Κόσμος

Το Βερολίνο ετοιμάζει ευρωπαϊκό «ΝΑΤΟ» που θα το ελέγχει πλήρως

Η  υπουργός άμυνας της Γερμανίας Ursula von der Leyen, δήλωσε  ότι το Βερολίνο είναι  έτοιμο να διαδραματίσει μεγαλύτερο στρατιωτικό ρόλο από ό, τι στο παρελθόν στην υπηρεσία της στενότερης ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας.

Η ίδια αξιωματούχος τόνισε ότι η   Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκσυγχρονίσει την αμυντική της ικανότητα  και την ασφάλεια της  με  βάσει το μοντέλο του ΝΑΤΟ , στον απόηχο της μεγάλης ρωσικής συγκέντρωσης χερσαίων δυνάμεων στα δυτικά σύνορα.

Γαλλία, Γερμανία,  Ιταλία και  Ισπανία επιζητούν μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας μετά την έξοδο  της Βρετανίας με σκοπό να αποκτήσει η ένωση έναν αξιόπιστο   αμυντικό βραχίονα.

Κατά την άτυπη υπουργική συνάντηση στην Μπρατισλάβα  (27 Σεπτεμβρίου)  Γαλλία και Γερμανία αποφάσισαν την υλοποίηση ενός  φιλόδοξου σχεδίου  άμυνας της ΕΕ σε σχεδόν δύο δεκαετίες, με στόχο να πείσουν  τους σκεπτικιστές ανατολικούς  και να αποφύγουν  μια αναμέτρηση με τη Βρετανία.

«Έχουμε δει μια τεράστια ώθηση για εκσυγχρονισμό του ΝΑΤΟ κατά τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω της συμπεριφοράς του Κρεμλίνου», δήλωσε η Ursula von der Leyen  σε συνέδριο για την ασφάλεια που φιλοξενείται από τους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες.

«Αυτό είναι σωστό  και σημαντικό , αλλά πιστεύω ότι πρέπει να επενδύσουμε τουλάχιστον την ίδια ενέργεια και στον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού συστήματος  ασφάλειας και άμυνας», είπε η ίδια.

Η Von der Leyen, επιθυμεί να κατευνάσει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, δηλώνοντας ότι ο ευρωπαϊκός στρατός  θα  δημιουργήσει ανταγωνισμό μεταξύ των δύο φορέων, ( ΝΑΤΟ-ΕΕ) αλλά ότι θα πρέπει να εργαστούν με συμπληρωματικό τρόπο».

Ποίος όμως πιστεύει τους Γερμανούς , οι οποίος ονειριάζονται το Δ’ Ράιχ με «νόμιμο τρόπο» μέσω της ΕΕ;  

«Βλέπω μια μεγάλη αποστολή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρέπει να εργαστεί για μια λύση από κοινού με τις χώρες της Αφρικής», δήλωσε η von der Leyen. «Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να οργανωθεί καλύτερα και να ομαδοποιούν  πολλά μέσα στρατιωτικά  και μη , ενώ στην πραγματικότητα η εφαρμογή τους  προσφέρει  μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση».

Σε κοινή επιστολή τους ,  Γερμανία,  Γαλλία,  Ιταλία και  Ισπανία έχουν υποστηρίξει ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις εξωτερικές κρίσεις, χωρίς την καθοδήγηση  των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν την αύξηση των ευρωπαϊκών δαπανών για στρατιωτικές αποστολές, την από κοινού ανάπτυξη αεροσκαφών,  ελικοπτέρων  και μη επανδρωμένων αεροσκαφών , επεκτείνοντας τη διατήρηση της ειρήνης στο εξωτερικό και οικοδομώντας  ισχυρότερη  άμυνα ενάντια στον κυβερνοπόλεμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ