Τα 10 φονικότερα αεροπορικά ατυχήματα στην ιστορία-500 νεκροί σε 10 λεπτά
Κοινωνία

Τα 10 φονικότερα αεροπορικά ατυχήματα στην ιστορία-500 νεκροί σε 10 λεπτά (Βίντεο)

Τα τελευταία 30 χρόνια η ανθρωπότητα έχει βιώσει περίπου 720 συντριβές αεροπλάνων. Μελετώντας όλες αυτές τις περιπτώσεις αεροπορικών ατυχημάτων οι ειδικοί συμπέραναν πως τα πιο επικίνδυνα σημεία είναι περιοχές πάνω από βουνά και οροσειρές. Σε αυτά τα περιβάλλοντα έχουν προσκρούσει τα περισσότερα αεροπλάνα στην ιστορία. 

Η χώρα με τα περισσότερα αεροπορικά ατυχήματα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι οποίες έχουν δει 1.578 αεροπλάνα τους να συντρίβονται τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Η Ρωσία βρίσκεται δεύτερη στην κατάταξη με 464 συντριβές αεροπλάνων και ο Καναδός στο νούμερο τρία με 369 ατυχήματα.

Πάμε όμως να δούμε ποιες ήταν οι φονικότερες τραγωδίες με αεροσκάφη σε ολόκληρη την ιστορία. Κάποιες από αυτές έλαβαν χώρα πολύ πρόσφατα, σοκάροντας ολόκληρο τον πλανήτη.

10. Πτήση 191 (273 Νεκροί)

Ξεκινάμε την λίστα μας με την πτήση 191 των American Airlines, η οποία απογειώθηκε στις 25 Μαΐου του έτους 1979. Το αεροπλάνο ξεκίνησε το ταξίδι του από το διεθνές αεροδρόμιο του Σικάγο με προορισμό το Λος Άντζελες, όμως δεν έφτασε ποτέ στον στόχο του. 

Το McDonnell Douglas DC-10-10 που χρησιμοποιήθηκε για την πτήση συνετρίβη λίγο αφότου απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Σικάγο, σκοτώνοντας και τους 273 ανθρώπους που επέβαιναν σε αυτό. Από αυτούς, οι 258 ήταν επιβάτες και οι υπόλοιποι 13 ήταν μέλη του πληρώματος. Σκοτώθηκαν επίσης 2 άτομα στο έδαφος, στο σημείο όπου προσέκρουσε το DC-10-10. 

Μέχρι και σήμερα η πτήση 191 αποτελεί την φονικότερη αεροπορική τραγωδία σε ολόκληρη την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Αιτία της πτώσης του αεροπλάνου ήταν η αποκόλληση του κινητήρα από το αριστερό φτερό, γεγονός που οδήγησε σε απώλεια ελέγχου.

9. Συντριβή του Ιρανικού Il-76 (275 Νεκροί)

Στο νούμερο 9 έχουμε το αεροπορικό ατύχημα που συγκλόνισε το Ιράν το κοντινό 2003. Στις 19 Φεβρουαρίου της συγκεκριμένης χρονιάς ένα μεταγωγικό αεροσκάφος ρωσικής παραγωγής τύπου Ilyushin Il-76 συνετρίβη σε μία ορεινή περιοχή κοντά στην πόλη Κεμάν του Ιράν.

Επρόκειτο για ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε εκατοντάδες μέλη του επίλεκτου σώματος Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης σε μία μυστική αποστολή. Ως αποτέλεσμα της συντριβής, 275 στρατιωτικοί έχασαν την ζωή τους. 

Λέγεται πως ο βασικός λόγος της τραγωδίας ήταν οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν πάνω από το εν λόγω οροπέδιο, 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κεμάν. Οι ισχυροί άνεμοι οδήγησαν σε απώλεια του ελέγχου με αποτέλεσμα το Il-76 να προσκρούσει στην οροσειρά, σκοτώνοντας όλους τους επιβαίνοντες και το πλήρωμα.

Σήμερα η συντριβή του Il-76 είναι η δεύτερη φονικότερη στην ιστορία της χώρας.

8. Πτήση 655 (290 Νεκροί)

Στις 3 Ιουλίου του 1988 έλαβε χώρα ένα σοκαριστικό ατύχημα. Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό κατέρριψε κατά λάθος την ιρανική πτήση 655, μπερδεύοντάς την για κάποια εχθρική απειλή. Για την κατάρριψη ευθύνεται το αεροπλανοφόρο USS Vincennes, το οποίο διοικούσε ο William Rogers.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο ταυτοποίησε το αεροπλάνο Airbus A300 B2-203 της Τεχεράνης ως ένα ιρανικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-14A Tomcat, για αυτό και δόθηκε εντολή κατάρριψής του.

Το αεροπλάνο χτυπήθηκε λίγο αργότερα από αμερικανικά πυρά, σκοτώνοντας και τους 290 επιβαίνοντες. Χρόνια αργότερα οι ΗΠΑ συμφώνησαν να καταβάλουν αποζημίωση 62 εκατομμυρίων δολαρίων στους Ιρανούς για αυτό το τραγικό ατύχημα.

7. Πτήση 17 (298 Νεκροί)

Δυστυχώς η κατάρριψη της ιρανικής πτήσης 655 δεν είναι η μόνη κατάρριψη επιβατικού αεροπλάνου στην λίστα. Το πολύ κοντινό 2014 σημειώθηκε η φονικότερη κατάρριψη επιβατικού αεροπλάνου στην ιστορία, όταν η πτήση 17 της εταιρείας Malaysia Airlines χτυπήθηκε από πύραυλο στην ανατολική Ουκρανία.

Συνολικά έχασαν την ζωή τους 298 άτομα, δηλαδή όλοι οι επιβαίνοντες και το 15μελές πλήρωμα του Boeing 777-200ER. Τα συντρίμμια του αεροπλάνου προσγειώθηκαν κοντά στην πόλη Τορέζ της ουκρανικής περιφέρειας Ντονιέτσκ. Η περιοχή ελέγχονταν τότε από τον στρατό του Ντονιέτσκ, ο οποίος και ευθύνεται για αυτό το καταστροφικό λάθος.

Το 2022 μετά από ερημοδικία στην Ολλανδία κρίθηκαν ένοχοι δύο Ρώσοι και ένας Ουκρανός για τον θάνατο 298 ατόμων.

6. Πτήση 163 (301 Νεκροί)

Στο νούμερο 6 θα μιλήσουμε για το τρομερό ατύχημα της πτήσης 163 της Σαουδικής Αραβίας. Το γεγονός έλαβε χώρα στις 19 Αυγούστου του έτους 1980, όταν το αεροπλάνο Lockheed L-1011-200 TriStar της πτήσης τυλίχθηκε στις φλόγες λίγο αφότου απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Ριάντ.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως και οι 301 επιβαίνοντες του σαουδαραβικού αεροπλάνου έχασαν την ζωή τους αφότου το TriStar προσγειώθηκε με ασφάλεια ξανά στην Ριάντ. Οι 287 επιβάτες και το 14μελές πλήρωμα σκοτώθηκαν από τις αναθυμιάσεις που προκάλεσε η εκτενής φωτιά.

5. Πτήση 182 (329 Νεκροί)

Η πτήση 182 της Air India ήταν μία πτήση ρουτίνας, η οποία ένωνε το Λονδίνο με το Νέο Δελχί και τον Καναδά. Στις 23 Ιουνίου του έτους 1985, το Boeing 747-237B του εν λόγω δρομολογίου καταστράφηκε από βόμβα σε υψόμετρο 31 χιλιάδων ποδιών. Το αεροσκάφος κατέπεσε στον Ατλαντικό Ωκεανό και συγκεκριμένα στα χωρικά ύδατα της Ιρλανδίας.

Από την τραγωδία του 1985 σκοτώθηκαν 329 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 268 Καναδών πολιτών, 27 Βρετανών και 24 Ινδών. Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή το περιστατικό αποτελούσε την μαζικότερη δολοφονία ανθρώπων σε ολόκληρη την ιστορία του Καναδά. 

Την ευθύνη της τρομοκρατικής βομβιστικής επίθεσης της πτήσης 182 ανέλαβε η οργάνωση Babbar Khalsa, η οποία εδρεύει στην Νότια Ασία.

4. Τουρκική Πτήση 981 (346 Νεκροί)

Στην συνέχεια θα μιλήσουμε για την πτήση 981 της Turkish Airlines, η οποία απογειώθηκε από αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης με απώτερο προορισμό την βρετανική πρωτεύουσα, το Λονδίνο. Το McDonnell Douglas DC-10 που επιχειρούσε εκείνη την ημέρα ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει ενδιάμεση στάση στο Παρίσι.

Λίγο έξω από την γαλλική πρωτεύουσα, το τουρκικό αεροσκάφος συνετρίβη στο δάσος Ermenonville στις 3 Μαρτίου του έτους 1974 σκοτώνοντας και τους 346 ανθρώπους που βρίσκονταν σε αυτό. Μέχρι και σήμερα η πτώση της τουρκικής πτήσης 981 παραμένει η δεύτερη χειρότερη αεροπορική τραγωδία στην Ευρώπη.

Η αιτία της συντριβής ήταν η απώλεια ελέγχου, η οποία προκλήθηκε από ένα καταστροφικό λάθος στο τμήμα αποθήκευσης φορτίου. Συγκεκριμένα η θύρα του εν λόγω τμήματος δεν έκλεισε σωστά και άνοιξε εν ώρα πτήσης.

3. Πτήση 763 και 1907 (349 Νεκρούς)

Στις 12 Νοεμβρίου του 1996 έλαβε χώρα μία φονικότατη σύγκρουση δύο επιβατικών αεροσκαφών δυτικά της ινδικής πρωτεύουσας, του Νέου Δελχί. Τα αεροσκάφη που συγκρούστηκαν ήταν ένα Boeing 747-100B της Saudi Arabian Airlines και ένα Ilyuishin Il-76 της Kazakhstan Airlines.

Η σύγκρουση σκότωσε τους επιβαίνοντες και των δύο αεροπλάνων, με τον τραγικό απολογισμό να φτάνει τους 349 νεκρούς. Αποτελεί μέχρι και σήμερα την φονικότερη σύγκρουση αεροσκαφών στον αέρα. Το ατύχημα προκλήθηκε εξαιτίας της αδυναμίας του πληρώματος του καζακστανιανού αεροσκάφους να πετάξει σταθερά στο σωστό υψόμετρο.

2. Πτήση 123 (520 Νεκροί)

Το νούμερο 2 και 3 της λίστας ξεφεύγουν σε έμψυχες απώλειες. Στις 12 Αυγούστου του 1985 έλαβε χώρα η δεύτερη φονικότερη τραγωδία στην ιστορία. Ένα Boeing 747SR της Japan Airlines συνετρίβη σε ορεινή περιοχή της Ιαπωνίας, 100 χιλιόμετρα μακριά από το Τόκυο.

Το πλήρωμα του Boeing έχασε τον έλεγχο του αεροσκάφος έπειτα από μία έκρηξη που συνέβη εξαιτίας μη ελεγχόμενης αποσυμπίεσης. Σκοτώθηκαν συνολικά 520 άτομα, νούμερο πραγματικά εξωφρενικό. Από την τραγωδία κατάφεραν να επιβιώσουν 4 επιβαίνοντες. Ο λόγος της ανατίναξης ήταν μία λανθασμένη τεχνική επιδιόρθωση που είχαν αναλάβει τεχνικοί της Boeing.

1. Πτήση 1736 και Πτήση 4805

Στην κορυφή της λίστας παραμένει από το 1977 η σύγκρουση των δύο Boeing 747 των πτήσεων 1736 και 4805, η οποία έλαβε χώρα στον διάδρομο προσαπογειώσεων του ισπανικού νησιού Τενερίφη των Κανάριων Νήσων. Από το ατύχημα έχασαν την ζωή τους 583 άτομα, με αποτέλεσμα το περιστατικό να αποτελεί μέχρι και σήμερα την φονικότερη αεροπορική τραγωδία της ιστορίας.

Αν και πολλοί παράγοντες συνέδραμαν στην φονική σύγκρουση του 1977, οι έρευνες που διεξάχθηκαν αποκάλυψαν πως κύριο αίτιο του δυστυχήματος ήταν η απόφαση του πιλότου της πτήσης 4805 της εταιρείας KLM να απογειωθεί από τον διάδρομο. Ο πιλότος νόμιζε εσφαλμένα πως έλαβε το πράσινο φως από τον πύργο ελέγχου. Επίσης την συγκεκριμένη ημέρα υπήρχε πυκνή ομίχλη στο αεροδρόμιο, γεγονός που μείωνε την ορατότητα των πιλότων και κατ' επέκταση οδήγησε στο τραγικότερο αεροπορικό ατύχημα της ανθρωπότητας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ