Κόσμος

Ενας εξοργισμένος Ερντογάν με "κοχόνες" απάντησε στις ΗΠΑ για S-400: «Εμείς κάνουμε κουμάντο στο σπίτι μας» - Γιατί οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ακυρώσουν την παράδοση F-35

Εξοργισμένος και αμετακίνητος εμφανίστηκε ο Ερντογάν σχετικά με την τελειωμένη αγορά των S-400. Απάντησε σε δηλώσεις από πλευράς ΗΠΑ τόσο του Πενταγώνου όσο και του State Department. Ολα δείχνουν ότι η μετωπική ΗΠΑ-Τουρκίας έχει ήδη ξεκινήσει.

Αλλά τι μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ; Να διακόψουν την παράδοση των F-35;

Πού δύσκολο αλλά όχι αδύνατο. Αν κάτι τέτοιο γίνει πραγματικότητα παρά το γεγονός ότι η Τουρκία κατασκευάζει τμήματα του F-35 όπως θα δείτε και σε βίντεο παρακάτω τότε στέλνουν κατευθείαν την Αγκυρα στην αγκαλιά της Μόσχας καθώς θα είναι μονόδρομος η αγορά και ρωσικών μαχητικών. 

Στη δημοσιότητα δόθηκε πριν καιρό από την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI), βίντεο στο οποίο έχουν καταγραφεί στιγμιότυπα από την κατασκευή της κομματιού της ατράκτου του πρώτου μαχητικού «στελθ» F-35 που θα αποκτήσει η Αεροπορία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τη σχετική συμφωνία που προβλέπει μεταφορά τεχνολογίας και συμπαραγωγή, η Τουρκία έχει αποκτήσει τη σχετική τεχνογνωσία.

Το κομμάτι αυτό θα δοθεί στη συνέχεια στην αμερικανική Northrop Grumman όπου θα το συναρμολογήσει μαζί με τα υπόλοιπα που κατασκευάζει η αμερικανική εταιρεία και άλλες βιομηχανίες από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κατασκευής του μαχητικού.

Προφανώς η αγορά των S-400 υποκρύπτει κάτι πολύ μεγαλύτερο που δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί και αφορά την γενικότερη στρατηγική σύγκλιση συμφερόντων Ρωσίας-Τουρκίας σε Μέση Ανατολή και όχι μόνο...

 Η Άγκυρα δίνει όλο και περισσότερο προτεραιότητα στη συνεργασία με το ρωσικό κράτος. Αυτό προφανώς δεν μπορεί να γίνει αποδεχθεί από το Πεντάγωνο, το οποίο τώρα θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να αποτρέψει τον Ερντογάν από την πραγματοποίηση μιας  συναλλαγής παρέχοντας διάφορες ευνοϊκές συνθήκες.

Ωστόσο, αυτή η πολιτική εκ μέρους των ΗΠΑ είχε ήδη διεξαχθεί, αλλά δεν οδήγησε σε θετικό αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, η Τουρκία αποφάσισε να ενεργήσει κατά τρόπο που θα αντικατοπτρίζει τα συμφέροντά της.

Το ερώτημα που θέτουν ειδικοί έμπειροι αμυντικοί αναλυτές εξ Ελλάδος όμως είναι ένα .

Τι αντάλλαγμα θα δέχονταν ο Ερντογάν από τον Τραμπ για να ακυρώσει την συμφωνία των πυραύλων με τους Ρώσους αξίας 2,5 δισ δολαρίων;

"Μόνο «κάτι» στο Αιγαίο σε σχέση με τις πρόσφατες προκλητικές διεκδικήσεις της Τουρκίας διότι το Κουρδιστάν  το «φτιάξανε» και δεν παίρνουν την υπογραφή τους πίσω", θα έλεγε κάποιος κακεντρεχής .

«Είμαστε κύριοι στο σπίτι μας», είπε ο Ερντογάν  απαντώντας  στην κριτική των ΗΠΑ για την αγορά των ρωσικών πυραύλων  S-400, πυροδοτώντας νέα ένταση ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Άγκυρα.

 «Άρχισαν να φωνάζουν όταν μάθανε ότι συμφωνήσαμε να αγοράσουμε  τους S-400. Υπενθυμίζω ότι πήραμε τα μέτρα μας ως ιδιοκτήτες οι ίδιοι στο σπίτι μας»  δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας με τους δημάρχους των τουρκικών πόλεων Άγκυρα.

«Έχουν τρελαθεί επειδή κάναμε τη συμφωνία για τους S-400. Τι έπρεπε να κάνουμε, να σας περιμένουμε; Λαμβάνουμε και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα στο μέτωπο της ασφάλειας», είπε ο Ερντογάν.

Υπενθύμισε ο ίδιος ότι, μετά την αποτυχία των ΗΠΑ και του Ισραήλ να προμηθεύσουν μη επανδρωμένα αεροχήματα την Τουρκία, η χώρα του ξεκίνησε να αναπτύσσει τα δικά της οπλισμένα μάλιστα αεροχήματα προκαλώντας τις ανησυχίες των χωρών αυτών.

Η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν σήμανε συναγερμό στην Ουάσιγκτον και η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε με δηλώσεις εκπροσώπων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου.

Το θέμα τέθηκε και στην χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, όπου η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, ήταν έτοιμη να δώσει απαντήσεις.

Υπογράμμισε το αυτονόητο, που γνωρίζει κάθε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, ότι εάν η Τουρκία προχωρούσε στην αγορά των S-400, δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο, οπότε θα αποτελούσε για τις Ηνωμένες Πολιτείες μέγιστη ανησυχία.

Δήλωσε συγκεκριμένα:

«Θα ήταν ασυμβίβαστη με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν σύμμαχοι στη διάσκεψη κορυφής της Βαρσοβίας, η οποία υποτίθεται ότι θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις υφιστάμενες εξαρτήσεις από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από τη Ρωσία – μέσω κάποιων εθνικών μας προσπαθειών».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ρωτήθηκε εάν η Τουρκία παραβίασε κάποιον κανονισμό του ΝΑΤΟ, αλλά δεν γνώριζε να απαντήσει. Δεν τοποθετήθηκε και στο ερώτημα εάν η Αμερική είναι έτοιμη να συζητήσει τις όποιες επιπτώσεις της αγοράς του ρωσικού συστήματος.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος του Πενταγώνου Johnny Michael, σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται πολύ πιο ενεργά για να ξαναθερμάνει τις σχέσεις της με την Άγκυρα.  Σύμφωνα με τον ίδιο , η συναλλαγή Τουρκίας και Ρωσίας θα  πρέπει πρώτα να συζητηθεί  στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

« Η ασυμβατότητα των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ με ξένα συστήματα αεροπορικής άμυνας δεν εγγυούνται την ασφάλεια της συμμαχίας, οπότε η Τουρκία θα έπρεπε να σκεφτεί πολύ καλά πριν προβεί στην αγορά ξένων πυραυλικών συστημάτων» , δήλωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Είναι προφανές ότι η αμερικανική ανησυχία αφορά τις σχέσεις των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών, οι οποίες είναι στο ναδίρ.

Το βίντεο με τις δηλώσεις:

https://www.youtube.com/watch?v=yojG3C1ukO8

https://www.youtube.com/watch?v=E8eOp5pG1Yo

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ