Κοινωνία

Αίτηση ακύρωσης των εγκυκλίων του Υπ. Ανάπτυξης για τις εκλογές στα Επιμελητήρια ως αντισυνταγματικές και παράνομες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες δυο εγκύκλιοιτου υπουργείου Ανάπτυξης με τις οποίες παρέχονται οδηγίες και διευκρινίσεις σχετικά με τις εκλογές στα 59 Επιμελητήρια της χώρας, που θα διεξαχθούν από 15 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου 2024, ζητάει από το Συμβούλιο της Επικρατείας εκπρόσωπος ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας, ο οποίος είναι μέλος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.

Όπως επισημαίνεται στην αίτηση ακύρωσης οι επίμαχες εγκύκλιοι (από 1-8-2024 και 29-10-2024) «για πρώτη φορά από την ισχύ του νόμου 4497/2017 με την δήθεν προσπάθεια ερμηνείας του, έθεσαν για ένα ζήτημα ουσιώδους σημασίας, ρύθμιση που περιορίζει ουσιωδώς την σημαντική δυνατότητα ασκήσεως του «δικαιώματος του εκλέγεσθαι» στα Επιμελητήρια».

Οι εγκύκλιοι όπως σημειώνεται «έθεσαν ανεπιτρέπτως ως προϋπόθεση της δυνατότητας του εκλέγεσθαι, τα φυσικά πρόσωπα που θέτουν υποψηφιότητα να έχουν διατελέσει μέλη του οικείου Επιμελητηρίου, ενώ ο νομοθέτης αναφέρεται χωρίς καμμιά απολύτως προϋπόθεση (οικείου ή εν λόγω) σε μέλη που διετέλεσαν μέλη Επιμελητηρίου».

Ποιους περιορισμούς θέτουν οι εγκύκλιοι και γιατί πρέπει να καταργηθούν κατά την αίτηση ακύρωσης

Με άλλα λόγια οι εγκύκλιοι «θέτουν χωρίς να αναφέρεται ρητά στο νόμο, ότι εκλόγιμοι είναι μόνο όσοι έχουν τα προσόντα του εκλογέα, αλλά και διετέλεσαν μέλη του οικείου Επιμελητηρίου, με αποτέλεσμα να εισάγεται ανεπιτρέπτως περιορισμός ασκήσεως του δικαιώματος του εκλέγεσθαι.

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι παραβιάζουν στο συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Όμως, παράλληλα, παραβιάζουν -όπως υποστηρίζεται- το άρθρο 5 του Συντάγματος που κατοχυρώνει το δικαίωμα του ανθρώπου να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, όπως επίσης παραβιάζεται και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου, αλλά και η προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων που προβλέπονται από το άρθρο 25 του συνταγματικού χάρτη.

Ακόμη, οι επίμαχες εγκύκλιοι έχουν κανονιστικό χαρακτήρα, όπως υποστηρίζεται γιατί θέτουν νέο κανόνα δικαίου, αλλά παρ΄ όλα αυτά δεν έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως προβλέπεται, με συνέπεια να είναι «ανυπόστατες και ακυρωτέες για λόγους ασφάλειας του δικαίου, αλλά είναι και παράνομες, καθώς εκδόθηκαν χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση».

Με την αίτηση ακύρωσης προσκομίζεται μαζί επιστολή του αντιπροέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ιωάννη Βουτσινά προς την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και τις διοικήσεις των Επιμελητηρίων.

Στην 6σελιδη αυτή επιστολή, υπό τον τίτλο εκτροπή εκλογικής διαδικασίας και ελλείψεις νομοθεσίας, ο κ. Βουτσινάς κάνει εκτενή αναφορά στα προβλήματα και τα ερωτηματικά τα οποία ανακύπτουν από τις επίμαχες εγκυκλίους, ενώ δεν παραλείπει να αφήσει ποικίλες αιχμές, όπως είναι μεταξύ των άλλων, για τον κομβικό ρόλο του αρχαιότερου πρόεδρου Επιμελητηρίου εκτός Αττικής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ