Κοινωνία

2 θύματα εμπορίας ανθρώπων σώθηκαν από τον Εθνικό Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης, αναφέρει το Υπουργείο Μετανάστευσης

Δώδεκα θύματα εμπορίας ανθρώπων σώθηκαν από τον Εθνικό Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης (ΕΜΕΑ) της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και την συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, επιχειρησιακό εταίρο του Μηχανισμού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου, οι έντεκα από αυτούς διασώθηκαν στην περιοχή της Βοιωτίας, με την αστυνομική έρευνα να ξεκινά μετά από πληροφορίες που παρείχε προς τις Αρχές το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού». Τα θύματα, μεταξύ των οποίων και δύο ασυνόδευτοι ανήλικοι για τους οποίους είχε γίνει δήλωση εξαφάνισης πριν από λίγους μήνες, εντοπίστηκαν στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης, μέσα σε αποθήκη, μαζί με τους τρεις καταγγελλόμενους ως διακινητές.

Οι διασωθέντες κρατούνταν εγκλωβισμένοι υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ενώ οι τρεις διακινητές τους εκμεταλλεύονταν εργασιακά, αναθέτοντάς τους διάφορες γεωργικές εργασίες στην ευρύτερη περιοχή.

Τα 9 ενήλικα θύματα λαμβάνουν αρωγή από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση Α21, ενώ οι δύο ασυνόδευτοι ανήλικοι στεγάστηκαν με άμεσες ενέργειες του ΕΜΕΑ σε Δομή Επείγουσας Φιλοξενίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης, με επιτυχή και συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας, διασώθηκε ενήλικος πολίτης του Νεπάλ, ο οποίος είχε επικοινωνήσει αρχικά με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και εν συνεχεία μέσω WhatsApp με τον Εθνικό Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας. Ο πολίτης ανέφερε ότι βρισκόταν σε αιχμαλωσία και υπό εργασιακή εκμετάλλευση σε χωριό της περιφέρειας, ενώ απέστειλε το στίγμα της τοποθεσίας του, ζητώντας άμεση διάσωση. Παράλληλα, εξέφρασε τον φόβο μήπως κρατηθεί, λόγω της έλλειψης νομιμοποιητικών εγγράφων.

Υπό την εποπτεία και την υποστήριξη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης και ο πολίτης μεταφέρθηκε στο αρμόδιο Τμήμα Ασφάλειας για την παροχή κατάθεσης και τη διερεύνηση της υπόθεσής του.

Στη συνέχεια, ο πολίτης διασυνδέθηκε με την Α21 για την παροχή φροντίδας και προστασίας, καθώς και με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τον εθελούσιο και αξιοπρεπή επαναπατρισμό του, όπως ο ίδιος είχε αιτηθεί αφότου ενημερώθηκε για τα δικαιώματά του. Ο πολίτης είχε βιώσει εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαμονής και εργασίας, γεγονός που ενέτεινε την ανάγκη για άμεση βοήθεια και αποκατάσταση.

Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου, ότι με την συντονισμένη συνεργασία των φορέων και κατ’ εφαρμογή του ισχύοντος προστατευτικού νομικού πλαισίου, το θύμα δεν κρατήθηκε παρά το γεγονός ότι στερείτο νομιμοποιητικών εγγράφων και άμεσα διασυνδέθηκε με φορείς προστασίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την απόφαση 2/2019 του Αρείου Πάγου (υπόθεση Μανωλάδας) η παράτυπη διαμονή στη χώρα είναι μια ευάλωτη κατάσταση την οποία εκμεταλλεύονται οι traffickers για να διατηρούν υπό τον έλεγχό τους τα θύματα.

«Από την αρχή της δημιουργίας της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, που υπήρξε μια ακόμη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με την Γενικό Γραμματέα Ηρακλή Μοσκώφ θέσαμε στο επίκεντρο της δράσης μας την αντιμετώπιση αυτού του αποτρόπαιου και αόρατου εγκλήματος», δήλωσε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη. «Και οι δύο αυτές υποθέσεις αποδεικνύουν την σημασία της συνεργασίας όλων των αρμοδίων αρχών και φορέων για την διάσωση και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους μετανάστες, με τους δράστες να λογοδοτούν στην Δικαιοσύνη. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και οι συνεργαζόμενοι φορείς δεσμεύονται για τη συνέχιση της προσπάθειας καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων και της εργασιακής εκμετάλλευσης, εξασφαλίζοντας την προστασία και την υποστήριξη των θυμάτων».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εσωτερική Ασφάλεια 0

Φωτιά στην Ευρώπη: Μυστικός εθνικιστικός στρατός της Βρετανίας ενώ στην Γερμανία έχουμε “Aφγανικό στρατό” κατά των εχθρών του Ισλάμ

Επερχόμενη σύγκρουση κοινωνιών στην πολυπολιτισμική Ευρώπη που αντιμετωπίζει επίσης ανεργία και ανασφάλεια; Η πρώτη...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Ρωσία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από τις ΗΠΑ-Ιρανικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35S εναντίον Ισραηλινών και Αμερικανικών F-35 με Ρώσους πιλότους;

Από ώρα σε ώρα η ισραηλινή επίθεση ενώ “ακροβολίστηκε” ο ιρανικός στόλος για να μην καταστραφεί εντός Ναυστάθμων καθώς...