Κόσμος

Το Ιράν και η Κίνα υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μεταδίδει ότι Τεχεράνη και Πεκίνο υπέγραψαν συμφωνία για  κοινά στρατιωτικά γυμνάσια και συνεργασία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Τη συμφωνία -καρφί στα μάτια της Δύσης- υπέγραψαν ο Ιρανός υπουργός Άμυνας, στρατηγός Χοσεϊν Ντεγκάν και ο Κινέζος ομόλογός του, Τσανγκ Γουανκουάν.

Οι δύο χώρες έχουν αναβαθμίσει τη στρατιωτική τους συνεργασία τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων και με αμοιβαίες επισκέψεις πλοίων στα λιμάνια τους.

Την ίδια ώρα οι  χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούσαν  «όλες τις πλευρές» να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους βάσει της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οποία ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ,  έχει πει στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι θα «σκίσει».

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2015, έγιναν μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία υπό την αιγίδα της ΕΕ).

Έχει στόχο να διασφαλίσει την ειρηνική φύση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με αντάλλαγμα την προοδευτική άρση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας, όμως ο διάδοχός του Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι θα την ακυρώσει, ενώ τη χαρακτήρισε «τη χειρότερη συμφωνία που έχει υπογραφεί ποτέ».

«Είναι απαραίτητο όλες οι πλευρές να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους προκειμένου να συνεχίσει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη», εκτίμησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σε κείμενό τους που υιοθετήθηκε σήμερα.

Οι χώρες μέλη της ΕΕ, που τάσσονται υπέρ της ένταξης του Ιράν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, καλούν επίσης την Τεχεράνη «να συνεχίσει να συνεργάζεται πλήρως».

Παρόλα αυτά εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά «με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο Ιράν, καταγγέλλοντας «τη συχνή επιβολή της ποινής του θανάτου» και υπογραμμίζουν «την αναγκαιότητα να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, καθώς και όσοι ανήκουν σε μειονότητες».

Παράλληλα η ΕΕ ζητεί από την Τεχεράνη να λάβει «συγκεκριμένα μέτρα» ώστε «να συμβάλει στη βελτίωση με αποτελεσματικό τρόπο της κατάστασης στην περιοχή», καλώντας την κυρίως «να ασκήσει την επιρροή της στο συριακό καθεστώς για να σταματήσει η βία» εναντίον αμάχων και του προσωπικού των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Συρία.

Τέλος, η ΕΕ εξέφρασε την ανησυχία της για το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν και καλεί τη χώρα να μην πραγματοποιεί δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων.

ΠΗΓΗ: Associated Press, AΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ