Κοινωνία

Η ελληνική παραλία που βρίσκεται εντός αρχαιολογικού χώρου (βίντεο)

Η Περαχώρα αποτελεί χωριό του νομού Κορινθίας που είναι σε απόσταση 9 χλμ βόρεια του Λουτρακίου.

Η Περαχώρα είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Περαίας, η οποία είχε κατοικηθεί ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, όπως μαρτυρούν τα ευρήματα των ανασκαφών στην περιοχή.

Το σύγχρονο όνομα της περιοχής της Περαχώρας προέρχεται από το αρχαίο τοπωνύμιο «Πειραίο» ή «Περαία» (Περαία είναι η συντόμευση της φράσης περαία γη και σημαίνει απέναντι γη). Το όνομα χρησιμοποιήθηκε πιθανόν διότι το ακρωτήριο Μελαγκάβι βρίσκεται απέναντι από την Κόρινθο χώρα.

Στην Περαχώρα, πολύ κοντά στη λιμνοθάλασσα της Βουλιαγμένης, βρίσκεται ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Ο λόγος για τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου. Ο τόπος ονομαζόταν Ηραίο από την αρχαιότητα λόγω του ιερού αφιερωμένου στην Ήρα (6ος αι. π.Χ.) που βρίσκεται στο ακρωτήριο Μελαγκάβι. 

Ξεκινώντας τα ταξίδια τους προς την Αδριατική για την αναζήτηση νέων αποικιών με στόχο την επέκταση του εμπορίου στη Μεσόγειο, οι αρχαίοι Κορίνθιοι θαλασσοπόροι και ναυτικοί σταμάταγαν στο σημείο για να αφιερώσουν τα αναθήματα τους στην προστάτιδα Θεά της οικογένειας, του οίκου και του γάμου.

Δίπλα, όμως, από τον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται και μια από ξεχωριστές παραλίες της Ελλάδας, η οποία απέχει μόλις 1,5 ώρα μακριά από την Αθήνα.

Τα νερά της παραλίας είναι πεντακάθαρα, ενώ είναι η μοναδική παραλία σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, που επιτρέπεται το κολύμπι εντός αρχαιολογικού χώρου, στην σκιά ενός αρχαίου ναού με ιστορία 2.500 ετών.

Πλησίον της παραλίας ορθώνεται, επίσης, ένας εντυπωσιακός πέτρινος φάρος με τετράγωνο πύργο.

O εμβληματικός φάρος επί του απόκρημνου βραχώδους ακρωτηρίου Μελαγκάβι, γνωστός και ως «Φάρος Ηραίον» (από τον αρχαίο ναό της Ήρας που βρίσκεται κοντά του) βρίσκεται στη βόρεια είσοδο του όρμου της Κορίνθου και τον χωρίζει από τον κόλπο των Αλκυονίδων. Οδηγεί τα πλοία που πλέουν στον Κορινθιακό και κινούνται προς το λιμάνι και τη διώρυγα της Κορίνθου.

Ο φάρος λειτούργησε για πρώτη φορά το 1897 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός και λειτούργησε πάλι το 1947. Το 1982 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε, αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου ενώ από το 2001 χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο.

Επίσης, πάνω από την παραλία δεσπόζει το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, το οποίο βρίσκεται σκαρφαλωμένο κυριολεκτικά στα βράχια και ατενίζει τον Κορινθιακό Κόλπο καθώς και τις πόλεις της Κορίνθου, του Λουτρακίου και των υπολοίπων πόλεων που βρίσκονται στα παράλια του Κορινθιακού και διαθέτει μοναδική θέα.

Το Ηραίο Περαχώρας οφείλει την ανακάλυψη του στον Humphrey Payne, τον διευθυντή της Βρετανική σχολή Αθηνών, ο οποίος διεξήγαγε τις πρώτες ανασκαφές κατά τα έτη 1930-1933.

Το 1991 η ευρύτερη περιοχή του Ηραίου Περαχώρας κηρύχθηκε ως αρχαιολογικός χώρος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ