταματήσει το επερχόμενο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, αντιμετωπίζοντας την έντονη αντίσταση τοπικών αξιωματούχων που το  καταγγέλλουν ως "απόπειρα επέμβασης".

Το Σάββατο, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Καταλονίας, Χοσέ Μαρία Ρομέρο ντε Τζαντάντα, πληροφορήθηκε ότι τόσο αυτός όσο και οι αξιωματικοί του πρέπει να «υπακούουν» άνευ αντιλογίας  στον διοικητή που απέστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών, συνταγματάρχη Ντιέγκο Πέρεζ ντε Λος Κόμος.

Η αστυνομία της Καταλονίας, σύμφωνα με τη Μαδρίτη, δεν συμμορφώθηκε με τις οδηγίες  για την απομάκρυνση των διαδηλωτών από κυβερνητικά κτίρια.

Παρόλο που ο ντε Τζαντάντα  παραμένει επίσημα υπεύθυνος, τώρα θα λαμβάνει εντολές από τον συνταγματάρχη ντε Λος Κόμος ο οποίος έχει ήδη αναπτύξει πρόσθετες δυνάμεις της Εθνικής Αστυνομίας και της εθνοφρουράς ( ισπανικές ένοπλες δυνάμεις) στην αυτόνομη περιοχή.

Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών της Καταλονίας, Χοακίμ Φορν, καταδίκασε την κίνηση ως προσπάθεια των ομοσπονδιακών δυνάμεων να καταλάβουν την τοπική αστυνομική δύναμη.

https://youtu.be/1HosUK_RRPY?t=1

«Καταγγέλλουμε την παρέμβαση του κράτους για τον έλεγχο των αστυνομικών δυνάμεων της Καταλονίας . Δεν θα δεχθούμε αυτόν τον έλεγχο», ανέφερε ο Forn, όπως ανέφερε το Reuters.

Ο Forn σημείωσε ότι ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας, Mossos d'Esquadra, απέρριψε την κυβερνητική εντολή , καθώς συναντήθηκε με τον ανώτατο εισαγγελέα, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μέσω του αντιπροσώπου της στην Καταλονία, Enric Millo, προέτρεψε τον Forn να μην τροφοδοτήσει νέες  διαδηλώσεις με τη ρητορική του, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «δεν αναλαμβάνει τις αστυνομικές αρμοδιότητες της περιφερειακής κυβέρνησης», αλλά αναλαμβάνει το ρόλο συντονιστή των κοινών  επιχειρήσεων ασφαλείας .

Η ισπανική κυβέρνηση στη Μαδρίτη συνέλαβε αρκετούς δημόσιους υπαλλήλους της Καταλονίας που υποστηρίζουν την ψηφοφορία, ενώ έκλεισε  ιστοσελίδες υπέρ του δημοψηφίσματος, κατηγορώντας  εταιρείες εκτύπωσης  ψηφοδελτίων και κουτιών καθώς και άλλων υλικών  που θα χρησιμοποιηθούν για την ψηφοφορία.

https://youtu.be/WpoA23fn71o?t=1

Τις τελευταίες ημέρες, αντίπαλοι διαδηλωτές και αρνητές του δημοψηφίσματος συγκρούονται στους δρόμους της Βαρκελώνης και άλλων καταλανικών πόλεων.

Το Σάββατο, χιλιάδες μαθητές συσπειρώθηκαν εκτός του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης ζητώντας να σταματήσουν οι κυβερνητικές καταστολές.

«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το μέλλον μας . Οι σπουδαστές είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας,  γι 'αυτό πρέπει να τους κάνουμε να συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει εδώ» , είπε ένας νεαρός άνδρας  που συμμετείχε στη διαδήλωση.

«Είναι πολύ σημαντικό για αυτή τη διαδικασία να έχουμε μαθητές από την πλευρά μας, γιατί πραγματικά πρόκειται να  προωθήσουμε την ανεξαρτησία», εξήγησε ένας άλλος.

«Ανεξάρτητα από το τι προσπαθεί να κάνει η ισπανική κυβέρνηση ή η  αστυνομία εναντίον μας, θα βρεθούμε στους δρόμους και θα προσπαθήσουμε να ψηφίσουμε», δηλώνουν οι περισσότεροι Καταλανοί .

Ταυτόχρονα, έντονες ανησυχίες για ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης λόγω του δημοψηφίσματος στην Καταλονία διατυπώνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Ορισμένοι ξένοι ηγέτες κάνουν λόγο για εσωτερική διαμάχη, τη στιγμή που η κυβέρνηση και τα δικαστήρια στη Μαδρίτη ασκούν δριμεία επίθεση στις περιφερειακές αρχές της Καταλονίας, με την κατηγορία ότι αψηφούν τη συνταγματική απαγόρευση της απόσχισης.

Η επίσημη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζει ότι οι Ισπανοί πρέπει να διευθετήσουν τις υποθέσεις τους, σύμφωνα με τους εθνικούς νόμους.

Ωστόσο, η αστυνομία συνεχίζει τις συλλήψεις εκλεγμένων αξιωματούχων της Καταλονίας, προκαλώντας ανησυχία σε Ευρωπαίους αξιωματούχους υπό το φόβο ότι τα περιστατικά αυτά ενδέχεται να πλήξουν την Ευρώπη με διάφορους τρόπους.

Από την πλευρά της, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, επανέλαβε αυτή τη γραμμή μέσω εκπροσώπου της, όταν ρωτήθηκε από το Reuters, αν είχε επικοινωνήσει για τα εν λόγω περιστατικά με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας. Τόνισε, ακόμη, ότι αποτελεί «εσωτερικό θέμα της Ισπανίας».

Ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ επεσήμανε ότι η Καγκελάριος ανέφερε στον κ. Ραχόι ότι το Βερολίνο «έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη διατήρηση της σταθερότητας στην Ισπανία».

«Ο Ραχόι έχει ρίξει λάδι στη φωτιά. Έκανε ένα τεράστιο λάθος», δήλωσε στο Reuters η εκπρόσωπος των γερμανών Πρασίνων Σκά Κέλερ.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε ότι στην περίπτωση της Καταλονίας θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο το λεγόμενο δόγμα «Πρόντι».

Το δόγμα αυτό αναφέρει ότι το κράτος που αποχωρεί θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ένωση και θα μπορούσε, στη συνέχεια, να επανέλθει μόνο, αν έχει αποκτήσει ανεξαρτησία, σύμφωνα με το συνταγματικό δίκαιο του κράτους μέλους που εγκατέλειψε.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι πλούσιες «περιφερειακές παραδόσεις» δεν πρέπει να μετατραπούν σε «στοιχεία διαχωρισμού και κατακερματισμού της Ευρώπης».

Εξαιτίας των περιορισμών που πηγάζουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η Επιτροπή παραμένει ουδέτερη στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με επικεφαλής το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), παρέχει τη στήριξή του στη Μαδρίτη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Aντόνιο Ταγιάνι, τόνισε ότι η παραβίαση του συντάγματος της Ισπανίας αποσκοπούσε στο να υπονομεύσει τη νομική βάση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν πρόκειται για σκληρή γραμμή. Αντίθετα είναι δημοκρατική και νόμιμη», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Antonio Lopez-Isturiz, σημειώνοντας ότι οι Καταλανοί ψήφισαν το Σύνταγμα το 1978.

https://youtu.be/7WqIyxaAROU?t=4

Όλα αυτά αποτελούντα προεόρτια μιας μεγάλης σύγκρουσης σε μια χώρα που κουβαλά ένα σοβαρό εθνικιστικό ζήτημα εδώ και πολλά πολλά χρόνια .

Αυτήν όμως την δεδομένη χρονική περίοδο μια εξέγερση για παράδειγμα στην Καταλονία θα πυροδοτούσε σαφώς αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι Ισπανοί δεν έλυσαν ουσιαστικά ποτέ το ζήτημα. Την τελευταία φορά το μακρινό 1937 πυροδοτήθηκε ένας εμφύλιος που κόντεψε να διαλύσει την χώρα .

Ο ισπανικός εμφύλιος ήταν στην ουσία μια πρόβα τζενεράλε γι αυτό που ακολούθησε στην συνέχεια... ένας παγκόσμιος πόλεμος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ