Κόσμος

Οι δύο «γίγαντες»Ρωσία και Κίνα διευρύνουν ακόμα πιο πολύ την στρατιωτική τους συνεργασία!

Η ελληνική παροιμία που λέει «πες μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι», ταιριάζει απόλυτα στην θέση της Κίνας η οποία  είναι στενή σύμμαχος με την Ρωσία και αποτελεί τον αποκαλούμενο «ισχυρό φίλο» που όλοι θα ήθελαν να έχουν πλάι τους.

Η αμυντική  συμμαχία δύο «γιγάντων-φίλων» , της Ρωσίας και της Κίνας , αλλάζει τελείως τον γεωπολιτικό χάρτη και τις σχέσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.  

Απόδειξη αποτελεί η σημερινή 21η συνεδρίασης της διακυβερνητικής επιτροπής για την στρατιωτική και τεχνική συνεργασία στο Πεκίνο, σύμφωνα με τον υπουργό άμυνας της Ρωσίας.

Κύριο μενού των συζητήσεων θα είναι οι συγκρούσεις και η συνεργασία στη Μέση Ανατολή μεταξύ της  Ρωσία και της Κίνας.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού συναντήθηκε εχθές με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής στρατιωτικής επιτροπής, Χου Κιλιάνγκ. Οι συνομιλίες προηγήθηκαν της 21ης συνεδρίασης της διακυβερνητικής επιτροπής  σχετικά με τη στρατιωτική και τεχνική συνεργασία, η οποία ξεκινά σήμερα στο Πεκίνο.

Το έργο της Επιτροπής θα περιστρέφονταν γύρω από τις προοπτικές διμερούς συνεργασίας, καθώς και τις καταστάσεις αστάθειας στη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ.

«Οι συγκρούσεις στην κεντρική και ανατολική Ασία δεν τελειώνουν, οι πληγές δεν θα επουλωθούν, ειδικά στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Σίγουρα έχετε κατά νου τις εξελίξεις και τα  γεγονότα στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη. Πιστεύω ότι  είμαστε σε θέση να συζητήσουμε αυτά τα θέματα λεπτομερώς σήμερα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.

Ο Σοιγκού τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, λέγοντας ότι αυτή η αμυντική σχέση χρησιμεύει ως ένα θετικό παράδειγμα των διεθνών σχέσεων.

«Μόσχα και  Πεκίνο ... δείχνουν ένα παράδειγμα μιας ισόρροπης και υπεύθυνης στάσης έναντι των διεθνών προβλημάτων. Ρωσία και  Κίνα θα συνεργαστούν αποτελεσματικά σε διάφορες πολυμερείς μορφές, όπως ο ΟΗΕ, BRICS, SCO », είπε ο ίδιος.

«Η στρατιωτική και τεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών  συμβάλλει στην περιφερειακή και τη στρατηγική σταθερότητα και στοχεύει κυρίως στην «πάταξη των σύγχρονων απειλών, όπως η διεθνής τρομοκρατία, πρώτα απ 'όλα», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός.

Η Κίνα σύμφωνα με παλιότερο άρθρο μας με τίτλο (Η Κίνα θα δημιουργήσει 18 ναυτικές βάσεις σε όλο τον κόσμο) σχεδιάζει μεγαλεπήβολα σχέδια σε όλον τον κόσμο. Συνολικά  υπάρχει σχέδιο για την δημιουργία 18 ναυτικών βάσεων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, σε όλο τον κόσμο.

Μέρος των βάσεων αυτών είναι και στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική , δύο ήπειροι που θα απασχολήσουν τον κινεζικό γίγαντα τα επόμενα χρόνια.

Σε συνεργασία με την Ρωσία τα σχέδια αυτά θα γίνουν ακόμη πιο εφικτά  και στέρεα για αυτό και η κοινή δράση των ενόπλων δυνάμεων Κίνας και Ρωσίας θα γίνει ακόμα πιο στενή από ότι σήμερα παντού στον κόσμο.

https://youtu.be/doeh8FjRnrg?t=3

https://youtu.be/OHZIUdHm6b4?t=1

https://youtu.be/xs4vttOVtns?t=10

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ