Κόσμος

2 εκατ. νεκροί και μετά Γ' ΠΠ οι προβλέψεις των ΗΠΑ -Κιμ Γιονγκ Ουν: "Θα βυθίσω με πυρηνικά την Ιαπωνία και θα εξαλείψω τις ΗΠΑ σε στάχτες και σκοτάδι"

Το ξέσπασμα στρατιωτικής σύγκρουσης στην Κορεατική Χερσόνησο θα οδηγούσε σε αποσταθεροποίηση και θα μπορούσε ίσως να καταλήξει σε παγκόσμιο πόλεμο, σύμφωνα με την κορυφαία, παγκόσμια πολιτική αναλύτρια της αμερικανικής τράπεζας Citigroup. Ο Τζέιμς Σταυρίδης εκτιμά ότι μια ενδεχόμενη σύρραξη μπορεί να μην περιορισθεί στο συμβατικό επίπεδο, αλλά να περιλαμβάνει και τη χρήση χημικών όπλων, εξέλιξη που θα προκαλέσει από μισό έως 2 εκατομμύρια νεκρούς και τραυματίες στη Σεούλ.

Αν και είναι αδύνατο να υπολογίσουμε ακριβώς το μέγεθος του κινδύνου που επιβάλλει η Βόρεια Κορέα, τα παιχνίδια πολέμου που έχουν εκτυλιχθεί σε ολόκληρη την ιστορία δείχνουν τι θα μπορούσε να συμβεί ως συνέπεια, εξήγησε η Tina Fordham, managing director και επικεφαλής παγκόσμια αναλύτρια στην τράπεζα.

«Μια σύγκρουση στην Κορεατική Χερσόνησο δεν ήταν προκαλούσε αναταράξεις μόνο στην περιοχή, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της εγγύησης ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Επομένως θα διεθνοποιούνταν μέσα σε μια νύχτα», διευκρίνισε η ειδικός μιλώντας στο CNBC, στο περιθώριο της Milken Institute Asia Summit στη Σιγκαπούρη.

Παρότι η διάρκεια και το εύρος μιας τέτοιας σύγκρουσης θα ήταν δύσκολο να μετρηθεί, η Βόρεια Κορέα παραμένει τεράστιο ρίσκο, τόνισε η Fordham.

«Είναι μακράν η μεγαλύτερη γεωπολιτική απειλή»

«Είναι μακράν η μεγαλύτερη γεωπολιτική απειλή και μια απειλή που επιπλέον θα επηρέαζε τις αγορές (…) όταν εξετάζουμε τους πολιτικούς κινδύνους, κοιτάμε αν είναι πιθανό να προκαλέσουν ανατάραξη στο πετρέλαιο ή ανατάραξη στην ανάπτυξη. Και στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας, αν συνέβαινε το χειρότερο, θα προκαλούνταν και τα δύο», πρόσθεσε.

Προς το παρόν, η Fordham αρνήθηκε να υπολογίσει πιθανότητες για περαιτέρω εξελίξεις στη Χερσόνησο, δεδομένης της μεταβλητότητας στη μίξη των παραγόντων που παίζουν ρόλο. Ιδιαίτερα, έκανε λόγο για τη δυσκολία πρόβλεψης του τι μπορεί να κάνουν οι δύο ηγέτες της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ.

Όπως συμπλήρωσε, «όχι μόνο ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας αυξάνει τις δοκιμές, με έξι τη φετινή χρονιά, αλλά και ο Ντόναλντ Τραμπ αλλάζει την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας των ΗΠΑ, με έναν τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν».

«Η έλλειψη προβλεψιμότητας για τους βασικούς ηγέτες, απλά προσθέτει στις πιθανότητες παρεξηγήσεων και ατυχημάτων, το λιγότερο, και πιθανώς κάτι χειρότερο», προειδοποίησε η αναλύτρια.

Σε κάθε περίπτωση, η Fordham επέστησε την προσοχή σχολιάζοντας πως δεν πρέπει να βλέπουμε την έκβαση ως «διττή»:

«Οι επενδυτές τείνουν να βλέπουν το αποτέλεσμα ως ‘’είτε θα υπάρξει σύγκρουση, είτε όχι’’», εξήγησε και κατέληξε λέγοντας πως θα μπορούσαν να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις κάπου μεταξύ των άκρων.

Δραματική πρόβλεψη από πρώην ανώτατο διοικητή του ΝΑΤΟ για τις σχέσεις Β. Κορέας-ΗΠΑ

Πιο επικίνδυνη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά τον πόλεμο της Κορέας χαρακτηρίζει την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, ο πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο Τζέιμς Σταυρίδης εκτιμά ότι μια ενδεχόμενη σύρραξη μπορεί να μην περιορισθεί στο συμβατικό επίπεδο, αλλά να περιλαμβάνει και τη χρήση χημικών όπλων, εξέλιξη που θα προκαλέσει από μισό έως 2 εκατομμύρια νεκρούς και τραυματίες στη Σεούλ. Τεράστιες, σημειώνει, θα είναι και οι οικονομικές επιπτώσεις όχι μόνο για την περιοχή, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.

Επισημαίνει δε πως σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η Κίνα, την οποία καλεί να τιθασεύσει τη Βόρεια Κορέα, διότι, όπως λέει, αν δεν το κάνει, αυξάνονται οι πιθανότητες πολέμου.

«Η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη από οποιαδήποτε στιγμή μετά τη δεκαετία του ’50, όταν υπήρξε ανοιχτός πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο. Οι πιθανότητες μια στρατιωτικής επιλογής είναι περίπου 20% και αυξάνονται», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει καλή στρατιωτική επιλογή. Οι ΗΠΑ πρέπει να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική δύναμη μόνον εάν η Βόρεια Κορέα εκτοξεύσει όπλα κατά των ΗΠΑ ή περιοχών που ανήκουν στην αμερικανική επικράτεια».

Τέλος, ο Κιμ Γιονγκ Ουν απάντησε με απειλές στις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας (KCNA) οι απειλές στοχεύουν την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας (KCNA) απείλησε σήμερα με χρήση πυρηνικών όπλων για να “βυθίσει” την Ιαπωνία και να εξαλείψει τις ΗΠΑ σε “στάχτες και σκοτάδι,” για την υποστήριξή τους στη νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά της Πιονγιάνγκ.

Η απόφαση αυτή, προβλέπει την ενίσχυση των διεθνών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, μετά την 6η ισχυρότατη πυρηνική δομική που πραγματοποίησε η Πιονγιάνγκ στις 3 Σεπτεμβρίου.

Η Επιτροπή για την Ασία και τον Ειρηνικό που διαχειρίζεται τις εξωτερικές σχέσεις της Βόρειας Κορέας, αλλά και την άσκηση προπαγάνδας, ζήτησε την διάλυση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το χαρακτήρισε ως “όργανο του διαβόλου” το οποίο απαρτίζεται από “διεφθαρμένες” χώρες που ακολουθούν τις διαταγές των ΗΠΑ.

Το νοτιοκορεατικό ΥΠΑΜ έδωσε βίντεο στην δημοσιότητα με την χρήση πυραύλου Taurus που αφέθηκε από ένα μαχητικό F-15 να παρακάμπτει διάφορα εμπόδια ταξιδεύοντας σε χαμηλό ύψος προτού πλήξει στόχο ανοικτά των δυτικών ακτών της Νότιας Κορέας.

Ο Taurus KEPD 350 είναι γερμανικής κατασκευής και έχει προμηθευθεί με σκοπό να να ενισχύσει τις δυνατότητες της Σεούλ για προληπτικά πλήγματα στη Βόρεια Κορέα σε περίπτωση κρίσης.

Έχουν μέγιστο βεληνεκές 500 χιλιομέτρων και διαθέτουν χαρακτηριστικά stealth που τους επιτρέπουν να αποφεύγουν τα ραντάρ προτού χτυπήσουν τους προβλεπόμενους στόχους.

https://www.youtube.com/watch?v=bp4JOozeSIo

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...