Κοινωνία

Οι συνθήκες της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα ήταν ανυπέρβλητες τονίζει ο Κικίλιας

Ο Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μιλώντας στην ΕΡΤ για τις πυρκαγιές τόνισε πως: «Όταν βγαίνει ο κ. Πλειώνης, ο πρόεδρος του Αστεροσκοπείου και λέει ότι φέτος ήταν οι χειρότερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες της 40ετίας κι ότι με βάση τον μέσο όρο των καμένων ανά πυρκαγιά που είναι λιγότερος από τον μέσο όρο της 20ετίας, είναι η καλύτερη χρονιά της αντιπυρικής περιόδου εν μέσω λειψυδρίας, ανυδρίας, του πιο θερμού Μαΐου, Ιουνίου, Ιουλίου και μερικώς Αυγούστου στην ιστορία της χώρας, τότε τα στοιχεία αυτά αντικρούονται».

Για τη φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έφτασε στον αστικό ιστό τόνισε μεταξύ άλλων ότι μέσα στα πέντε λεπτά είχαμε έμφορτη πτήση εναερίου και στα 7 με 7,5 λεπτά ήταν τα πυροσβεστικά μας εκεί.

Όπως είπε «την πρώτη μάχη δεν τη δώσαμε στα Βριλήσσια ή στο Χαλάνδρι. Αστικός ιστός, όπως ήταν και το Μάτι, που κάηκαν 104 άνθρωποι είναι ο Βαρνάβας. Και μετά τεράστια μάχη δόθηκε στο Μαραθώνα και πιο πάνω στο Καλέντζι και μετά στο Διονυσοβουνί και μετά στη Σταμάτα και μετά στο Διόνυσο, φυσικά στη Νέα Μάκρη. 200 πυροσβεστικά ανά 10, 20, 30 υπερασπιζόταν σπίτι – σπίτι αυτή τη μάχη την οποία δώσαμε ενώ είχαμε ανοιχτή την πυρκαγιά στα Μέγαρα με τους ίδιους δείκτες ακραίου κινδύνου, την πυρκαγιά στην Ερέτρια και τις μαζέψαμε και τρεις εμπρησμούς στα Γλυκά Νερά. Άρα προφανώς και αξιολογούμαστε. Προφανώς και θέλουμε να βελτιωνόμαστε. Φυσικά και βλέπουμε τι μπορεί να πήγε λάθος και προσπαθούμε να στηρίξουμε κι άλλο επιχειρησιακά την Πυροσβεστική Υπηρεσία που έσβησε 4.000 πυρκαγιές.

Οι ίδιοι άνθρωποι λοιπόν είναι αυτοί για τους οποίους μιλάμε για την πυρκαγιά στο Βαρνάβα. Αισθάνομαι ότι οι συνθήκες ήταν ανυπέρβλητες. Βεβαίως θα θέλαμε να έχουμε σταματήσει την πυρκαγιά νωρίτερα, γι’ αυτό και κάναμε δεκάδες ζώνες στις οποίες πέρασε η πυρκαγιά από πάνω σαν να μην υπήρχαν. Έδωσαν μια τεράστια μάχη οι πυροσβέστες μου και οι εθελοντές μου[…]».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ