Η μία μετά την άλλη γίνονται οι αποκαλύψεις για τις χιλιάδες παράνομες συνταγογραφήσεις διότι από τους ελέγχους του ΕΟΠΥΥ προκύπτουν «ευρήματα» και στον ιατροτεχνολογικό κλάδο.
Μετά το «πάρτι» με τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων με τη συμμετοχή γιατρών και φαρμακοποιών, έρχεται η σειρά των εταιρειών που εμπορεύονται ιατροτεχνολογικά προϊόντα και που επίσης εμπλέκονται στην υπόθεση με τις πλαστές συνταγές μέσω ΕΟΠΥΥ.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αναπήρων που διαπιστώνουν με έκπληξη ότι τα ΑΜΚΑ τους έχουν επιβαρυνθεί με προϊόντα και υπηρεσίες χιλιάδων ευρώ, από παροχές που όμως οι ίδιοι ωστόσο δεν έχουν εισπράξει.
Το κεφάλαιο προκλητή ζήτηση αφορά και τις εξετάσεις που γίνονται στα διαγνωστικά κέντρα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα πως οι εκτεταμένοι έλεγχοι «οριζόντια και κάθετα» γίνονται παντού με σκοπό να μπει μια τάξη στο σύστημα, όπως τόνισε.
Ανάπηροι – θύματα της απάτης με πλαστές συνταγές
Τον δρόμο της Δικαιοσύνης έχουν πάρει δύο υποθέσεις παράνομων συνταγογραφήσεων αναπηρικών αμαξιδίων και ιατρικών βοηθημάτων μέσω ΕΟΠΥΥ.
Τετραπληγικός διαπίστωσε πως εν αγνοία του έγιναν τρεις αγορές ιατρικού εξοπλισμού στο όνομά του, ενώ ασφαλισμένη συνειδητοποίησε πως τα υλικά που προμηθευόταν είχαν υπερ-κοστολογηθεί.
Όπως δήλωσε στο ΕΡΤNews που αποκάλυψε την υπόθεση, η πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, στις υποθέσεις εμπλέκονται μία εταιρία από την Αθήνα και μία από τη Θεσσαλονίκη.
Ο Γιώργος, ένας τετραπληγικός με ποσοστό αναπηρίας 96% χρειάστηκε νέο αναπηρικό αμαξίδιο, όμως, όταν ο γιατρός επιχείρησε να υποβάλλει ηλεκτρονικά το αίτημα για την συνταγογράφηση μέσω του ΕΟΠΥΥ, διαπίστωσε ότι αυτό απορρίπτεται. Σύντομα, ο ίδιος ο πολίτης με την αναπηρία ανακάλυψε ότι στο όνομά του είχαν καταγραφεί, όχι μία, αλλά … τρεις συναλλαγές για ιατρικό εξοπλισμό, τον οποίο όμως δεν είχε παραγγείλει και δεν είχε παραλάβει ποτέ.
«Πρόσφατα ήθελα να πάρω ένα αμαξίδιο και στην προσπάθειά μου αυτή, ανακάλυψα ότι στη σελίδα του ΕΟΠΥΥ και πιο συγκεκριμένα στη σελίδα, στο κομμάτι που είναι παροχές ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού υπάρχουν συναλλαγές εν αγνοία μου, αξίας άνω των 8.000 ευρώ. Φυσικά αμέσως έκανα καταγγελία στην αστυνομία αλλά και στον ΕΟΠΥΥ» περιέγραψε ο Γιώργος.
«Φουσκωμένες» συνταγές για ιατροτεχνολογικά υλικά
Η δεύτερη περίπτωση, αφορά ασφαλισμένη ασθενή στον ΕΟΠΥΥ, η οποία ανακάλυψε ότι είχε πέσει θύμα απάτης από εταιρεία από την οποία η ίδια προμηθευόταν τα δικά της ιατροτεχνολογικά υλικά. Ψάχνοντας τον ατομικό της φάκελο υγείας διαπίστωσε ότι είχαν υπερκοστολογηθεί τα υλικά που προμηθευόταν, καθώς η προμηθεύτρια εταιρία είχε χρεώσει τον ΕΟΠΥΥ με μεγαλύτερα ποσά.
«Τα υλικά αυτά είναι ένα αναπηρικό αμαξίδιο, ένα στατικό ποδήλατο, ένα κάθισμα και κάτι μηροκνημικοί νάρθηκες, τα οποία δε χρειάζονται, απλά τα πρόσθεσαν για να δικαιολογήσουν κάποιο ποσό. Ανέφεραν ότι το κάθισμα, ένα μαλακό κάθισμα είναι, μετά από δοκιμή σε πρόπλασμα για να δουν το σωματότυπό μου και πάνω σε αυτό να «δουλέψουν» το κάθισμα, το οποίο δεν έγινε» δήλωσε η γυναίκα στο ΕΡΤNews.
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, ανέφερε πως οι καταγγελίες είναι εις γνώση του Οργανισμού: «Είναι υπόψιν του Οργανισμού, αφορούν κάποια υλικά όπως αμαξίδια, κηδεμόνες, καθίσματα και έχουν εκτελεστεί από συγκεκριμένους παρόχους. Μία εταιρία στη Θεσσαλονίκη και μία στην Αθήνα. Οι συνταγογράφοι γιατροί στις δύο αυτές περιπτώσεις είναι διαφορετικοί. Και οι δύο υποθέσεις αφού ελέγχθηκαν από τον οργανισμό έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης», τόνισε.
Εντείνονται οι έλεγχοι και στις διαγνωστικές εξετάσεις
Οι έλεγχοι για τις υπερσυνταγογραφήσεις θα πάνε έως και δέκα χρόνια πίσω και συγκεκριμένα από το 2014, καθώς μέσω ειδικών συστημάτων στην ΗΔΙΚΑ οι παραβατικές συμπεριφορές είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ σήμερα Κυριακή (20.10.24) η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη.
«Αυτό που γίνεται σήμερα σε ό,τι αφορά στις διαγνωστικές εξετάσεις είναι η ψευδής εκτέλεση», τόνισε πιο συγκεκριμένα και πρόσθεσε:
«Ο ΕΟΠΥΥ παίρνει αναδρομικά από τα μηχανήματα των διαγνωστικών κέντρων τα λεγόμενα «pacs». Πρόκειται για ένα ψηφιακό σύστημα που τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια είναι υποχρεωμένα να διατηρούν με αρχειοθέτηση εικόνων οι οποίες ουσιαστικά αποδεικνύουν εάν μία εξέταση έχει πραγματοποιηθεί. Ταυτόχρονα μπορεί να γίνει σύγκριση των παραπεμπτικών που έχουν συνταγογραφήσει οι γιατροί με το αποτέλεσμα μίας εξέτασης. Σχετικά με τη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων, αποστέλλονται κάθε μήνα ενημερωτικά σημειώματα σε 34.000 γιατρούς», αναφέρει η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ.
Τέλος, πρόσθεσε πως θα υπάρξει και εκκαθάριση των φακέλων των ασφαλισμένων με τα στοιχεία τα οποία εντοπίζει ο ΕΟΠΥΥ και στέλνονται στην ΗΔΙΚΑ ώστε να αφαιρεθούν από το μητρώο τους και να μπορούν να έχουν ξανά πρόσβαση στις υπηρεσίες που δικαιούνται.
«Υπάρχει πρόβλεψη εκκαθάρισης του φακέλου του ασθενούς ώστε να μην έχει πρόβλημα στη συνταγογράφηση και να μην υπάρχει λάθος ιατρική διάγνωση στο μέλλον», κατέληξε.
«Το ατομικό clawback θα δώσει τη λύση»
Αναφερόμενος στις πλαστές εργαστηριακές εξετάσεις από Διαγνωστικά Κέντρα, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε πως το “ατομικό clawback” που εφαρμόζεται, αναμένεται να βοηθήσει στην κατεύθυνση της εξυγίανσης.
Να σημειωθεί πως το “ατομικό clawback” διαφοροποιείται από το συλλογικό σύστημα υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) καθώς αφορά τον επιμερισμό της υποχρέωσης ανά πάροχο, με βάση την υπέρβαση που έχει πραγματοποιήσει ο καθένας χωριστά.
«Έχω εφαρμόσει φέτος μία πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση: το ατομικό clawback με το οποίο κλείνουμε το κεφάλαιο προκλητή ζήτηση στα Διαγνωστικά Κέντρα». Μάλιστα, το εργαλείο αυτό θα επιτρέψει και την παράλληλη μείωση των υποχρεωτικών επιστροφών που επιβάλλονται στους παρόχους για την υπέρβαση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων, «θα έχουμε σε ετήσια βάση πάνω από 10 μονάδες πτώση (σ.σ. στο clawback) μετά από μια δεκαετία που μόνο ανέβαινε», τόνισε καταλήγοντας.