Κόσμος

Κ. Ρέγκλινγκ: Τσίπρας και Βαρουφάκης κόντεψαν να βγάλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ το 2015

Μήνυμα προς την κυβέρνηση έστειλε ο επικεφαλής του ESM, Κlaus Regling βάζοντας φρένο στις προσδοκίες για γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μιλώντας στο Atlantic Council, στο περιθώριο στο περιθώριο των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

Ειδικότερα, ο Κl. Regling επεσήμανε ότι ο ESM ήδη δανείζει πολύ φτηνά την Ελλάδα, γεγονός που ισοδυναμεί με ετήσια εξοικονόμηση 10 δισ. ευρώ, και ότι όταν κάποιοι ρωτούν πότε θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα μάλλον δεν έχουν κοιτάξει καλά τους αριθμούς.

"O EFSF, πρόδρομο σχήμα του ESM, δημιουργήθηκε το 2010 ως προσωρινή λύση εξαιτίας της κρίσης, και στη συνέχεια o ESM ήρθε ως μόνιμος μηχανισμός το 2012. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης δανείζει την Ελλάδα με επιτόκιο μόλις 1%, ενώ το ΔΝΤ τη χρεώνει με 5%. Πρόκειται για σημαντική διαφορά αφού έχουμε δανείσει μεγάλα ποσά στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή στα “βιβλία” μας υπάρχει το 50% του ελληνικού δημόσιου χρέους, κάτι που σημαίνει ότι με επιτόκιο δανεισμού 1% η Ελλάδα εξοικονομεί από τον προϋπολογισμό της ετησίως το ποσό των 10 δισ. ευρώ, δηλαδή το 6% του ΑΕΠ της. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόπγραμμα στήριξης στην ιστορία. Έτσι όταν κάποιοι ρωτούν πότε θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα μάλλον δεν έχουν κοιτάξει καλά τους αριθμούς. Δίνουμε δώρο 6% του ΑΕΠ της στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Πρόκειται για αληθινή εξοικονόμηση χρημάτων”, τόνισε ο Κl. Regling.

Σε αυτό το πλαίσιο ο επικεφαλής της ESM υπογράμμισε ότι οι εταίροι έχουν δείξει πραγματική αλληλεγγύη στην Ελλάδα, χρηματοδοτώντας την τόσο φθηνά, γεγονός το οποίο μπορεί να βοηθήσει το χρέος της χώρας να καταστεί βιώσιμο. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι τα χρήματα που λαμβάνει η Ελλάδα, είτε από το ΔΝΤ είτε από τον ESM, βασίζονται σε ορισμένους κανόνες που έχουν προέλθει από το ΔΝΤ, συμπλήρωσε ο Κl. Regling. "Προκειμένου, λοιπόν, μία χώρα να δανειστεί θα πρέπει να εφαρμόσει συγκεκριμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", επεσήμανε.

Χαρακτήρισε μάλιστα την Ελλάδα "ειδική" περίπτωση, αναφέροντας τα παραδείγματα της Κύπρου, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, οι οποίες αν και έλαβαν στήριξη από τον ESM εφάρμοσαν το απαραίτητο πακέτο μεταρρυθμίσεων και έτσι μπόρεσαν να εξέλθουν από τα προγράμματα στήριξης και σήμερα αναχρηματοδοτούν τις ανάγκες τους από τις αγορές, έχοντας μάλιστα τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της ΕΕ.

Ο επικεφαλής του ESM είπε ότι η Ελλάδα «μπορεί να επιστρέψει στις αγορές και να σταθεί ξανά στα πόδια της πριν από τη λήξη του προγράμματος το επόμενο έτος», προσθέτοντας ότι «μπορεί να είναι η επόμενη ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας», εφόσον εφαρμόσει τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις.

Οι ενέργειες Τσίπρα, Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015 παραλίγο να θέσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ

Κατά τον Κl. Regling η Ελλάδα πέρασε δύο φάσεις. "Το 2014 ήταν το πρώτο έτος μετά από πολλά χρόνια που η Ελλάδα που εμφάνισε ανάπτυξη, η ανεργία υποχώρησε κατά 2%, η χώρα εξέδωσε ομόλογα και οι εξαγωγές είχαν αυξηθεί. Αυτά τα έβλεπαν οι οικονομολόγοι, δεν τα είδαν όμως οι Έλληνες ψηφοφόροι. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, υπήρξε μία καινούργια κυβέρνηση και ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης προσπάθησαν να κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό. Αυτό έριξε πολύ πίσω την ελληνική οικονομία. Είναι ενδεικτικό, ότι τον Δεκέμβριο του 2014 το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι η ανάπτυξη θα έφθανε στο 2,7% για το 2015 αν όλα εξελίσσονταν όπως ήταν, αλλά στο τέλος η οικονομία είχε αρνητική πορεία, γιατί η νέα κυβέρνηση κινήθηκε προς την λάθος κατεύθυνση για ένα εξάμηνο και παραλίγο η χώρα να φύγει από την Ευρωζώνη", πρόσθεσε ο Κl. Regling.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...