Κοινωνία

Τι προκάλεσε τη δημιουργία των λιμνών στον Κηφισό; - Όσα αναφέρει ο ένας εκ των σπηλαιολόγων που τις ανακάλυψαν (βίντεο)

Ανησυχία προκάλεσε η ανακάλυψη τριών λιμνών στα βάθη του Κηφισού από σπηλαιολόγους της ανεξάρτητης ομάδας έρευνας και μελέτης Γεωμυθική.

Στο κανάλι τους στο Youtube οι ερευνητές έχουν αναρτήσει βίντεο από τις τρεις λίμνες παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στον Κηφισό μιας και οι λίμνες που έχουν δημιουργηθεί είναι πιθανόν να προκαλέσουν πολύ σοβαρά προβλήματα στο μέλλον με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ασφάλεια των πολιτών.

Οι τρεις λίμνες που ανακαλύφθηκαν στον Κηφισό


Η πρώτη λίμνη εντοπίστηκε τον Ιανουάριο του 2021 κάτω από την Εθνική Οδό στο ύψος της πεζογέφυρας Περισσού και οδού Βικέλα στα Πατήσια, αμέσως μετά την υπόγεια συμβολή του Κηφισού με τον Ποδονίφτη.

Η δεύτερη λίμνη εντοπίστηκε τον Ιούλιο του 2023 στο ύψος της Λεωφόρου Αθηνών, με τους ερευνητές να έχουν προχωρήσει από την περιοχή του Ρέντη και έχοντας περπατήσει 3,5 χιλιόμετρα κάτω από την Εθνική Οδό.

Ενώ λίγο πριν το νέο έτος, στις 31 Δεκεμβρίου 2024 ανακαλύφθηκε και μια τρίτη υπόγεια λίμνη, η οποία σύμφωνα με τους σπηλαιολόγους είναι αισθητά μεγαλύτερη από τις δυο προηγούμενες και εντοπίστηκε μετά από 6 χιλιόμετρα περπάτημα από τον υπόγειο αγωγό της Εσχατιάς στο ύψος του ΚΤΕΟ Περιστερίου.

Τι λέει στο iefimerida ο ένας εκ των σπηλαιολόγων που τις ανακάλυψαν


Ο κ. Γιώργος Καφαντάρης ο ένας εκ των τριών σπηλαιολόγων (οι άλλοι δυο είναι οι κ.κ. Δημήτρης Θεοδοσόπουλος και Γιάννης Μήλας) μιλώντας στο iefimerida εξήγησε ότι αν και δεν είναι ειδικός θεωρεί ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη στατικότητα και χρειάζεται ειδική έρευνα και μελέτη από τους αρμόδιους φορείς.

«Χωρίς να είμαι μηχανικός θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα. Στην τελευταία ανακάλυψή μας, η κοίτη έχει σπάσει σε πολύ μεγάλο μήκος γύρω στα 50 με 60 μέτρα και είναι η μεγαλύτερη λίμνη από τις άλλες δυο που έχουμε ανακαλύψει. Στην τρίτη λίμνη στη μια πλευρά έχουν φανεί τα θεμέλια, οι κολώνες θεμελίωσης. Και διαπιστώσαμε επίσης κακοτεχνίες. Σίγουρα θα πρέπει να το δουν μηχανικοί της Περιφέρειας».

«Πρέπει να γίνουν έλεγχοι» λέει στο iefimerida ο Ευθύμιος Λέκκας για τη στατικότητα στον Κηφισό


Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας εξήγησε στο iefimerida ότι «οι λίμνες αυτές δημιουργήθηκαν από κακή κατασκευή και από την δυνατή ροή των υδάτων. Χωρίς να είναι κατ’ ανάγκη επικίνδυνο για το οδόστρωμα στην Εθνική Οδό, θα πρέπει να γίνουν έλεγχοι. Έλεγχοι από ειδικούς πολιτικούς μηχανικούς και στα βάθρα των γεφυρών και στα τοιχώματα της κοίτης του ποταμού, της εγκιβωτισμένης κοίτης. Αλλά να γνωρίζουμε ότι λίμνες μπορεί να δημιουργηθούν σε πλακοσκεπείς αγωγούς ή εγκιβωτισμένα ποτάμια. Αλλά θεωρώ ότι δεν υπάρχει θέμα στατικής επάρκειας στην Εθνική Οδό που είναι πάνω από τον Κηφισό».

Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα της Γεωμυθικής είχε πραγματοποιήσει αυτοψία τον Αύγουστο του 2023 στον υπόγειο Κηφισό όπου διαπίστωσε μπάζα και φερτά υλικά τα οποία το περασμένο καλοκαίρι η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε σε καθαρισμό απομακρύνοντάς τα. Επίσης η ομάδα των πέντε σπηλαιολόγων της Γεωμυθικής σε εκείνη την αυτοψία του 2023 είχε ανακαλύψει στατικές βλάβες, παράνομες συνδέσεις, απορρίμματα και απόβλητα ενώ είχε ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ