Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία είχαν διαφορετικές αντιδράσεις για την «επίσκεψη» του Τούρκου ΑΓΕΕΔ στρατηγού Χουλουσί Ακάρ στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Ιμίων, τα οποία αναγράφονται ως «διεκδικούμενα».
Το κύριο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), επέκρινε την κίνηση, αλλά το Εθνικιστικό κόμμα (ΜΗΡ ) την υμνεί .
«Η τουριστική επίσκεψη του αρχηγού του γενικού επιτελείου μαζί με τους επικεφαλείς του στρατού και του ναυτικού στο νησιωτικό σύμπλεγμα στο Αιγαίο έθεσε υπό αμφισβήτηση τη φήμη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του CHP Engin Altay σε μια συνάντηση τύπου στο κοινοβούλιο στην Άγκυρα.
«Δεν παρείχε κανένα κέρδος για τη φήμη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μια «τελετή χαιρετισμού» στις νησίδες, όπου 10 υπαξιωματικοί των ειδικών δυνάμεων είχαν αποβιβασθεί στο παρελθόν», πρόσθεσε Altay.
Ο ίδιος αμφισβήτησε επίσης ότι αυτή η κίνηση θα «συσπείρωνε» τους Τούρκους πολίτες στην επερχόμενη εκστρατεία για το δημοψήφισμα, από τους [τοπικούς εκπροσώπους στις γειτονιές] μουχτάρηδες».
«Αναρωτιέμαι, μήπως ο Αρχηγός του γενικού επιτελείου θέλει να συμμετάσχει στην εκστρατεία για το δημοψήφισμα ως πολιτική προσωπικότητα όπως οι μουχτάρηδες; Ο Αρχηγός του γενικού επιτελείου θα πρέπει να είναι σε θέση να μοιραστεί το τι κρύβεται πίσω από αυτή την προσπάθεια, η οποία αφορά μόνο εθνικιστικές ψήφους» , πρόσθεσε ο ίδιος.
Το κόμμα MHP, επαίνεσε την κίνηση, λέγοντας ότι οι νησίδες "Καρντάκ" είναι ένα σημαντικό σύμβολο για την χώρα.
«Οι νησίδες Καρντάκ είναι ένα σύμβολο. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να ληφθεί ως μήνυμα», ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Erkan Akçay, προσθέτοντας ότι θα πρέπει πλέον να τηρηθούν τα αποτελέσματα της «επίσκεψης».
Τα νησάκια, που ονομάζεται Ίμια στα ελληνικά και Καρντάκ στα τουρκικά, είναι δύο μικρά ακατοίκητα βράχια του Αιγαίου, που βρίσκονται ανάμεσα στα Δωδεκάνησα στη νοτιοδυτική ακτή της ηπειρωτικής Τουρκίας.
«Η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν ένα βήμα πριν τον πόλεμο για την κυριαρχία των νησίδων αυτών το 1996, σε μια κλιμάκωση που οδήγησε και στις δύο πλευρές να αποβιβάσουν στρατιώτες σε κάθε νησάκι η κάθε μία», αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα .
Σε άρθρο μας με τίτλο (Ο κύβος ερρίφθη: Προς ελληνοτουρκικό πολεμικό επεισόδιο – Πότε το προσδιορίζουν οι Τούρκοι), είχαμε αναφέρει ότι πολύ σοβαρές είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά καθώς τουρκικές πηγές εμφανίζονται σίγουρες για πολεμικό επεισόδιο ανάμεσα στις δυο χώρες μέχρι την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Και αυτό γιατί ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι θα επικρατήσει στο δημοψήφισμα στην Τουρκία. Οι δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του, του δίνουν μόλις 53% αλλά το ποσοστό θεωρείται «μικρό» και ότι δεν έχει ευρεία αποδοχή ενώ κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι στο τέλος θα επικρατήσει και δεν θα υπάρξει ανατροπή.
Το περιστατικό όμως της «επίσκεψης» στις 29 Ιανουαρίου στα Ίμια από σύσσωμη την τουρκική στρατιωτική ηγεσία , μπορεί να έγινε ως αντίποινα μετά την απόφαση του Άρειου Πάγου στις 26 Ιανουαρίου, και την μη έκδοση των οκτώ πρώην αξιωματικών του τουρκικού στρατού και για το εσωτερικό της Τουρκίας,.....αλλά επισημαίνει ότι οι Τούρκοι τα θεωρούν «δικά τους», ενώ ετοιμάζονται να διεκδικήσουν ακόμα άλλα δεκαοχτώ στο Αιγαίο .
https://youtu.be/JCOjUeN_CRg