Κοινωνία

Χάρης δούκας Aπένειμε το Βραβείο Δημοκρατίας της Αθήνας στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ο Χάρης Δούκας απένειμε το Βραβείο Δημοκρατίας της Αθήνας για το 2024 στον ελληνικό λαό, για τους αγώνες του που οδήγησαν στην πτώση της δικτατορίας και τη Μεταπολίτευση, με παραλήπτρια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η απονομή έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στη Στοά του Αττάλου, στο πλαίσιο των διεργασιών του Athens Democracy Forum.

Ο Χάρης Δούκας, απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόνισε: «Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση και η Πόλη των Αθηνών με το σημερινό βραβείο επιθυμεί να τιμήσει τους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού λαού για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Έχουμε την τιμή το Βραβείο να παραλάβει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκ μέρους και για λογαριασμό όλων των Ελλήνων πολιτών».


H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην ομιλία της κατά τη βράβευση / Φωτογραφία: Intime
Από την πλευρά της, η κυρία Σακελλαροπούλου, παραλαμβάνοντας το Βραβείο Δημοκρατίας της Αθήνας, επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Ευχαριστώ τον δήμαρχο Αθηναίων και τους διοργανωτές του Athens Democracy Forum για την πρόσκληση να παραλάβω το Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών για το 2024. Βραβείο που απονέμεται στον ελληνικό λαό, στο όνομα του οποίου το παραλαμβάνω, για τους αγώνες του που οδήγησαν στο τέλος της δικτατορίας και τη Μεταπολίτευση. O δρόμος τα χρόνια που έρχονται μοιάζει ανηφορικός για τις δημοκρατίες μας, που καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους. Η μεγαλύτερη δύναμή μας, σε αυτό το εγχείρημα, έγκειται στις καθολικές αξίες που μοιραζόμαστε, την παρακαταθήκη των Ευρωπαίων πατέρων, που οραματίστηκαν και μας πρόσφεραν έναν καλύτερο κόσμο».

Το Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών απονέμεται από το 2016, κάθε χρόνο, σε ένα άτομο ή οργανισμό, του οποίου το έργο της ζωής του/της, τα επιτεύγματα και η ηθική ακεραιότητα καταδεικνύουν μια διαρκή και ενεργή δέσμευση για την προώθηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας και ο/η αποδέκτης του Βραβείου έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως για τις προσπάθειές του/της αυτές.

Ως φιλελεύθερη δημοκρατία νοείται ένα σύστημα ηθικών αξιών που γιορτάζει τις αρετές της ιδιότητας του πολίτη, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Ποιοι έχουν παραλάβει το βραβείο μέχρι σήμερα

Μέχρι σήμερα, το Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών έχει απονεμηθεί στους:

Kenneth Roth, Εκτελεστικό Διευθυντή Human Rights Watch (2016), Felipe Gonzalez, πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας, Joachim Chissano, πρώην Πρόεδρο της Μοζαμβίκης,   μεταθανάτια, στον Pawel Adamowitz, πρώην Δήμαρχο του Γκντάνσκ της Πολωνίας που δολοφονήθηκε από ακροδεξιούς εξτρεμιστές, Fernando Henrique Cardoso, πρώην Πρόεδρο της Βραζιλίας, Wai Wai Nu, τη Βιρμανή ακτιβίστρια, τον λαό της Ουκρανίας και τον Πρόεδρο της χώρας Volodymyr Zelenskyy, και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean - Claude Juncker.

Στη συμβουλευτική προς τον Δήμαρχο Επιτροπή για το Βραβείο Δημοκρατίας του Δήμου Αθηναίων προεδρεύει ο Ακαδημαϊκός και Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής 2003-2013, ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Νικηφόρος Διαμαντούρος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ