Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας έκανε δεκτή την προσφυγή της οικογένειας του νεκρού μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας κατά του πορίσματος Ροντογιάννη.
Ο καθηγητής του ΕΜΠ, στο πόρισμά του για τα ηχητικά με τους διαλόγους μηχανοδηγών και σταθμαρχών, κατέληγε στο συμπέρασμα πως δεν έχει υπάρξει καμία αλλοίωση, επέμβαση ή διαγραφή δεδομένων στα ηχητικά του ΟΣΕ από τη νύχτα της σύγκρουσης στα Τέμπη.
Η πραγματογνωμοσύνη ωστόσο απορρίφθηκε σύμφωνα με την ΕΡΤ, ενώ έγινε δεκτή η προσφυγή καθώς δεν ειδοποιήθηκε η οικογένεια να στείλει τον τεχνικό της σύμβουλο που από το καλοκαίρι του 2024 είχε ορίσει για αυτό τον σκοπό.
Ο Αθ. Ροντογιάννης είχε ερευνήσει τα ηχητικά μετά τις καταγγελίες ότι είχαν διαγραφεί 11 λεπτά από τις συνομιλίες μεταξύ του μηχανοδηγού και του σταθμάρχη Λάρισας λίγο πριν το δυστύχημα, κάτι για το οποίο υπήρξε μήνυση για «αλλοίωση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων» προκειμένου να ενοχοποιηθεί για το δυστύχημα ο νεκρός μηχανοδηγός.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2024 ο εφέτης ανακριτής ζήτησε από την αστυνομία να γίνει κατάσχεση στο καταγραφικό του ΟΣΕ στα κεντρικά του, στην Αθήνα. Εκεί ο υπάλληλος κατέθεσε ενόρκως ότι το καταγραφικό βρίσκεται στη Λάρισα, στην Αθήνα όμως υπήρχε ένας μεγάλος σκληρός δίσκος στον οποίο εγγράφονται επευθείας οι συνομιλίες. Έτσι παρέδωσε στην αστυνομία αυτό τον σκληρό δίσκο επί του οποίου έκανε την πραγματογνωμοσύνη ο κ. Ροντογιάννης.
Ενώ η οικογένεια του νεκρού μηχανοδηγού είχε ορίσει τεχνικό σύμβουλο, εντούτοις, όπως αναφέρει ο δικηγόρος της οικογένειας, κ. Ζησιμάτος, η πραγματογνωμοσύνη έγινε χωρίς να ειδοποιηθεί ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας είτε από τον καθηγητή είτε από τον εφέτη ανακριτή, οπότε προσέφυγαν στο Συμβούλιο των Εφετών κάνοντας δεκτή της προσφυγή τους.
Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, θα διαταχθεί από τον εφέτη ανακριτή νέα πραγματογνωμοσύνη προκειμένου η οικογένεια του μηχανοδηγού που είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά να έχει δικό της τεχνικό σύμβουλο στην πραγματογνωμοσύνη.