Σε μια πρόσφατη συγκέντρωση στελεχών στην Καλιφόρνια, μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, ότι διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες και δύο πρώην πρόεδροι συζήτησαν την πιθανότητα επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ και τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει αυτό για τις εταιρείες τους. Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον προειδοποίησε για τις απειλές που μπορεί να επιφέρει μια νίκη του Τραμπ στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, ενώ ο επίσης πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των δασμών.
Ο Τραμπ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα χρησιμοποιήσει την εξουσία του για αντεκδίκηση απέναντι σε αντιπάλους και έχει ζητήσει οικονομική υποστήριξη από επιχειρηματίες. Ορισμένοι CEO που προηγουμένως είχαν εκφράσει κριτική απέναντι στον Τραμπ, τώρα αποφεύγουν να λάβουν δημόσια θέση. Για παράδειγμα, ο Τζεφ Μπέζος, ιδιοκτήτης της Washington Post, αποφάσισε να μη στηρίξει τη Χάρις δημοσίως, και το ίδιο συνέβη με τον ιδιοκτήτη των Los Angeles Times, Πάτρικ Σουν-Σιονγκ, ο οποίος ακύρωσε την προγραμματισμένη υποστήριξη του στη Χάρις.
Οι κινήσεις αυτές ερμηνεύονται από τους συμμάχους και υποστηρικτές του Τραμπ ως ένδειξη υποστήριξης, με κάποιους να θεωρούν την ουδετερότητα του Μπέζος ως «σιωπηρή υποστήριξη». Ενώ ορισμένοι επιχειρηματίες προσπαθούν να αποσυνδέσουν την οικονομική τους επιτυχία από την πολιτική στήριξη, άλλοι επιδιώκουν ιδιωτικά να βρουν πρόσβαση στην ομάδα του Τραμπ, καθώς ανησυχούν για το ενδεχόμενο «εκδίκησης» σε περίπτωση επανεκλογής του.
Η αλλαγή στάσης των δισεκατομμυριούχων και CEO αντανακλά την αυξανόμενη αβεβαιότητα για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, αλλά και τη λεπτή ισορροπία μεταξύ επιχειρηματικών συμφερόντων και πολιτικών επιλογών.
Με την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ να είναι εξαιρετικά πολωμένη, πολλές κορυφαίες εταιρείες διαπραγματεύονται εκ νέου την πολιτική τους θέση για να διατηρήσουν θετικές σχέσεις ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα.
Αδειάζει η κλεψύδρα μέχρι τις αμερικανικές εκλογές, με την 5η Νοεμβρίου να πλησιάζει και τον κόσμο να αναρωτιέται εάν πρόκειται να συντελεστεί μία μεγάλη αλλαγή. Μία εβδομάδα πριν από τις δημοσκοπήσεις και το κλίμα θυμίζει θρίλερ με τη διαφορά ανάμεσα στους δύο μονομάχους, τη Δημοκρατική Κάμαλα Χάρις και τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ, να μειώνεται και το προβάδισμα του τελευταίου στις πολιτείες-κλειδιά να δυναμιτίζει το ήδη τεταμένο προεκλογικό κλίμα στις ΗΠΑ.
Το ερώτημα που αναδεικνύουν τα διεθνή δίκτυα είναι ένα: Θα αποκτήσει η Αμερική την πρώτη γυναίκα πρόεδρο ή για δεύτερη φορά Ντόναλντ Τραμπ;
Από τις πρώτες εβδομάδες της εκστρατείας της, η Χάρις διατηρούσε προβάδισμα το οποίο άνοιξε κι έφτασε να βρίσκεται μέχρι και τέσσερις μονάδες μπροστά από τον Τραμπ στα τέλη Αυγούστου.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν τα ποσοστά της και τον Σεπτέμβριο και μετά το ντιμπέιτ της 10ης Σεπτεμβρίου το οποίο και παρακολούθησαν 70 εκατ. πολίτες.
Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες η διαφορά ανάμεσα στους δύο αντιπάλους έχει συρρικνωθεί κι έχει πέσει πλέον κάτω από μία μονάδα.
Ειδικότερα, η Χάρις εμφανίζεται με ποσοστό 48,6% έναντι 47,7% του Τραμπ.
Όσον αφορά στις πολιτείες-κλειδιά, σε ορισμένες από αυτές, σε Αριζόνα, Τζόρτζια, Νεβάδα και Βόρεια Καρολίνα η εικόνα έχει αλλάξει, με τον Τραμπ να προηγείται.
Στις άλλες τρεις πολιτείες, σε Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν, η Χάρις εμφάνιζε προβάδισμα από τις αρχές Αυγούστου, ορισμένες φορές κατά δύο ή τρεις μονάδες, όμως τελευταία η διαφορά έχει μειωθεί και ο Τραμπ είναι ελαφρώς μπροστά στην κομβικής σημασίας Πενσιλβάνια.
Οι τελευταίοι διαξιφισμοί
Ακριβά φαίνεται ότι θα πληρώσει ο Ντόναλντ Τραμπ το χυδαίο και επιεικώς απαράδεκτο σχόλιο του κωμικού Τόνι Χίντσκλιφ, ο οποίος ήταν από τις διάσημες προσωπικότητες που προλόγισαν τον υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη αφού δεν δίστασε να εκστομίσει ότι «το Πουέρτο Ρίκο είναι ένα πλωτό νησί σκουπιδιών στη μέση του ωκεανού».
Ο κωμικός που είναι φίρμα στα social media μιας και η δημοτικότητά του έχει εκτοξευτεί στα ύψη -θα μπορούσε να είναι η ανδρική εκδοχή της Τέιλορ Σουίφτ- έχει φέρει σε δεινή θέση το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ το οποίο προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα μετά τα προσβλητικά και ρατσιστικά σχόλια του κωμικού εναντίον των Λατίνων, των Εβραίων και των μαύρων, δηλαδή, ορισμένων κατηγοριών ψηφοφόρων που ετοιμάζονται να προσέλθουν στις κάλπες την 5η Νοεμβρίου.
«Δεν ξέρω αν το ξέρετε, αλλά υπάρχει κυριολεκτικά ένα πλωτό νησί σκουπιδιών στη μέση του ωκεανού αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι λέγεται Πουέρτο Ρίκο» είπε ο κωμικός.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το σχόλιο αυτό προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στους κατοίκους, οι οποίοι ναι μεν δεν μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές του Νοεμβρίου παρά το γεγονός ότι είναι πολίτες των ΗΠΑ, ωστόσο μπορούν να ασκήσουν ισχυρή επιρροή σε συγγενείς στην ηπειρωτική χώρα.
Όπως γράφει το CNN, το Πουέρτο Ρίκο, ένα νησί των 3,2 εκατομμυρίων κατοίκων, έγινε άνω κάτω και τα τηλέφωνα πήραν φωτιά αμέσως μετά τις εμπρηστικά σχόλια του κωμικού.
Σε τεντωμένο σχοινί οι ΗΠΑ - Το άγχος και ο φόβος κυριαρχούν πριν από τις εκλογές
Όπως αναφέρει η WSJ στην πολιτεία-κλειδί Τζόρτζια, τα συναισθήματα των ψηφοφόρων εκδηλώνονται έντονα, καθώς η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιούν προεκλογικές συγκεντρώσεις, αναδεικνύοντας τον βαθύ διχασμό που αισθάνονται οι Αμερικανοί.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Wall Street Journal, το 87% των ψηφοφόρων φοβάται ότι η Αμερική θα υποστεί μόνιμη ζημιά αν χάσει ο υποψήφιος που υποστηρίζουν. Από αυτούς που υποστηρίζουν τη Χάρις, το 57% δηλώνει ότι φοβάται σε περίπτωση που κερδίσει ο Τραμπ, ενώ το 47% των υποστηρικτών του Τραμπ εκφράζει τον ίδιο φόβο αν κερδίσει η Χάρις.
Η ανησυχία για πιθανή βία είναι επίσης υψηλή, με τους μισούς ψηφοφόρους να πιστεύουν ότι είναι πιθανές οι ταραχές, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η αναμέτρηση είναι αμφίρροπη, με τον Τραμπ να προηγείται οριακά, εντός όμως του περιθωρίου σφάλματος. Ακόμη και ο διάσημος αναλυτής εκλογών, Nέιτ Σίλβερ, εξέφρασε αβεβαιότητα, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τον νικητή.
Με το διακύβευμα να είναι τόσο υψηλό και οι δύο καμπάνιες έχουν σκληρύνει τη ρητορική τους σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους. Η Καμάλα Χάρις χαρακτήρισε τον Τραμπ «φασίστα», ενώ ο Τραμπ την κατηγόρησε ως «κομμουνίστρια» και «απειλή για τη δημοκρατία». Ο Έλον Μασκ, ο οποίος κάνει εκστρατεία υπερ του Τραμπ στην Πενσιλβάνια, προειδοποίησε ότι «αν χάσει ο Τραμπ, το μέλλον της χώρας είναι σε κίνδυνο και ενδέχεται να μην υπάρξουν άλλες εκλογές».
Οι εκλογικοί αναλυτές διατυπώνουν κάποια καίρια ερωτήματα:
Υποεκτιμώνται οι ψηφοφόροι του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις, όπως συνέβη στο παρελθόν, ή υπερεκτιμώνται σε μια προσπάθεια διόρθωσης των προηγούμενων λαθών;
Υπάρχει μια αόρατη αύξηση γυναικών ψηφοφόρων λόγω του δικαιώματος στην άμβλωση ή μια αύξηση ανδρών ψηφοφόρων που ελκύονται από τη μη συμβατική ρητορική του Τραμπ;
Καθώς η αναμέτρηση παραμένει στην κόψη του ξυραφιού, ακόμη και ένα μικρό γεγονός, μια αναταραχή λόγω καιρού σε πολιτεία-κλειδί ή ένα σκάνδαλο της τελευταίας στιγμής θα μπορούσε να είναι καθοριστικό.
Καθώς οι αριθμοί πρόωρης ψηφοφορίας συνεχίζουν να αυξάνονται, η χώρα παραμένει σε αγωνία, με πολλούς ψηφοφόρους να αισθάνονται ότι το διακυβεύμα είναι πρωτοφανές.
Σε συγκέντρωση της Χάρις, ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε να κινητοποιήσει το πλήθος, προειδοποιώντας ότι η συμπεριφορά του Τραμπ μπορεί να φαίνεται «αστεία», αλλά η προεδρία του θα ήταν επικίνδυνη. Πολλοί στο πλήθος εξέφρασαν την άποψη ότι οι φετινές εκλογές είναι διαφορετικές από τις προηγούμενες, με το αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερη σημασία από απλά θέματα φορολογίας ή κοινωνικής πολιτικής.