Κόσμος

1976: Η φωτογραφία που σόκαρε τον κόσμο – Τι αποκαλύπτει η NASA για το "Πρόσωπο του Άρη"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Το 1976, το διαστημόπλοιο Viking 1 απαθανάτισε στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, το «Πρόσωπο του Άρη», το οποίο η NASA περιγράφει ως «σκιώδης ομοιότητα ανθρώπινου προσώπου»

H εν λόγω φωτογραφία εξακολουθεί να συναρπάζει και να προκαλεί πολλές θεωρίες για την ύπαρξη ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη, από την εποχή που πρωτοεμφανίστηκε μέχρι και σήμερα. Ωστόσο η ΝASA εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει.

Το 1976, το διαστημόπλοιο Viking 1 της NASA τραβούσε φωτογραφίες του Άρη για να βρει μια πιθανή τοποθεσία προσγείωσης για το αδελφό πλοίο Viking 2.

Τράβηξε την πρώτη φωτογραφία από την επιφάνεια του Άρη στις 20 Ιουλίου του ίδιου έτους.

Πέντε μέρες αργότερα, απαθανάτισε το «Πρόσωπο του Άρη», το οποίο η NASA περιγράφει ως «σκιώδης ομοιότητα ανθρώπινου προσώπου».

Το «τεράστιο κεφάλι» ήταν σχεδόν δύο μίλια από άκρη σε άκρη και έμοιαζε να κοιτάζει τις κάμερες από μια περιοχή του Κόκκινου Πλανήτη που ονομάζεται Κυδωνία, εξηγεί ο ιστότοπος της NASA.

Οι σκιές στη φωτογραφία πάνω από τον τεράστιο σχηματισμό βράχου έδιναν την ψευδαίσθηση του ματιού, της μύτης και του στόματος. Οι θαυμαστές του διαστήματος ένιωσαν δέος όταν η φωτογραφία κυκλοφόρησε μέρες αργότερα.

Η NASA ήλπιζε ότι η φωτογραφία θα ήταν «ένας καλός τρόπος για να προσελκύσει το κοινό και την προσοχή στον Άρη».

Η εταιρεία εξήγησε: "Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το Πρόσωπο είναι καλόπιστη απόδειξη ζωής στον Άρη - απόδειξη ότι η NASA θα προτιμούσε να κρύψει, λένε οι θεωρητικοί συνωμοσίας . Εν τω μεταξύ, οι υπερασπιστές του προϋπολογισμού της NASA εύχονται να υπήρχε ένας αρχαίος πολιτισμός στον Άρη."

Όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, η πραγματικότητα πίσω από το πρόσωπο είναι κάπως απογοητευτική.

Ο ιστότοπος της NASA εξηγεί: "Η κηλιδωτή εμφάνιση της εικόνας οφείλεται σε ελλειπή δεδομένα, που ονομάζονται σφάλματα bit, που προκαλούνται από προβλήματα στη μετάδοση των φωτογραφικών δεδομένων από τον Άρη στη Γη. Τα σφάλματα bit αποτελούν μέρος ενός από τα "μάτια" και τα "ρουθούνια" στον διαβρωμένο βράχο που μοιάζει με ανθρώπινο πρόσωπο κοντά στο κέντρο της εικόνας».

Ο ίδιος ο βραχώδης σχηματισμός είναι το αρειανό ισοδύναμο μιας βουτιάς ή μιας συνηθισμένης γεωμορφής γύρω από τη Δυτική Αμερική.

Μερικά χρόνια αργότερα, στις 5 Απριλίου 1998, το Mars Global Surveyor πέταξε πάνω από την Κυδωνία για πρώτη φορά και τράβηξε άλλη μια φωτογραφία στην ίδια περιοχή με το Πρόσωπο.

Και στις 8 Απριλίου 2001, το Mars Global Surveyor επέστρεψε για μια δεύτερη ματιά. Χρησιμοποιώντας την «απόλυτη μέγιστη ανάλυση», η κάμερα απαθανάτισε μια ακόμη πιο ευκρινή άποψη του butte.

Κάθε pixel στην εικόνα του 2001 εκτείνεται σε 1,56 μέτρα, σε σύγκριση με 43 μέτρα ανά pixel στην καλύτερη εκδοχή των φωτογραφιών του 1976.

Δυστυχώς, δεν υπήρχε πρόσωπο - όπως μπορείτε να δείτε στη νεότερη φωτογραφία.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF