Για τα deep fake βίντεο που τον παρουσιάζουν ψευδώς να διαφημίζει προϊόντα για εγκαύματα και άλλες παθήσεις, παραπλανώντας τους καταναλωτές, μίλησε στο MEGA ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την εκπομπή «Buongiorno» του MEGA απατεώνες χρησιμοποιούσαν βίντεο του Σωτήρη Τσιόδρα και με την μέθοδο του deep fake, τον παρουσίαζαν να πουλάει παράνομα φάρμακα.
«Έξι μήνες τους κυνηγούσε η Αστυνομία. Προσπαθούσαν καιρό να τους βρουν και ευτυχώς τους βρήκαν γιατί κατάφεραν να κοροϊδέψουν και να παραπλανήσουν αρκετό κόσμο» είπε μιλώντας στην εκπομπή ο Σωτήρης Τσιόδρας.
«Έπαιρνε κόσμος συνέχεια στο γραφείο μου και με ενημέρωνε για τις απάτες και αποφάσισα να κινηθώ νομικά κάνοντας καταγγελία στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Ανέβαινε και κατέβαινε η σελίδα των απατεώνων συνέχεια» συμπλήρωσε.
«Στη σελίδα τους υπήρχε βίντεο deep fake στο οποίο φαινόμουν εγώ να πουλάω αλοιφές και φαρμακευτικά προϊόντα για εγκαύματα και για άλλα. Φαινόταν πως μιλάω εγώ στο βίντεο αλλά δεν ήμουν εγώ. Καταδικάζω τέτοιες ενέργειες. Πρέπει να προσέχει ο κόσμος» κατέληξε.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, οι αρχές εντόπισαν σε εταιρεία ταχυμεταφορών, 439 δέματα, τα οποία περιείχαν μέσα 1.800 φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία είχαν πουλήσει οι απατεώνες, χρησιμοποιώντας την εικόνα του Σωτήρη Τσιόδρα.
Σωτήρης Τσιόδρας: Δείτε όλα όσα είπε
Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, περιγράφοντας τη δική της εμπειρία, καθώς και η ίδια έχει πέσει θύμα παρόμοιας απάτης.
«Έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα πάνω σε αυτό το θέμα. (…) Έχω καταθέσει μήνυση» είπε από την πλευρά της η κ. Παγώνη.
Τι είναι τα deep fake βίντεο
Tα deep fakes τα οποία ξεκίνησαν ως χιουμοριστικά βιντεάκια, στην αρχή απαιτούσαν μεγάλη υπολογιστική υποδομή και χρόνο για να παραχθούν. Σήμερα χάρη στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης το αποτέλεσμα είναι αληθοφανές, δεν απαιτείται πολύς χρόνος για την παραγωγή του βίντεο και είναι δύσκολο να διερευνηθεί η αυθεντικότητα του χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία.
Το deepfake δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να παραποιήσει ένα βίντεο, βάζοντας το πρόσωπο ενός ατόμου στο σώμα ενός άλλου (ή και αντίστροφα) και να προσαρμόσει τη φωνή, τις εκφράσεις και την κίνηση. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργεί ένα ψευδές εικονιζόμενο πρόσωπο, το οποίο όμως μοιάζει με αληθινό. Υπάρχουν πλέον δεκάδες εφαρμογές, επί πληρωμή και μη, που οποιοσδήποτε, μπορεί να δημιουργήσει ένα deepfake βίντεο.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα εν λόγω εργαλεία έχουν πέσει στα χέρια των απατεώνων, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν προκειμένου να εξαπατήσουν τον κόσμο, όπως συνέβη στην περίπτωση του Σωτήρη Τσιόδρα.