H φωτιά που ξεκίνησε από το Ξυλόκαστρο είναι πλέον στην Ακράτα και κινείται προς το Μοναστήρι όπως αναφέρει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Έχει ήδη σημάνει συναγερμός στο σημείο με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να σπεύδουν στην περιοχή, ενώ η επιχείρηση κατάσβεσης γίνεται και από αέρος.
Πλέον η πυροσβεστική προσπαθεί να περιορίσει την φωτιά και να μην περάσει στην Αχαϊα, με επιπλέον δυνάμεις να βρίσκονται στο σημείο. Συνολικά 5 οχήματα του Πυροσβεστικού Σταθμού Ακράτας, 3 οχήματα από Πάτρα, πεζοπόρο τμήμα από την ΕΜΑΚ της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών, Δασοκομάντο επιχειρούν στην περιοχή.
Οι πυροσβέστες δίνουν μία σκληρή μάχη να περιορίσουν το μέτωπο, το οποίο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Στο Αττικό Νοσοκομείο τραυματίας υποπυραγός
Κατά την επιχείρηση της πυροσβεστικής, έχει τραυματιστεί ένας υποπυραγός, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Αττικό νοσοκομείο.
Ο υποπυραγός τραυματίστηκε στο μάτι από μεταλλικό σύνδεσμο τον οποίο χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες για να ενώνουν τα λάστιχα. Στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από το σημείο όπου η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη, τραυματίστηκε στο μάτι και σύμφωνα με πληροφορίες, για χιλιοστά δεν έχασε το μάτι του.
Να τονιστεί πως μετά τις σημερινές αναζωπυρώσεις, έχουν εκκενωθεί έξι περιοχές στην Κορινθία, ενώ στην προσπάθεια κατάσβεσης επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της Δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.
«Η κατάσταση, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε την Κυριακή στην περιοχή Ροζενά, παραμένει τραγική για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα» ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτος.
Όπως πρόσθεσε «υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες, ενώ ήδη έχει καεί μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου της περιοχής». Μάλιστα, όπως περιγράφει ο Βλάσης Τσιώτος, «έχουν δοθεί μάχες με τις φλόγες κυριολεκτικά μέσα στα χωριά, όπου συνυπήρχαν, φωτιά, πυροσβέστες και κάτοικοι. Η αποψινή βραδιά είναι κρίσιμη, ώστε να μην περάσει η φωτιά στο τελευταίο κομμάτι που δεν έχει φθάσει, δηλαδή στις περιοχές Καρυά και Τρίκαλα».
Όσον αφορά τις μέχρι τώρα ζημιές που έχει προκαλέσει η φωτιά, ο Βλάσης Τσιώτος λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «υπάρχει ολοσχερής καταστροφή σε καλλιέργειες», ενώ όπως συμπλήρωσε, «είναι λίγα σχετικά τα σπίτια που έχουν καεί».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν αντιμετωπιστεί. Οι άνεμοι έχουν μειωθεί, ωστόσο στο σημείο οι δυνάμεις παραμένουν ισχυρές κυρίως δυτικά προς Ευρωστίνα.
Ειδικότερα, επιχειρούν 390 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 115 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 24 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους
Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας, την Κυριακή, εξαπλώθηκε γρήγορα, στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις χωρίς να υπάρχει ενιαίο μέτωπο φωτιάς αλλά με πολλές ενεργές εστίες.
Λίγο πριν τις 15:30, τη Δευτέρα, σήμανε εκ νέου συναγερμός στους κατοίκους, καθώς εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους τεσσάρων περιοχών για να απομακρυνθούν από τις εστίες τους. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι των περιοχών Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη και Άνω Καλλιθέα καλούνται να απομακρυνθούν προς Σοφιανά – Ρέθι.
Tη Δευτέρα εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους τεσσάρων περιοχών για να απομακρυνθούν από τις εστίες τους
Νωρίτερα, μήνυμα 112 εστάλη και για τις περιοχές Χελυδόρεο και Ζάχολη ώστε να απομακρυνθούν μέσω Επαρχιακής Οδού Καρυάς – Τρικάλων Κορινθίας.
Επίσης, μήνυμα εστάλη και στους κατοίκους του χωριού «Πύργος». Πολιτική Προστασία τους ενημέρωνε να απομακρυνθούν προς τη «Λυγιά».
Πάνω από 42.000 στρέμματα κάηκαν
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) οι καμένες εκτάσεις στην περιοχή εκτείνονται μέχρι στιγμής στα 42.190 στρέμματα.
Η συγκεκριμένη δασική πυρκαγιά ήταν κύρια καθοδηγούμενη από τους ενισχυμένους δυτικούς-βορειοδυτικούς ανέμους που έπνεαν με εντάσεις 5-6 μποφόρ, ενώ η σχετική υγρασία ήταν σε επίπεδα της τάξης 40-50%.
Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου η Ελλάδα μετρούσε 4.500 ενάρξεις πυρκαγιών, πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο της 20ετίας, με τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να είναι οι χειρότερες των τελευταίων 40 ετών. Ωστόσο, «τα καμένα εκτάρια είναι κάτω από το μέσο όρο 20ετίας», σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.