Αξιωματούχοι της βορειοατλαντικής συμμαχίας από τις Βρυξέλλες εγείρουν σοβαρές ενστάσεις για την ύπαρξη του ρωσικού κέντρου φυσικών καταστροφών στην Σερβία, δηλώνοντας ότι αυτό είναι στην πραγματικότητα μια υπερ-βάση κατασκοπείας της Μόσχας σε όλα τα Βαλκάνια, αναφέρει αλβανικό δημοσίευμα .
«Οι αποθήκες του κέντρου αυτού διαθέτουν συστήματα υποκλοπών SACE, ενώ διαθέτουν και εξοπλισμό επιβίωσης. Ένα άλλο συγκεκριμένο ειδικό κτίριο χρησιμοποιείται για «εκπαίδευση». Ποια είναι η ονομασία αυτών των εγκαταστάσεων; Κέντρο έκτακτης ανάγκης, όπως ισχυρίζεται η Μόσχα, ή μια κατασκοπευτική βάση στην καρδιά των Βαλκανίων;», γράφει η γερμανική εφημερίδα "20 Minuten".
Υπενθυμίζουμε από το pentapostagma.gr το άρθρο μας με τίτλο (ΕΚΤΑΚΤΟ! Η Ρωσία είναι έτοιμη να ανοίξει μια δεύτερη στρατιωτική βάση στην Σερβία), με το οποίο πρώτοι είχαμε αναφέρει την ύπαρξη του.
Δυτικοί αμυντικοί εμπειρογνώμονες και μη κυβερνητικές οργανώσεις, πιστεύουν ακράδαντα ότι οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει μια μυστική στρατιωτική βάση, η οποία χρησιμεύει για την παρακολούθηση των ΗΠΑ στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.
Ενώ η Σερβία είναι ολοένα και πιο κοντά στη Ρωσία, άλλες γειτονικές χώρες δηλώνουν άκρως «επιφυλακτικές». Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία, εκτιμούν ότι τα «ρωσικά μάτια’ είναι «καρφωμένα» πάνω τους.
Το κέντρο βρίσκεται κοντά σε ένα αεροδρόμιο στην πόλη Νις στην Σερβία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Δυτικών αναλυτών, το κέντρο αυτό «φυσικών καταστροφών» είναι μια κοινή βάση των κυβερνήσεων Ρωσίας και Σερβίας.
Στην ουσία όμως χρησιμεύει ως «απάντηση» στην ανεξέλεγκτη επέκταση του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Υπάρχουν μάλιστα και γειτονικές της Σερβίας χώρες που επιθυμούν να προσχωρήσουν σε αυτό.
Ένα μέρος αυτού του κέντρου ανήκει επίσημα στο ρωσικό υπουργείο εκτάκτων αναγκών, έχοντας αποστολή να βοηθήσει σε περίπτωση φυσικών καταστροφών . Ωστόσο, η έκθεση του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι αυτό , εφαρμόζει καθήκοντα των υπηρεσιών ασφαλείας.
Το ρωσικό υπουργείο έχει από καιρό σημαντικό ρόλο και αποστολή στη Σερβία, όπως η εκκαθάριση των ναρκών και άλλων εκρηκτικών μέσων που αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες του ανηλεούς βομβαρδισμού της Σερβίας από το ΝΑΤΟ το 1999.
Το πιο εξοργιστικό όμως της υπόθεσης είναι ότι η ΕΕ (Γερμανία) εκβιάζει την Σερβία για την ύπαρξη αυτού του κέντρου.
«Η Σερβία θα πρέπει να προσεγγίσει τα προγράμματα έκτακτης ανάγκης της ΕΕ και να στραφεί μακριά από τους Ρώσους , αν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ", ανέφερε Γερμανός αξιωματούχος στις συνομιλίες για την πιθανή ένταξη της χώρας στην ένωση.
"Σε μια πρόσφατη επίσκεψη αξιωματούχων στο ρωσο-σερβικό ανθρωπιστικό κέντρο, οι εικόνες δεν έδειχναν κανένα ίχνος υλικών που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, πλημμυρών και άλλων φυσικών καταστροφών .
Οι εικόνες παρουσίαζαν τους δημοσιογράφους του πρακτορείου ειδήσεων AP , σε χώρο από δεκάδες κάμερες παρακολούθησης μέσα στο κέντρο και άλλες ύποπτες εγκαταστάσεις . Σε αυτό το οικοδόμημα όμως υπήρχαν οχήματα πρώτων βοηθειών, ένα τζιπ, συσκευασμένες σκηνές, φουσκωτά και εξοπλισμός για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, τονίζουν δυτικοί εμπειρογνώμωνες .
Η Σερβία επιδιώκει την ένταξη στην ΕΕ, αλλά χωρίς να τα «σπάσει» με τη Μόσχα. Επίσης η πλειοψηφία των Σέρβων πολιτών έχει μια άκρως αρνητική προσέγγιση προς τη Δύση, λόγω του βομβαρδισμού της Σερβίας από το ΝΑΤΟ το 1999. Οπότε για αυτούς ένα τέτοιο κέντρο είναι ευπρόσδεκτο και συζήτηση δεν υφίσταται.