Κόσμος

Σε «τεντωμένο σχοινί» οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας: Σύμβουλος Τραμπ: «Να πάει να π@@@χτεί η Κίνα» - Ποια θα είναι η αντίδραση του «κόκκινου δράκου»;

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις Κίνας και ΗΠΑ, καθώς μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν καθώς ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, χαρακτήρισε ως μία «μικροπρεπή ενέργεια» εκ μέρους της Ταϊβάν την τηλεφωνική επικοινωνία, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix Television που έχει την έδρα του στο Χονγκ Κονγκ.

«Απλώς η πλευρά της Ταϊβάν καταφεύγει σε μια μικροπρεπή πράξη και δεν μπορεί να αλλάξει τη δομή της "αδιαίρετης Κίνας" που έχει ήδη διαμορφωθεί από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Ουάνγκ σ' ένα ακαδημαϊκό φόρουμ, μετέδωσε το δίκτυο.

Και συμπλήρωσε: «Πιστεύω πως δεν θα αλλάξει την μακροχρόνια πολιτική της αδιαίρετης Κίνας που ακολουθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η αρχή της "αδιαίρετης Κίνας" αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της υγιούς ανάπτυξης των σινοαμερικανικών σχέσεων και ελπίζουμε ότι αυτή η πολιτική βάση δεν θα υποστεί παρεμβάσεις ούτε θα βλαφτεί με οποιονδήποτε τρόπο.»

Μέσα σε αυτό σκηνικό, στενός σύμβουλος του νέου Αμερικανού προέδρου έριξε και άλλο λάδι στην φωτία λέγοντας το εξής για την Κίνα: «Αν δεν τους αρέσει να πάνε να π@@@χτουν».

«Πολλοί άνθρωποι ειδικοί στο χώρο της εξωτερικής πολιτικής λένε “ώχ θεέ μου δεν έπρεπε να το κάνει αυτό”. Εμένα όμως προσωπικά δεν με νοιάζει εάν παρεξηγηθούν οι Κινέζοι. Η Ταϊβάν είναι σύμμαχός μας. Είναι μια χώρα την οποία οφείλουμε να στηρίξουμε γιατί πιστεύει στην ελευθερία. Έχουμε την υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στον σύμμαχό μας και αν αυτό δεν αρέσει στην Κίνα να πάει να π@@@χτει», είπε ο Moore για να συμπληρώσει:

«Βλέπουμε όλοι τι συμβαίνει με την Κίνα, με τις πολεμοχαρείς κινήσεις της εκεί στην Ανατολή. Είναι ώρα να κάνουμε αυτό που έκανε ο Reagan και να υψώσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε αυτούς του τσαμπουκάδες».

Το ηχητικό 

https://soundcloud.com/user-997568754/stephen-moore-on-trump-taiwan-call

Η Ταϊβάν έχει αποσχιστεί de facto από την Κίνα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1949, αφού οι εθνικιστές στρατιωτικοί του Κουομιντάνγκ (KMT) κατέφυγαν στη νήσο μετά την ήττα τους από τους κινέζους κομμουνιστές του Μάο Τσε Τουνγκ.

Η συνδιάλεξη του Τραμπ με την Τσάι Ινγκ-γουέν, η οποία εξελέγη τον Μάιο, εγείρει ερωτήματα για το εάν και κατά πόσον ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ συντονίζεται αποτελεσματικά με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν κάνει επαφές με ξένους ηγέτες.
Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να εκδώσει μια ανακοίνωση με την οποία επαναβεβαιώνει ότι η πολιτική της «μιας Κίνας» δεν έχει αλλάξει. «Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στην πολιτική που ασκούμε επί μακρόν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Έμιλι Χορν, μια εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της αμερικανικής προεδρίας. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στην πολιτική μας, αυτή της μιας Κίνας», επέμεινε η Χορν μετά την ανακοίνωση της ομάδας του Τραμπ, η οποία σηματοδότησε μια ρήξη με την πρακτική δεκαετιών.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσαν να φθάσει στα άκρα. Το πάνω χέρι το έχει Κίνα όμως για τον απλό εξής λόγο.

Το φάσμα των κινεζικών αντιποίνων κατέχει σήμερα κεντρική θέση στη δημόσια συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν το Πεκίνο σταματούσε απότομα τις επενδύσεις της στο αμερικανικό χρέος, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αναπόφευκτα κατακόρυφη άνοδο στα αμερικανικά επιτόκια και θα απομάκρυνε κάθε ελπίδα οικονομικής ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ