Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως βρίσκουν τις ιστορίες κατά συρροή δολοφόνων ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, για αυτό και βάσει αυτών έχουν δημιουργηθεί αμέτρητες ταινίες, σειρές ακόμη και ντοκιμαντέρ. Έχει τύχει ποτέ όμως να διαβάσετε ή να δείτε την ιστορία ενός ζώου serial killer;
Εννοείται πως τα ζώα τυπικά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν κατά συρροή δολοφόνοι, αλλά λίγο πολύ μπορείτε να καταλάβετε τι εννοούμε. Σήμερα θα μιλήσουμε για 10 περιβόητα ζώα-δολοφόνους που έσπερναν τον φόβο και τον τρόμο σε οικισμούς επειδή είχαν αφαιρέσει την ζωή πολλών ανθρώπινων ψυχών.
Οι Ανθρωποφάγοι του Τσάβο
Ξεκινάμε την λίστα με μία πραγματικά ανατριχιαστική ιστορία από το μακρινό 1898 κατά την διάρκεια της κατασκευής ενός σιδηρόδρομου που ένωνε την Κένυα με την Ουγκάντα. Τα περιστατικά είχαν συμβεί στην περιοχή Τσάβο της Κένυα με πρωταγωνιστές δύο αρσενικά λιοντάρια. Τα λιοντάρια επιτίθονταν στους εργάτες κατά την διάρκεια της νύχτας, όσο αυτοί κοιμόντουσαν στις τέντες τους. Τους άρπαζαν από τα πρόχειρα κρεβάτια τους και τους κατασπάραζαν για να ικανοποιήσουν το αίσθημα πείνα τους.
Σε κάποιο σημείο οι επιθέσεις των λιονταριών ήταν καθημερινές και ασταμάτητες, παρά τα μέτρα προστασίας που εφάρμοζαν οι εργάτες. Έτσι αποφασίστηκε να επέμβουν ισχυρότερα μέσα. Ο Βρετανός αντισυνταγματάρχης Τζον Χένρι Πάτερσον ηγήθηκε μία ομάδα Ινδών Σιπάι, η οποία κυνήγησε και σκότωσε τα άγρια ζώα. Πιστεύεται πως μέχρι να χάσουν την ζωή τους, τα δύο αυτά λιοντάρια ευθύνονταν για τον θάνατο περίπου 135 ατόμων!
Ο Αιμοδιψής Καρχαρίας του Τζέρσεϊ Σορ
Στην συνέχεια θα μιλήσουμε για έναν αιμοδιψή καρχαρία, ο οποίος εντόπιζε τα θύματά του στην ακτή Τζέρσεϊ Σορ των Ηνωμένων Πολιτειών. Τον Ιούλιο του 1936 το Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ βίωσε έναν ανυπόφορο καύσωνα, πράγμα που ώθησε πολλούς πολίτες της πόλης να επισκέπτονται ακόμη και καθημερινά την παραλία του Τζέρσεϊ Σορ. Πολλοί από αυτούς μετάνιωσαν πικρά αυτήν την επιλογή.
Κάποια στιγμή στην εν λόγω παραλία σημειώθηκε μία επίθεση καρχαρία, η οποία από ότι φαίνεται δεν ανησύχησε ιδιαίτερα την τοπική κοινότητα και έτσι δεν επιβλήθηκε καμία απαγόρευση στην περιοχή. Αυτή η αμέλεια αποδείχθηκε ένα μοιραίο λάθος, αφού τις επόμενες 12 ημέρες ο αιμοδιψής καρχαρίας του Τζέρσεϊ Σορ επιτέθηκε σε 5 διαφορετικά άτομα, σκοτώνοντας τα 4.
Δεν γνωρίζουμε εάν πρόκειται για έναν μόνο καρχαρία ή κάποιο κοπάδι, ωστόσο πιθανολογείται πως επρόκειτο είτε για λευκούς καρχαρίες είτε για ταυροκαρχαρίες.
Ένας Ελέφαντας-Δολοφόνος
Σίγουρα δεν θα περιμένατε πως στην λίστα θα μιλούσαμε για έναν ελέφαντα-δολοφόνο, όμως προς έκπληξή σας υπήρξε πράγματι ένας πολύ επιθετικός καρχαρίας που εξαιτίας των πράξεων του απέκτησε το παρατσούκλι «Ελέφαντας Οσάμα μπιν Λάντεν», από τον πασίγνωστο ιδρυτή της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα.
Ο Ασιατικός Ελέφαντας ξεκίνησε τις συγκρούσεις του με ανθρώπους το 2004 στην Ινδία. Όχι μόνο επιτίθονταν πολύ συχνά ανθρώπους, αλλά κατέστρεψε ακόμη και ολόκληρες κατοικίες με τα πελώρια πόδια του. Κατά την διάρκεια της ζωής του ο ελέφαντας-δολοφόνος λέγεται πως σκότωσε τουλάχιστον 27 ανθρώπους. Από αυτούς τους 27, οι 14 έχασαν την ζωή τους σε διάστημα μόλις 6 μηνών.
Τον Δεκέμβριο του 2006 η ινδική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει κυνηγούς για να σκοτώσουν τον ελέφαντα, μία αποστολή που πραγματοποίησαν με επιτυχία.
Η Όρκα Τιλίκουμ
Η Τιλίκουμ ήταν μία διάσημη φάλαινα Όρκα που ο κόσμος λάτρευε να παρακολουθεί σε διάφορα θεματικά πάρκα της Βόρειας Αμερικής την δεκαετία του '1990. Πολλοί την φώναζαν «Τίλυ», ένα χαριτωμένο παρατσούκλι που δεν ταιριάζει καθόλου με την τρομαχτική ιστορία του ζώου.
Η Τιλίκουμ ευθύνεται για τον θάνατο πολλών ανθρώπων. Όλα ξεκίνησαν το 1991, όταν μία υπάλληλος στο θεματικό πάρκο που βρίσκονταν η φάλαινα Όρκα έπεσε στην δεξαμενή του. Η Τιλίκουμ την τράβηξε κάτω από το νερό και μπορείτε να φανταστείτε τι της έκανε. Το ίδιο περιστατικό επαναλήφθηκε το 1999 και το 2010, όταν η φάλαινα σκότωσε την ίδια της την εκπαιδεύτρια.
Εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός πως το θεματικό πάρκο ουδέποτε σταμάτησε την προβολή της Τιλίκουμ στο κοινό, τουλάχιστον όχι μέχρι το 2017 που η φάλαινα έφυγε από την ζωή. Ένα ντοκιμαντέρ του 2013 εξηγεί πώς η φάλαινα απέκτησε επιθετική συμπεριφορά εξαιτίας της βάναυσης αιχμαλωσίας της.
Η Αρκούδα του Sankebetsu
Από την λίστα μας δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει μία δολοφόνος αρκούδα και συγκεκριμένα μία πελώρια καφέ αρκούδα. Το 1915 το εν λόγω άγριο ζώο λίγο αφότου ξύπνησε από χειμερία νάρκη ξεκίνησε να επιτίθεται ασταμάτητα σε ανθρώπους σε μία δασώδη περιοχή της Ιαπωνίας.
Όλα ξεκίνησαν το Δεκέμβριο του 1915 στο νησί Χοκκάιντο της Ιαπωνίας όταν η αρκούδα έφτασε στο σπίτι της οικογένειας Ōta στον οικισμό Sankebetsu Rokusen-sawa. Δύο άτομα βρίσκονταν εκείνη την στιγμή στην οικεία, κανένα από αυτά δεν κατάφερε να επιβιώσει. Αργότερα η αρκούδα επιτέθηκε ένα άλλο κοντινό σπίτι, σκοτώνοντας περισσότερους άτυχους ανθρώπους.
Μετά το σερί επιθέσεων από την τεράστια καφέ αρκούδα του Sankebetsu, οι ιαπωνικές αρχές ξεκίνησαν μία κυνηγητική αποστολή με στόχο να εξουδετερώσουν τον ζώο. Μέχρι να πυροβοληθεί από τους κυνηγούς, η περιβόητη αρκούδα είχε προλάβει να σκοτώσει 7 άτομα μέσα σε μόνο 5 ημέρες.
Το Θηρίο του Gévaudan
Το καλοκαίρι του 1974 μία πολύ αιματηρή ιστορία έλαβε χώρα στην περιοχή Gévaudan της Γαλλίας. Το μυστήριο άγριο ζώο που ευθύνονταν για τις φονικές επιθέσεις απέκτησε γρήγορα τρομερή φήμη στο βασίλειο και έτσι Γάλλοι και ξένοι κυνηγοί ξεκίνησαν να το κυνηγούν. Πολλοί από αυτούς κατάφεραν να σκοτώσουν διάφορα ζώα στην περιοχή, όμως οι επιθέσεις συνεχίζονταν. Η τοπική κοινότητα είχε πραγματικά απαυδήσει, αφού δεν γνώριζε ποιο ζώο ευθύνονταν για τις επιθέσεις.
Μέσα σε διάστημα 3 ετών είχε καταγραφεί 610 επιθέσεις έναντι ανθρώπων, 500 από τις οποίες ήταν φονικές. Εξαιτίας αυτού του τεράστιου αριθμού περιστατικών, οι πολίτες πιθανολογούσαν πως πρόκειται για ολόκληρο κοπάδι άγριων ζώων. Άλλοι πίστευαν βέβαια πως μόνο ένα τρομαχτικό ζώο ευθύνονταν για το μακελειό.
Το 1767 ένας κυνηγός σκότωσε ένα ζώο που έμοιαζε με λύκο και οι επιθέσεις ξαφνικά σταμάτησαν. Παρά το γεγονός πως δεν μάθαμε ποτέ πολλές λεπτομέρειες για αυτό το μυστήριο ζώο, το θηρίο του Gévaudan έμεινε στην ιστορία της Γαλλίας.
Τα Λιοντάρια του Ντζόμπε
Το 1932 οι κάτοικοι της περιοχής Ντζόμπε στην Τανζανία της ανατολικής Αφρικής ζούσαν υπό τον φόβο μίας πολύ επιθετικής αγέλης 15 λιονταριών. Όλα ξεκίνησαν όταν οι Βρετανοί κυνήγησαν υπερβολικά μεγάλο αριθμό ζεβρών και αντιλοπών, δημιουργώντας πρόβλημα στα λιοντάρια που ζούσαν στην περιοχή.
Τα λιοντάρια εξαιτίας της έλλειψης τροφής ξεκίνησαν να επιτίθονται σε ανθρώπους. Μέχρι το 1947 οι βασιλιάδες της ζούγκλας είχαν εξελίξει σημαντικά τις δυνατότητές τους να κυνηγούν ανθρώπους, οδηγώντας στον θάνατό τους σχεδόν 1.500 άτομα. Ο διάσημος κυνηγός Τζορτζ Γκίλμαν Ρούσμπι επιστρατεύθηκε για να σώσει την κατάσταση, όπως και έκανε.
Η Τίγρης του Champawat
Για το τέλος κρατήσαμε την ιστορία μίας από τις πιο τρομαχτικές τίγρης της Βεγγάλης στην ιστορία. Ακόμη και επαγγελματίες κυνηγοί και στρατιώτες απέτυχαν στην προσπάθειά τους να την κυνηγήσουν. Σύμφωνα με αναφορές, η τίγρης ξεκίνησε να επιτίθεται σε ανθρώπους στο Νεπάλ πριν ταξιδέψει στην επαρχεία Kumaon της Ινδίας. Εκεί επιτίθονταν σε χωριά κατά την διάρκεια της ημέρας.
Οι αγαπημένοι της στόχοι ήταν μοναχικοί άνθρωποι που κινούνταν μόνοι τους στο δάσος προς εύρεση καυσόξυλων. Ο Τζιμ Κορμπέττ, ένας γνωστός κυνηγός της εποχής, επιστρατεύθηκε στην Ινδία και συγκεκριμένα στην περιοχή Champawat για να δώσει ένα τέλος στο μακελειό που προκαλούσε η τίγρη.
Το 1907 ο κυνηγός ξεκίνησε να ακολουθεί τα ίχνη που είχε αφήσει πίσω του το πιο πρόσφατο θύμα του άγριου ζώου. Τελικά η τίγρης κατάφερε να ξεφύγει από τον Κορμπέττ, για αυτό και ο ίδιος ζήτησε από τον τοπικό πληθυσμό να ξεκινήσουν όλοι μαζί την αναζήτηση του θηρευτή. Σε κάποιο σημείο η τίγρης επιτέθηκε στον Κορμπέττ, ωστόσο ο κυνηγός πρόλαβε τελευταία στιγμή να την πυροβολήσει. Η τελευταία σφαίρα ήταν και αυτή που σκότωσε το ζώο.
Κατά την διάρκεια της ζωής της, η τίγρης του Champawat πιστεύεται πως ευθύνεται για τον θάνατο 436 ανθρώπων, νούμερο πραγματικά αδιανόητο για ένα και μόνο ζώο.