Τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν αλλαγή σε πολλούς τομείς στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, πριν ακόμα ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει επισήμως καθήκοντα.
Παρόλο που οι τοποθετήσεις ενός δυνάμει προέδρου δεν είναι απαραίτητο να παραμείνουν οι αυτές όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του, όμως παρέχουν τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν αλλαγή σε πολλούς τομείς στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Η πιο πρόσφατη δήλωση του Ντ. Τραμπ προκαλεί ανησυχία, αν ερμηνευθεί όπως επιχειρούν να την ερμηνεύσουν οι Τούρκοι. Και τούτο διότι δεν επεξήγησε επακριβώς τι εννοεί ο εκλεγείς πρόεδρος με την δήλωσή του για δημιουργία «ζωνών ασφαλείας», οι οποίες θα πρέπει να δημιουργηθούν στην Συρία με σκοπό την προστασία των αμάχων.
Υπενθυμίζω, ότι αυτό αποτελεί αίτημα των Τούρκων, η δημιουργία δηλαδή μιας ζώνης ασφαλείας μήκους 90 περίπου χλμ. στα σύνορά της, εντός του συριακού εδάφους, με πρόσχημα δήθεν την εγκατάσταση εκεί αμάχων, αλλά στην πραγματικότητα να αποκόψει τις δύο περιοχές των Κούρδων, ώστε να μη αποτελέσουν ενιαία περιοχή, μετά την επέλαση του Κουρδικού Στρατού της Συρίας.
Ο Ντ. Τραμπ, μίλησε για πολλές ζώνες, χωρίς να διευκρινίσει πού και με ποιες προϋποθέσεις θα δημιουργηθούν και σε αντίθεση με την δεδηλωμένη τοποθέτηση της ρωσικής πλευράς -με την οποία ο Τραμπ θέλει να συνεργαστεί-, ότι δεν συναινεί στην υλοποίηση του τουρκικού αυτού σχεδίου, παρά την υποτιθέμενη «ειδική σχέση» που οικοδομούν οι Πούτιν και Ερντογάν
Αλλ’ επίσης, μια τέτοια ζώνη ασφαλείας -όπως την διεκδικούν οι Τούρκοι- θα σημαίνει ότι οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους όμως μέχρι στιγμής θεωρούν ως σημαντικούς συμμάχους τους. Εν πάση περιπτώσει, τι ακριβώς εννοεί ο αυριανός πρόεδρος των ΗΠΑ, θα διαπιστωθεί συντόμως.
Όπως θα διαπιστωθεί και μέχρι ποίου βαθμού θα αποκατασταθούν ο σχέσεις των ΗΠΑ με την Ρωσία. Βέβαια, τόσο ο νέος υπουργός Εξωτερικών, όσο και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Μόσχα, διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με τους Ρώσους, αλλά υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία ο Τραμπ πρέπει να βρει τις κατάλληλες ισορροπίες. Στη Συρία, το Ιράκ, την Ουκρανία, αλλά και στο Ιράν -όπου οι Ρώσοι εγκατέστησαν πυραυλικά συστήματα- υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα μεταξύ των δύο ισχυρών Δυνάμεων.
Η δε προώθηση του ΝΑΤΟ ανατολικά, στα σύνορα με την Ρωσία, αλλά και η μόνιμη εγκατάσταση νατοϊκής δύναμης στη Μαύρη Θάλασσα, με παραβίαση της Συνθήκης του Μοντρέ, όπως και η στενή συνεργασία, έως και ένταξη, των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, είναι ενέργειες που δεν μπορεί να τις παραβλέψει η Μόσχα.
Όπως δεν μπορεί να παραβλέψει και την αλλαγή στάσης ως προς το Ισραήλ, όπου οι Ισραηλινοί, δέθηκαν κατ’ αρχάς ως πρεσβευτή τον «δικό τους» Φρίτμαν, γεγονός που εξέλαβαν ως απαρχή υλοποίησης των υποσχέσεων του Τραμπ, αλλ’ εκείνο που αναμένουν είναι η μετεγκατάσταση της πρωτεύουσας του Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, όπως λένε ότι υποσχέθηκε ο Τραμπ (με τους Ορθοδόξους Εβραίους να υποστηρίζουν πως πρόκειται για τον αναμενόμενο Μεσσία και άρχισαν σχέδια για ανέγερση του τρίτου Ναού του Σολομώντος). Ένα τέτοιο ενδεχόμενο (που για στα 60 χρόνια παρουσίας του κράτους του Ισραήλ κανείς δεν διανοήθηκε να υποστηρίξει) θα φέρει τις ΗΠΑ αντίθετες με όλη την υφήλιο.
Η πρώτη πάντως διαφανείσα σύγκρουση των ΗΠΑ είναι αυτή με την Κίνα, η οποία θα πληγεί με την πρόθεση του Τραμπ να φέρει πίσω τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο πάτριο έδαφος. Η πρώτη αψιμαχία εκδηλώθηκε όταν ο Τραμπ μίλησε απευθείας με την ηγεσία της Ταϊβάν, την οποία όμως η Κίνα θεωρεί αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της. Ως απάντηση, οι Κινέζοι «αιχμαλώτισαν» αμερικανικό drone που διεξήγε έρευνες στον Ειρηνικό, σε σημείο που οι Κινέζοι θεωρούν ότι ανήκει στην Κινεζική Θάλασσα, παραλλήλως δε, φαίνεται πως έδωσαν πολλές υποσχέσεις στον Ντουτέρτε της Ινδονησίας να απομακρυνθεί από την αμερικανική αγκαλιά, εκμεταλλευόμενες την ρήξη του με τον Ομπάμα, και ο Ντουτέρτε ήδη δήλωσε προχθές, ότι θα διακόψει την στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ, που αν συμβεί θα αποτελέσει ισχυρότατο πλήγμα στην αμερικανική παρουσία στον Ειρηνικό.
Αυτά, ως μια πρώτη ένδειξη.
voria.gr