Κόσμος

Αυγά: Τι Πραγματικά Τρώτε; Γιατί Οι Κότες Γεννούν Αγονιμοποίητα Αυγά;

Οι κότες έχουν ωορρηξία για τον ίδιο λόγο που έχουν και οι γυναίκες: για την αναπαραγωγή. Στις κότες, η ωοθήκη είναι μια συστάδα αναπτυσσόμενων ωαρίων, ή αλλιώς κρόκων. Οι ανθρώπινες θηλυκές ωοθήκες περιέχουν επίσης αναπτυσσόμενα αυγά. Στις γυναίκες, ένα ώριμο ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη μια φορά το μήνα. Αν το αυγό γονιμοποιηθεί, προσκολλάται στα τοιχώματα της μήτρας και αρχίζει να σχηματίζεται ένα έμβρυο. Αν το αυγό δε γονιμοποιηθεί, αποβάλλεται μέσω της εμμηνόρροιας, μια διαδικασία που έχει μεγάλο τίμημα για το γυναικείο σώμα. Στις κότες ωστόσο, ο κύκλος δημιουργίας και προώθησης των αυγών είναι αναμφισβήτητα ακόμα πιο απαιτητικός σωματικά, ειδικά στις σύγχρονες κότες που είναι στην παραγωγή και ανατράφηκαν έτσι ώστε να παράγουν αυγά σε αφύσικα υψηλούς ρυθμούς.

Πόσα Αυγά Γεννούν Οι Κότες;

Στην πραγματικότητα, η διαδικασία δημιουργίας και προώθησης ενός αυγού απαιτεί τόση πολλή ενέργεια και προσπάθεια που στη φύση, οι άγριες κότες γεννούν μόνο 10 με 15 αυγά το χρόνο. Οι Red Jungle Fowl – οι άγριοι συγγενείς από τους οποίους προήλθαν οι οικιακές κότες – γεννούν μία με δύο συστάδες αυγά το χρόνο, με 4 έως 6 αυγά ανά συστάδα κατά μέσο όρο. Τα σώματά τους δε θα μπορούσαν ποτέ να αντέξουν τη σωματική εξάντληση της γέννας εκατοντάδων αυγών, που τα σπιτικά κοτόπουλα εξαναγκάζονται να παράγουν με γενετική τροποποίηση. Είναι μια κοινή εσφαλμένη αντίληψη ότι τα κοτόπουλα με φυσικό τρόπο «δίνουν» συνεχώς αυγά, επειδή οι σύγχρονες κότες που γεννούν αυγά έχουν εκτραφεί εντατικά ώστε να γεννούν 250 με 300 αυγά το χρόνο. Ωστόσο στη φύση τα κοτόπουλα, όπως όλα τα πουλιά, γεννούν μόνο κατά την αναπαραγωγική περίοδο – κυρίως την Άνοιξη – και μόνο τόσα αυγά ώστε να βεβαιωθεί η επιβίωση των γονιδίων.
Είναι τα Αυγά Μωρά Κοτοπουλάκια;

Τεχνικά όχι, αφού τα αυγά που πωλούνται για ανθρώπινη κατανάλωση είναι αγονιμοποίητα, αλλά η βιομηχανία αυγών σκοτώνει εκατομμύρια νεογέννητα αρσενικά κοτοπουλάκια κάθε μέρα. Περισσότερα από 260 εκατομμύρια θανατώνονται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο. Στα εκκολαπτήρια που παρέχουν θηλυκά κοτόπουλα στις βιομηχανίες παραγωγής αυγών, στις μικρές φάρμες, και στους λάτρεις των αυγών από κοτόπουλα της αυλής, τα αρσενικά κοτοπουλάκια διαλέγονται και θανατώνονται σύντομα μετά τη γέννησή τους αλέθοντάς τα ζωντανά σε τεράστιους πολτοποιητές, με δηλητηριώδη αέρια, ή πετιούνται σε σακούλες σκουπιδιών  και σε κάδους όπου αφήνονται να πεθάνουν από ασφυξία. Επειδή τα αρσενικά κοτοπουλάκια δεν πρόκειται να παράγουν αυγά και δεν είναι το είδος που πωλείται για κρέας (τα είδη για κρέας από κοτόπουλο έχουν τροποποιηθεί γενετικά για να αναπτύσσουν πολύ περισσότερο στήθος, μύες και σάρκα), θεωρούνται άχρηστα για τη βιομηχανία αυγών, έτσι πετιούνται σαν σκουπίδια. Η εξολόθρευση των αρσενικών μωρών κοτόπουλων είναι συνήθης πρακτική στην βιομηχανία αυγών παγκοσμίως (δείτε το βίντεο των 5 δευτερολέπτων παρακάτω). Ακόμα και τα πιο αυστηρά προγράμματα πιστοποίησης ετικέτας για καλή μεταχείριση στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Certified Humane, American Humane Certified, και Animal Welfare Approved, επιτρέπουν τη θανάτωση των αρσενικών κοτόπουλων στα εκκολαπτήρια που προμηθεύουν τις φάρμες τους με κότες για την παραγωγή αυγών.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα εκκολαπτήρια, παρακαλώ επισκεφθείτε το Mercy for Animals.
Η Επίπονη Διαδικασία Της Δημιουργίας Αυγών.
http://3.bp.blogspot.com/-LbZu5Lpgigo/VC6RIXgVO8I/AAAAAAAAAEg/XrrSWbuIMkY/s1600/reproductive-tract-of-egg-hen.jpg

Χρειάζονται 24 με 26 ώρες σε μια κότα για να χτίσει εσωτερικά ένα αυγό (προσθέτοντας το ασπράδι, κελυφικές μεμβράνες και το κέλυφος). Όταν ένας κρόκος αναπτυχθεί πλήρως, απελευθερώνεται από την ωοθήκη προς τη σάλπιγγα, ένα μακρύ σωλήνα που αποτελείται από πέντε διαφορετικά τμήματα: το κωνικό τμήμα των ωαγωγών, το μεγάλο μέρος της σάλπιγγας, τον ισθμό, τον κελυφικό αδένα της μήτρας και τον κόλπο. Κάθε ένα τμήμα είναι σαν ένας σταθμός σε μια γραμμή συναρμολόγησης και είναι υπεύθυνο για ένα συγκεκριμένο στάδιο σχηματισμού του αυγού.
Ο πρώτος σταθμός είναι το κωνικό τμήμα των ωαγωγών, ένα μυϊκό τμήμα της σάλπιγγας 8-10 εκατοστών αγκαλιάζει το ωάριο, ή αλλιώς κρόκο, που απελευθερώνεται από την ωοθήκη. Το ωάριο παραμένει εκεί για 15 με 18 λεπτά, και εκεί είναι που η γονιμοποίηση θα προέκυπτε αν η κότα ζευγάρωνε με έναν κόκορα. Ωστόσο, τα αυγά που πωλούνται για ανθρώπινη κατανάλωση δεν είναι γονιμοποιημένα (οι περισσότερες κότες της παραγωγής αυγών ποτέ δεν είχαν καν την ευκαιρία να ζευγαρώσουν.)

Το επόμενο στάδιο της κατασκευής του αυγού συμβαίνει στο μεγάλο μέρος της σάλπιγγας,το μεγαλύτερο τμήμα της, περίπου 33 εκατοστά μακρύ. Το ωάριο, ή κρόκος, παραμένει σε αυτό το τμήμα 3 ώρες καθώς η αλβουμίνη, ή «το ασπράδι», προστίθεται. Ο τρίτος σταθμός είναι ο ισθμός, ένα στενό τμήμα ιστού όπου προστίθενται οι εσωτερικές και εξωτερικές μεμβράνες του κελύφους του αναπτυσσόμενου αυγού σε διάστημα 75 λεπτών.
Το μεγαλύτερο στάδιο της παραγωγής του αυγού γίνεται στη μήτρα. Εκεί το κέλυφος προστίθεται γύρω από το αυγό, που παίρνει 20 και παραπάνω ώρες. Τα κελύφη των αυγών φτιάχνονται κυρίως από ανθρακικό ασβέστιο, και για κάθε αυγό που παράγεται, η κότα πρέπει να κινητοποιήσει περίπου το 47% του ασβεστίου που είναι αποθηκευμένο στα οστά της. Γι’ αυτό οι κότες της παραγωγής αυγών προσβάλλονται τόσο συχνά από οστεοπόρωση που τις εξασθενεί, καθώς η σχεδόν διαρκής παραγωγή αφύσικης ποσότητας αυγών στερεύει τα σώματά τους από μεγάλες ποσότητες ασβεστίου.
Ο τελευταίος σταθμός του αυγού στην παραγωγή αυγού είναι ο κόλπος. Εκεί είναι που ένα λεπτό στρώμα βλέννας, προστίθεται στο αυγό. Ο κόλπος επίσης σπρώχνει το αυγό προς την έξοδο, την κοινή έξοδο από όπου απεκκρίνονται τα ούρα, τα κόπρανα και τα αυγά.

Τα Αυγά και το Αποτέλεσμα της Παραγωγής τους στην Υγεία των Κοτόπουλων.

Οι αφύσικα υψηλοί ρυθμοί της εντατικής παραγωγής, που στερεύει σε ενέργεια τις κότες, καθώς στη σύγχρονη εποχή εξαναγκάζονται να το υπομένουν, σημαίνουν ότι ακόμα και στις μικρές φάρμες οι κότες είναι πραγματικά φυλακισμένες μέσα στο ίδιο τους το σώμα. Η υπερπαραγωγή αυγών ευθύνεται για πολυάριθμες δυσλειτουργίες στο σώμα τους, συμπεριλαμβανομένων συχνά θανατηφόρων ασθενειών του αναπαραγωγικού συστήματος, οστεοπόρωσης και συνοδευτικών οστικών καταγμάτων, και σε μερικές περιπτώσεις ολική σκελετική παράλυση, μερικές φορές αναφερόμενη ως «εξάντληση των εγκλωβισμένων πουλερικών». Η οστεοπόρωση και τα εύθραυστα οστά από τους αφύσικους ρυθμούς γεννών, επιδεινώνονται επίσης από έλλειψη άσκησης: περισσότερο από το 95% των κοτόπουλων της παραγωγής αυγών στις Ηνωμένες Πολιτείες περνούν ολόκληρη τη ζωή τους περιορισμένες σε κλουβιά τόσο μικρά που δεν μπορούν ούτε να εκτείνουν τα φτερά τους. Όταν οι κότες φτάνουν στο σφαγείο στα 1,5 με 2 χρόνια τους, τα φτερά και τα πόδια τους είναι κατατσακισμένα με επίπονα σπασίματα.
Στις αναπαραγωγικές δυσλειτουργίες που προσβάλλουν τις κότες παραγωγής αυγών περιλαμβάνονται οι όγκοι της σάλπιγγας, η περιτονίτιδα, το κόλλημα των αυγών (μεγάλα αυγά σφηνώνουν ή περνούν αργά προκαλώντας πολύ πόνο για να περάσουν), η πρόπτωση της μήτρας (μια κατάσταση κατά την οποία το χαμηλότερο μέρος της σάλπιγγας αποτυγχάνει να μαζευτεί πάλι πίσω στο σώμα μετά την ωοτοκία). Όπως το κόλλημα των αυγών, η πρόπτωση είναι συχνό αποτέλεσμα στα μικρά πουλιά που έχουν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να γεννούν σε αφύσικα υψηλούς ρυθμούς, αφύσικα μεγάλα αυγά.

Η Sweet Pea ήταν μία προσφιλής κοτούλα από διάσωση του Free from Harm  με μία απίστευτα γλυκιά διάθεση και τεράστια θέληση για ζωή. Ανέπτυξε μερικά οξέα επεισόδια περιτονίτιδας από ασπράδι αυγού, μια συνηθισμένη διαταραχή και αιτία θανάτου στις κότες της παραγωγής αυγών. Η περιτονίτιδα από ασπράδι αυγού είναι αποτέλεσμα ρήξης ή κολλήματος κακοσχηματισμένων ή λεπτού κελύφους αυγών, στη σάλπιγγα. Τα αυγά με λεπτά κελύφη είναι συνηθισμένα στις παραγωγικές κότες γιατί τα πουλιά δεν έχουν επαρκή αποθέματα ασβεστίου για να παράγουν κελύφη σε τόσο μεγάλο ρυθμό. Όταν σπάνε τα αυγά μέσα στις κότες, αυτό οδηγεί σε σχηματισμό υλικού από σαπισμένα αυγά, στη σάλπιγγα και την κοιλιά, προκαλώντας επίπονο οίδημα και συχνά θανατηφόρο βακτηριακή μόλυνση. Παρόλη την καλύτερη κτηνιατρική θεραπεία, η Sweet Pea υπέφερε στις τελευταίες μέρες της πριν να υποκύψει σε αυτό το συνηθισμένο θάνατο.

Ο κτηνίατρος Dr. Peter Sakas, που αναλαμβάνει όλα τα κοτόπουλα από τις διασώσεις του Free from Harm, μας έστειλε πρόσφατα αυτή τη φωτογραφία μετά από τη χειρουργική αφαίρεση περισσότερου από μισό κιλό σαπισμένων αυγών από την μήτρα μιας άλλης κότας.
Γράφει: «Αυτό είναι κάτι που βλέπουμε τόσο συχνά στις κότες: επιπλοκές του αναπαραγωγικού συστήματος, κολλημένα αυγά, αυγά σε αποσύνθεση, περιτονίτιδα από το ασπράδι αυγού, αυγά διαρρηγμένα μέσα στη σάλπιγγα, όλα τα είδη των προβλημάτων. Είναι τραγικό καθώς μερικές περιπτώσεις είναι τόσο σοβαρές που δεν μπορούν να διορθωθούν, αλλά προσπαθούμε να σώσουμε αυτά τα υπέροχα ζώα!
Είχαμε μια κότα εδώ καθώς ήταν αδύναμη, ληθαργική, και είχε διευρυμένη κοιλιά. Ήταν παραγωγός αυγών αλλά είχε πρόσφατα σταματήσει. Την περιθάλψαμε, την σταθεροποιήσαμε, και σε μερικές μέρες της κάναμε ένα ερευνητικό χειρουργείο. Αφαιρέσαμε πάνω από μισό κιλό υλικό από αυγά σε αποσύνθεση μέσα από την μήτρα της.»
Ο Jewel Johnson, που σώζει κοτόπουλα στο Danzig’s Roost στο Κολοράντο, μας έγραψε σχετικά με τη μηχανική υπερπαραγωγή αυγών από τις παραγωγές κότες: «Είχα δύο κότες που πέθαναν στο χειρουργικό τραπέζι. Η μία βρέθηκε να έχει 14 αυγά μέσα της. Απλά επειδή ένα αυγό μπορεί να κολλήσει και δεν μπορεί να γεννηθεί, δε σταματάει το σώμα της από το να παράγει κι άλλο αυγό την επόμενη μέρα, και την επόμενη, και την επόμενη…»

Πέρα από τα Αυγά, Πέρα από την Εκμετάλλευση.

Τα κοτόπουλα εξημερώθηκαν για ένα λόγο: για την εκμετάλλευσή τους. Όλα τα κοτόπουλα που χρησιμοποιούνται για το κρέας και τα αυγά είναι το αποτέλεσμα αιώνων βίαιης κυριαρχίας και δεκαετιών επεμβατικής γενετικής τροποποίησης που καταδικάζει ακόμα και αυτά τα τόσο τυχερά που σώζονται από μια ζωή αφύσικης αδυναμίας και ασθένειας. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα αυγά, ακόμα και αυτά από τα κοτόπουλα που έχουν διασωθεί, είναι προϊόντα αδικίας. Εφόσον οι άνθρωποι δεν έχουν καμία βιολογική ανάγκη να καταναλώνουν αυγά, μπορούμε να αποσύρουμε την υποστήριξή μας από αυτή τη βιομηχανία εκμετάλλευσης επιλέγοντας φυτικής προέλευσης εναλλακτικές του αυγού για το ψήσιμο και το μαγείρεμα. Αυτοί που σώζουν κότες μπορούν να ταϊζουν τα αυγά τους στα πουλιά, που σίγουρα θα τα φάνε με μεγάλο ενθουσιασμό, και να τρίβουν τα κελύφη στην τροφή τους για να αναπληρώσουν αρκετό από το απαιτούμενο ασβέστιο.

Μεταφρασμένο άρθρο της Ashley Capps από Free from Harm.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ