Ο κόσμος πλέον οδεύει ξεκάθαρα σε πυρηνικές περιπέτειες μετά την πρώτη του εμφάνιση του προέδρου των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ο οποίο απείλησε ευθέως με πλήρη καταστροφή τη Βόρεια Κορέα εάν δεν υποχωρήσει στο θέμα των πυρηνικών. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ο Κιμ Γιονγκ Ουν μετά τις απειλές Ν.Τραμπ ετοιμάζεται να εκτοξεύσει νέο διηπειρωτικό πύραυλο.
Ομως και η Ρωσία προχώρησε πριν λίγο σε εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου RS-24 Yars από το Plesetsk στη Β.Ρωσία μέχρι το πεδίο βολής Kura στη Kamchatka, 6000 χλμ μακριά. Ταυτόχρονα ξεκίνησαν κοινές ναυτικές ασκήσεις Ρωσίας-Κίνας στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και στο Okhotsk δίπλα στην Κορεατική και όχι τυχαία.
Συμμετέχουν 11 πολεμικά πλοία, δύο υποβρύχια, τέσσερα ελικόπτερα και 4 ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη.
Στο μεταξύ ο επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ρωσικής Άνω Βουλής, γερουσιαστής Κονσταντίν Κοζάτσεφ, διεμήνυε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να επιτρέψει στις ΗΠΑ, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να προκαλέσουν την Πιονγιάνγκ ώστε να συρθεί σε στρατιωτική σύρραξη, καθώς αυτό θα μπορούσε να σημάνει χρήση όπλων μαζικής καταστροφής κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.
Ο Τραμπ έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα της πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει και δεν έχει καμία σχέση με την έμφαση στη διπλωματία που έδιναν οι ΗΠΑ επί ημερών του Μπάρακ Ομπάμα, λέγοντας ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «σύντομα θα είναι ισχυρότερες από ποτέ» και στην πιο σοκαριστική αναφορά της ομιλίας του, είπε ότι οι ΗΠΑ θα αναγκασθούν να «καταστρέψουν πλήρως» τη Βόρεια Κορέα.
«Δεν θα έχουμε άλλη επιλογή», όπως χαρακτηριστικά το αιτιολόγησε.
Όπως αναμενόταν, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε με πολύ σκληρά λόγια για την απειλή της Βόρειας Κορέας και για άλλα «καθεστώτα-παρίες» που ενισχύουν την τρομοκρατία.
«Ο Rocket Man (το παρατσούκλι που έχει δώσει ο ίδιος στον Κιμ Γιονγκ Ουν) βρίσκεται σε αποστολή αυτοκτονίας για τον ίδιο και το καθεστώς του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, τονίζοντας ότι εάν χρειαστεί να υπερασπιστούν οι ΗΠΑ τα εδάφη τους ή τα εδάφη των συμμάχων τους τότε η χώρα του δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να «καταστρέψει ολοσχερώς» τη Βόρεια Κορέα.
Δυστυχώς, η κατάσταση κλιμακώνεται διαρκώς από όλους τους δρώντες της περιοχής.
Σε μια επίδειξη ισχύος μετά την τελευταία βαλλιστική δοκιμή της Πιογνγκγιάνγκ, ΗΠΑ και Νότια Κορέα θέλησαν προχτές, να στείλουν μήνυμα στον Κιμ Γιονγκ Ουν.
Έστειλαν τέσσερα «αόρατα» αμερικανικά καταδιωκτικά και δυο βομβαρδιστικά αεροπλάνα πάνω από την κορεατική χερσόνησο.
Τέσσερα καταδιωκτικά F-35B και δύο βομβαρδιστικά B-1B πήραν μέρος σήμερα το πρωί της Δευτέρας (18.09.2017) σε ασκήσεις προσομοίωσης βομβαρδισμού.
Τα αμερικανικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν ασκήσεις με τέσσερα νοτιοκορεατικά καταδικωτικά F-15K πριν επιστρέψουν στις βάσεις τους στο Γκουάμ και την Ιαπωνία.
Μάλιστα, το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας έδωσε στη δημοσιότητα και τις απαραίτητες… φωτογραφίες.
Σε αυτές φαίνονται τα αμερικανικά F-35B να ρίχνουν βόμβες GBU-32 κατά τη διάρκεια άσκησης προσομοίωσης. «Χτύπησαν» στόχους στο πεδίο βολής Pilseung, στην επαρχία Gangwon-do της Νότιας Κορέας.
Τα νοτιοκορεατικά καταδικωτικά F-15K έριξαν βόμβες MK-82 και MK-84, εκτός από τις GBU-32.
Βόρεια Κορέα: Όσο μας πιέζετε, τόσο θα «τρέχουμε»
Όσο περισσότερο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιβάλλουν κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, τόσο γρηγορότερα θα κινηθεί για να ολοκληρώσει τα πυρηνικά σχέδιά της.
Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε η Πιονγκγιάνγκ μέσω εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της, τον οποίο επικαλείται το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Οι πιο πρόσφατες κυρώσεις που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αντιπροσωπεύουν «την πιο εμπαθή, ανήθικη και απάνθρωπη πράξη εχθρότητας για τη φυσική εξόντωση του λαού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας, για να μην αναφέρουμε το σύστημα και την κυβέρνησή της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα ψήφισμα που συνέταξαν οι ΗΠΑ για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ. Στις κυρώσεις περιλαμβάνονται: απαγόρευση εισαγωγών υφαντουργικών προϊόντων από τη Βόρεια Κορέα και των εξαγωγών πετρελαίου και βενζίνης προς τη χώρα.
Πρέσβης ΗΠΑ στον ΟΗΕ: Εξαντλήσαμε κάθε επιλογή – Τώρα μπορεί να αναλάβει ο υπουργός Άμυνας
Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές του για να ανακόψει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και οι ΗΠΑ ίσως θα πρέπει να εμπιστευτούν το θέμα στο Πεντάγωνο.
"Έχουμε ουσιαστικά εξαντλήσει όλα τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας αυτή τη στιγμή" είπε η Χέιλι μιλώντας στην εκπομπή State of the Union του τηλεοπτικού δικτύου CNN και πρόσθεσε ότι η ίδια δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να παραδώσει το θέμα στον υπουργό Άμυνας, Τζέιμς Μάτις.
"Δοκιμάζουμε όποια άλλη δυνατότητα έχουμε αλλά υπάρχουν πολλές στρατιωτικές επιλογές στο τραπέζι", πρόσθεσε.
Ουάσιγκτον και Σεούλ συζήτησαν το ενδεχόμενο ανάπτυξης πυρηνικών στην κορεατική χερσόνησο
Την πιθανότητα ανάπτυξης τακτικών πυρηνικών όπλων στην κορεατική χερσόνησο -κίνηση που θα μπορούσε να εκτοξεύσει στο κόκκινο την αντιπαράθεση με την Πιονγιάνγκ- συζήτησαν Ουάσιγκτον και Σεούλ όπως αποκάλυψε ο Τζέιμς Μάτις τονίζοντας ότι υπάρχουν «πολλές στρατιωτικές επιλογές».
Στη διάρκεια της προχθεσινής (Δευτέρα) συνέντευξης Τύπου στο Πεντάγωνο ένας δημοσιογράφος υπενθύμισε στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας ότι μετά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον στις 30 Αυγούστου ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του Σονγκ Γιανγκ-μου είχε πει στη βουλή της χώρας του ότι συζήτησαν «την πιθανότητα μικρών τακτικών πυρηνικών όπλων». Ερωτηθείς αν ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να υλοποιηθεί, ο Μάτις απάντησε ότι οι δύο πλευρές «συζήτησαν την επιλογή» αυτή, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
«Έχουμε ανοικτό διάλογο με τους συμμάχους μας για όποιο θέμα θέλουν να εγείρουν», είπε ο επικεφαλής του Πενταγώνου χωρίς να διευκρινίσει αν στηρίζει την ιδέα αυτή, την οποία ο Σονγκ είχε χαρακτηρίσει «εναλλακτική που αξίζει ενδελεχούς μελέτης».
Στη μεγαλύτερη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου οι ΗΠΑ διατηρούσαν στη Νότια Κορέα πυρηνικά όπλα, την απομάκρυνση των οποίων διέταξε, ωστόσο, ο Τζορτζ Μπους μετά την πτώση της ΕΣΣΔ το 1991 ως πρόσθετο επιχείρημα για να πείσει την Βόρεια Κορέα να μην επιδιώξει να αποκτήσει τέτοιο οπλοστάσιο.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε-ιν έχει τονίσει κατ’ επανάληψη την αντίθεσή του στην επιστροφή των πυρηνικών όπλων, αλλά αντιδρούν πολλά στελέχη της συντηρητικής παράταξης στη χώρα του.
Τα τακτικά πυρηνικά όπλα, που αποκαλούνται ενίοτε και μη-στρατηγικά είναι σχεδιασμένα για να πλήττουν στρατιωτικούς στόχους όπως υπόγεια καταφύγια και σήραγγες, αλλά εξακολουθούν να θεωρούνται πανίσχυρα και πιθανός προάγγελος μεγαλύτερων πυρηνικών επιθέσεων.
Ο Μάτις είχε πει την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα συζητήσει κατά πόσον επιδιώκει την εκ νέου ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Νότια Κορέα.
«Είναι παλιά πολιτική ο εχθρός να μην ξέρει τι τον περιμένει», είπε. «Είναι μέρος μιας αποτρεπτικής τακτικής ότι δεν μπορούν να πλήξουν τα πάντα. Θα υπάρχει πάντα ένα πελώριο ερωτηματικό.»
Ο Μάτις τόνισε ότι υπάρχουν στρατιωτικές επιλογές που μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη Νότια Κορέα, ενώ επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα καταρρίπτει βορειοκορεατικούς πυραύλους, εκτός κι αν συνιστούν απειλή για τις ΗΠΑ.
Τα σχόλιά του έγιναν την ώρα που ζεύγη αμερικανικών βομβαρδιστικών Β-1Β και F-35 έκαναν επίδειξη δύναμης στην Πιονγιάνγκ πετώντας πάνω από την κορεατική χερσόνησο.
Η Πιονγιάνγκ δεν δείχνει διάθεση υποχώρησης. Εκπρόσωπος του Βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε χθες ότι όσο περισσότερες απειλές δέχεται η χώρα από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους τόσο γρηγορότερα θα ολοκληρώσει την πυρηνική της ισχύ.