Κοινωνία

Κρήτη: Τουλάχιστον έξι λιποθυμίες εργαζομένων σε ξενοδοχεία του Ηρακλείου

Αρκετές και σοβαρές είναι οι καταγγελίες που δέχεται το τελευταίο διάστημα το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου για καταστρατήγηση των όρων εργασίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου Νίκο Κοκολάκη που μίλησε στην ΕΡΤ Ηρακλείου, υπάρχουν ξενοδοχεία που λόγω έλλειψης προσωπικού υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερες ώρες από αυτές που ορίζει το ωράριό τους και μάλιστα χωρίς ρεπό.

Κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται ασφυκτικές συνθήκες εργασίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Νίκο Κοκολάκη, έχουν σημειωθεί σε τουλάχιστον 6 περιπτώσεις με λιποθυμίες εργαζομένων από την υπερβολική κόπωση.

Όπως τόνισε ο ίδιος, πιο επιβαρυμένος κλάδος είναι αυτός της οροφοκομίας, αφού κάθε καμαριέρα μπορεί να έχει στην ευθύνη της 25-30 δωμάτια την ημέρα, με τα μισά από αυτά να είναι αφίξεις και αναχωρήσεις.

Καταγγελίες για τα ξενοδοχεία

Σε άλλες περιπτώσεις, το σωματείο δέχεται καταγγελίες για σύναψη συμβάσεων για μόλις ένα μήνα, ακόμα και στους παλιούς υπαλλήλους.

Σύμφωνα με τον Νίκο Κοκολάκη, μετά από δύο χρόνια, ο υπάλληλος δικαιούται σύμβαση με διάρκεια που καλύπτει όλο την τουριστική σεζόν. Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, οι εργοδότες κάνουν μηνιαίες συμβάσεις, «για να μην αποκτούν δικαιώματα», όπως εξηγεί ο Νίκος Κοκολάκης.

Πολλές είναι και οι καταγγελίες για μικροατυχήματα που δεν δηλώνονται ως εργατικά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, ειδικά στους αποθηκάριους, δεν παρέχονται τα μέσα φόρτωσης που θα προστατέψουν τον εργαζόμενο από τραυματισμούς ή υπερβολική καταπόνηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ