Κοινωνία

Γενικός Γραμματέας Δασών για την παραλίγο τραγωδία στο Δρομολόγιο Χαλκίδα-Αθήνα: «Δεν υπήρχε αίτημα του ΟΣΕ για καθαρισμό»

Σύμφωνα με όσα είπε ο Ευστάθιος Σταθόπουλος, Γενικός Γραμματέας Δασών στο Newsbomb.gr δεν υπήρξε αίτημα από τον ΟΣΕ προς το δασαρχείο για έλεγχο και καθαρισμό της περιοχής.

Μια νέα τραγωδία αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, όταν τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Χαλκίδα – Αθήναπροσέκρουσε σε πεσμένα δέντρα κοντά στις Αφίδνες. Από την πρόσκρουση, το τρένο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματισμοί.

Οι εικόνες είδαν το φως της δημοσιότητας αποτυπώνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Τεράστια κλαδιά είχαν εισχωρήσει μέσα στην καμπίνα του τρένου, με τις ζημιές να δείχνουν πόσο κοντά βρέθηκε το συμβάν σε μια μεγαλύτερη τραγωδία.

Σύμφωνα με τον Ευστάθιο Σταθόπουλο, Γενικό Γραμματέα Δασών, δεν υπήρξε αίτημα από τον ΟΣΕ προς το δασαρχείο για έλεγχο και καθαρισμό της περιοχής. Αν και ο ΟΣΕ προχώρησε μόνος του σε καθαρισμούς, ο κ. Σταθόπουλος τόνισε ότι αυτό καθιστά την επίβλεψη υποκειμενική. Ο νόμος, που ισχύει εδώ και 45 χρόνια, προβλέπει την ανάγκη καθαρισμού δέκα μέτρων εκατέρωθεν των γραμμών, κάτι που δεν έγινε σύμφωνα με το Δασαρχείο.

Από την πλευρά του ο Γιάννος Γραμματίδης, πρόεδρος του ΟΣΕ μιλώντας στα τηλεοπτικά μέσα «έριξε» την ευθύνη για τον καθαρισμό των δένδρων στο δασαρχείο καθώς ισχυρίστηκε ότι ο ΟΣΕ «δεν μπορεί να κόψει δέντρα χωρίς την έγκριση του δασαρχείου», ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας Δασών μέσω του Newsbomb.gr ξεκαθάρισε ότι εδώ και 45 χρόνια είναι σε ισχύ νόμος για υποχρέωση των εταιρειών που ασκούν συγκοινωνιακό έργο να καθαρίζουν τα δέντρα δίπλα στις γραμμές, με μια απλή ενημέρωση προς το οικείο Δασαρχείο.

«Εδώ και 45 χρόνια ισχύει νόμος ο οποίος αναφέρει ότι η εταιρεία που ασκεί το συγκοινωνιακό έργο πρέπει να καθαρίζει δέκα μέτρα εκατέρωθεν της γραμμής επιπλέον πρέπει να ενημερώσει το Δασαρχείο», ανέφερε ο Ευστάθιος Σταθόπουλος στο Newsbomb.gr.

«Όσον αφορά το περιστατικό που έλαβε χώρα στις Αφίδνες στο δρομολόγιο που εκτελούσε Χαλκίδα-Αθήνα, δεν έχει υπάρξει κάποιο αίτημα προς το δασαρχείο. Ο ΟΣΕ έκανε καθαρισμούς μόνος του, κάτι που προτρέπει ο νόμος επομένως η επίβλεψη είναι υποκειμενική του προσωπικού που το κάνει. Συνήθως συμμετέχει και περιβαλλοντολόγος και δασολόγος», πρόσθεσε.

Ο Γενικός Γραμματέας Δασών ανέφερε στο Newsbomb.gr ότι το Δασαρχείο δεν έλαβε ποτέ επίσημο αίτημα για καθαρισμό της περιοχής γύρω από τις γραμμές. Παρόλα αυτά, υπογράμμισε πως υπάλληλοι του Δασαρχείου επιθεώρησαν τα αρχεία τους και επιβεβαίωσαν ότι δεν υπήρξε καταγραφή σχετικού αιτήματος.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

νεκροί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Εθνικό «πένθος» στην Ουκρανία! Σκοτώθηκαν 2.200 στρατιώτες, καταρρίφθηκαν 3 μαχητικά και τινάχτηκε στον αέρα τρένο που μετέφερε δυτικά όπλα

Μαύρη ημέρα ήταν η τελευταία για τον ουκρανικό στρατό, αφού οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν πολύτιμα οπλικά συστήματά...