Οι φονικές πλημμύρες στην Ισπανία, φέρνουν με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο το θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης και στη χώρα μας, με τον Κηφισό να θεωρείται ωρολογιακή βόμβα.
Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, ο τελευταίος καθαρισμός στα πλακοσκεπή στον Κηφισό, έγινε πριν από 22 χρόνια, με ό,τι κινδύνους αυτό εγκυμονεί.
«Τους τελευταία δέκα μήνες γίνονται έργα καθαρισμού και αντιπλημμυρικά»
Ειδικότερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 στην εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο», ο κ. Χαρδαλιάς, υποστήριξε ότι εκτός από το επιχειρησιακό σχέδιο, είναι πολύ σημαντική και η ενημέρωση του κοινού για το πώς πρέπει να αντιδράσει σε περίπτωση εκδήλωσης καιρικών φαινομένων μέσης ή υψηλής έντασης. Σε ερώτηση για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής και εάν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια, ο Περιφερειάρχης απάντησε ότι τους τελευταία δέκα μήνες γίνονται έργα καθαρισμού και αντιπλημμυρικά.
Αποκάλυψε δε ότι ο τελευταίος καθαρισμός στα πλακοσκεπή του Κηφισού έγινε το 2002, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. «Σε 27 χλμ. μήκους του ποταμού έχουμε 8, 6 χλμ. πλακοσκεπούς, όπου έχουμε μπει από το Αύγουστο κι έχουν απομακρυνθεί δωδεκάμισι χιλιάδες τόνοι φερτών υλικών», προσθέτοντας ότι αυτό γίνεται κάτω από αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες για τα συνεργεία.
Η Περιφέρεια «έχει στην αρμοδιότητά της 454 ρέματα»
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε ότι υπάρχουν αγωγοί που συνδέονται με τον Κηφισό, οι οποίοι είτε δεν έχουν μεγάλη ικανότητα απορρόφησης υδάτων, είτε είναι εντελώς κλειστοί.
Αναφορικά με το θέμα της στατικότητας των τοιχωμάτων και το ενδεχόμενο κατάρρευσής τους, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι σύμφωνα με τους μηχανικούς της Περιφέρειας δεν διαφαίνεται τέτοιο ενδεχόμενο. Παράλληλα, στάθηκε στον καθαρισμό, όπως και στα αντιπλημμυρικά έργα που γίνονται στον Ποδονίφτη, αλλά και τον Ιλισό.
Η Περιφέρεια Αττικής, όπως είπε, «έχει αυτή τη στιγμή στην αρμοδιότητά της 454 ρέματα συνολικού μήκος 879 χιλιομέτρων».
«Πληρώνουμε διαχρονικά εγκλήματα»
Στην επισήμανση ότι πολλά ρέματα είναι χτισμένα, με χαρακτηριστική περίπτωση την ανέγερση σε κοίτη ρέματος πολυκατοικίας όπου διέμεναν παλαιοί υπουργοί, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «πληρώνουμε διαχρονικά εγκλήματα».
Σε παρατήρηση για τις ενέργειες προηγούμενων Περιφερειαρχών έπειτα κι από τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι δεν είναι αυτός που αποδίδει ευθύνες, ενώ στάθηκε για ακόμη μια φορά στο ζήτημα του καθαρισμού του πλακοσκεπούς του Κηφισού.
«Αναλάβαμε την ευθύνη να το κάνουμε, διότι δεν έχει καμία λογική να εξασφαλίσουμε όρους αποχετευτικότητας του ποταμού, όταν έχουμε 8,5 χιλιόμετρα, όπου το νερό δεν μπορεί να εκτονωθεί», δήλωσε.
Κικίλιας: Υπηρεσιακό σχέδιο υπάρχει και για την Αττική
Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε στο υφιστάμενο σχέδιο σε περίπτωση που η Αττική αντιμετωπίσει πλημμύρες του μεγέθους εκείνων που έπληξαν πρόσφατα τη Βαλένθια και τις ευρύτερες περιοχές της νότιας Ισπανίας.
Στο ερώτημα αν είμαστε θωρακισμένοι, ο κ. Κικίλιας, συνέστησε ψυχραιμία. «Συστήνω στους συμπολίτες μας ψυχραιμία, υπηρεσιακό σχέδιο υπάρχει και για την Αττική» είπε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια στα σχέδια είναι να λειτουργούν 5 σταθμοί βάσης, εκεί που έχουμε πλημμυρικά προβλήματα τα τελευταία 40 χρόνια στην Αττική, δηλαδή στη Μαγούλα, στον Ρέντη, στον Κηφισό, στις Αχαρνές, στην Παλλήνη και στο Ελληνικό
«Αυτό το οποίο αναλογεί στο υπουργείο μου είναι η έγκαιρη ενημέρωση. Άρα: νομοσχέδιο, Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, Αστεροσκοπείο, ΕΜΥ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και οι κορυφαίοι μετεωρολόγοι να δίνουν νωρίς και έγκαιρα να μας δίνουν το σήμα ότι πάμε σε ακραία καιρικά φαινόμενα», πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας.
Πρόσθεσε ακόμη: «Η ενημέρωση των πολιτών με το 112 χλευάστηκε, πολεμήθηκε, και λοιδορήθηκε – και ναι, μερικές φορές χρησιμοποιήθηκε και τελικά αυτά που μας είπαν οι μετεωρολόγοι δεν ήρθαν – αλλά προσέξτε: τη φορά που δεν χρησιμοποιήθηκε και καθυστέρησε 6 με 8 ώρες στη Μάλαγα, χάθηκαν 220 ψυχές κι ακόμη μετράμε».
Συντονισμός «άμεσα, γρήγορα και διακλαδικά»
Το σχέδιο όπως είπε είναι, εκτός από τα αντιπλημμυρικά έργα, να συντονιστούν «άμεσα, γρήγορα και διακλαδικά» η ΕΛ. ΑΣ, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι δύο βαθμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και να υπάρχουν όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στο πεδίο και πέντε σταθμούς βάσης, εκεί που έχουμε πλημμυρικά προβλήματα τα τελευταία 40 χρόνια στην Αττική, δηλαδή στη Μαγούλα, στον Ρέντη, στον Κηφισό, στις Αχαρνές, στην Παλλήνη και στο Ελληνικό».
Εκεί, όπως είπε, θα υπάρχουν « hammer του στρατού, αμφίβια, η Ομάδα «Κόμπρα», σωστικές λέμβοι, αλλά και η ΕΜΑΚ, που θα είναι έτοιμοι να επέμβουν εφόσον χρειαστεί, πέραν των κλασικών αντλήσεων που κάνει η Πυροσβεστική. Εφόσον η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη – επιπέδου Daniel – «τότε θα ηχήσει το 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λεκανοπέδιο, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία, οι αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι, ενώ θα υπάρξει και τηλεργασία στο ελληνικό Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα».