Κοινωνία

Ξεσηκώνονται οι Μανιάτες-Κύμα αντιδράσεων απο εκατοντάδες κατοίκους για την τοποθέτηση 37 ανεμογεννητριών

Τριάντα επτά ανεμογεννήτριες με ύψος πυλώνα η κάθε μία ίσο με 82 μ. και διάμετρο ρότορα 136 μ., ονομαστικής ισχύος 4,2 MW εκάστη, προτίθεται να εγκαταστήσει η εταιρία «Volton Ελληνική Ενεργειακή Α.Ε.», στο Δήμο Δυτικής Μάνης και συγκεκριμένα στο Γαϊδοροβούνι και τους διπλανούς λόφους, απέναντι ακριβώς από τα χωριά Πλάτσα, Νομιτσί, Θαλάμες, Λαγκάδα και Άγιο Νίκωνα και ορατές φυσικά απ’ όλη την παραλιακή Μάνη.

Η δημοσιοποίηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του συγκεκριμένου έργου, έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων στην περιοχή και ήδη έχει δημιουργηθεί διαδικτυακή ομάδα κατοίκων, η οποία συγκεντρώνει υπογραφές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα tharrosnews.

Μέχρι την Κυριακή το βράδυ οι υπογραφές διαμαρτυρίας στην ειδική πλατφόρμα  είχαν ξεπεράσει τις 2.000 και στόχος είναι η κατάθεση ένστασης από δικηγόρο κατά του έργου.

Ο αιολικός σταθμός που προγραμματίζεται να γίνει στη Μάνη έχει διακριτικό τίτλο «Mores II» και θα είναι συνολικής  ισχύος 155,4 MW.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης, τις επόμενες ημέρες, καλείται να γνωμοδοτήσει για το έργο αυτό και όπως μας είπε ο Δήμαρχος της περιοχής Γιώργος Χιουρέας, η θέση του Δήμου είναι αρνητική.

Προφανώς, μια αρνητική γνωμοδότηση δεν αρκεί και θα πρέπει άμεσα Δήμος και Περιφέρεια Πελοποννήσου να ενεργοποιηθούν και να δράσουν με ένταση σε όλα τα επίπεδα, καθώς ήδη έχουν καθυστερήσει, αφού η μελέτη του έργου στο Υπουργείο έχει κατατεθεί από τον Απρίλιο και αρχές Σεπτεμβρίου, ολοκληρώνεται η διαβούλευση.

Οι θέσεις των 37 ανεμογεννητριών που έχει πρόθεση να εγκαταστήσει στη Μάνη η εταιρία «Volton Ελληνική Ενεργειακή Α.Ε.», η οποία ανήκει στους εκ Τριπόλεως ορμώμενους εφοπλιστές Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκο (ιδιοκτήτες του Αστέρα Τρίπολης), όπως φαίνονται στον επίσημο γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ

Συγκέντρωση υπογραφών

Στο διαδικτυακό κάλεσμα των κατοίκων να αντιδράσουν όσοι νοιάζονται για την προστασία του Ταϋγέτου, αναφέρουν ότι η περιοχή «Γαϊδουροβούνι» ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστές για την πλούσια βιοποικιλότητα και τα εκπληκτικά φυσικά τοπία τους.

«Παρόλα αυτά, η εταιρεία έχει υποβάλει περιβαλλοντική μελέτη προς έγκριση και έχουμε προθεσμία έως τις 12 Σεπτεμβρίου για να εκφράσουμε τις ενστάσεις μας. Ένας αφοσιωμένος δικηγόρος, ο κ. Τρύφωνας Κόλλιας, συντάσσει ήδη ένα τεκμηριωμένο κείμενο με αντιρρήσεις για να αναδείξει τους πιθανούς κινδύνους αυτού του εγχειρήματος, που θα δημοσιευθεί στο https://eprm.ypen.gr/.

Χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας τώρα περισσότερο από ποτέ! Συγκεντρώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές πριν τη λήξη της προθεσμίας, για να συμπεριλάβουμε τα ονόματά σας στο κείμενο του δικηγόρου, δείχνοντας έτσι την αποδοκιμασία μας σε αυτή την επιζήμια εξέλιξη», αναφέρουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν:

«Αγαπάμε τη χώρα μας και υποστηρίζουμε πράσινες λύσεις, αλλά όχι σε βάρος του περιβάλλοντος, της οικονομίας και της ευημερίας μας. Πείτε όχι στις ανεμογεννήτριες!»

Ακολούθως εξηγούν τους λόγους που διαφωνούν με το συγκεκριμένο έργο:

– Οικονομικός αντίκτυπος: Το έργο θα υποβαθμίσει τον τουρισμό, τις αξίες γης και τον πρωτογενή τομέα, επηρεάζοντας αρνητικά την τοπική μας οικονομία.

 – Χωρίς τοπικά οφέλη: Το έργο δεν θα δημιουργήσει τοπικές θέσεις εργασίας, καθώς θα χρησιμοποιηθεί εισαγόμενο προσωπικό και εξοπλισμός. Αντίθετα, θα θέσει σε κίνδυνο υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

 – Εξαγωγή ενέργειας: Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα αφορά το εθνικό δίκτυο και όχι τη Μάνη, ενώ θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε ακριβά την ενέργεια που λαμβάνουμε από τις μεγάλες εταιρείες.

 – Οπτική και ακουστική ρύπανση, φωτορύπανση: Οι τεράστιες ανεμογεννήτριες θα αλλάξουν για πάντα τη φυσική ομορφιά του τοπίου μας και θα δημιουργήσουν σοβαρούς κινδύνους για την ψυχική και σωματική υγεία των κατοίκων.

 – Καταστροφή του περιβάλλοντος: Η κατασκευή και η λειτουργία ανεμογεννητριών απειλεί την άγρια ζωή, ιδιαίτερα τα πτηνά. Μετά τη σύντομη διάρκεια ζωής τους, δεν απομακρύνονται και αφήνουν πίσω τους τοξικά υλικά, υποβαθμίζοντας περαιτέρω το περιβάλλον.

 – Απειλή πυρκαγιάς: Με την περιοχή ήδη ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, οι ανεμογεννήτριες θα μειώσουν την υγρασία του εδάφους, αυξάνοντας την ερημοποίηση και τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Οι πυλώνες μεταφοράς ρεύματος και η πιθανότητα ατυχήματος ενισχύουν περαιτέρω αυτόν τον κίνδυνο.

Οι προθέσεις της Volton

Στην περίληψη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που κατατέθηκε στο Υπουργείο για έγκριση τον Απρίλιο, αναφέρεται ότι στόχος του έργου είναι η αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της περιοχής, όπως αυτή έχει πιστοποιηθεί. Το έργο αναπτύσσεται σε τρεις περιοχές που εντάσσονται σε Μεσσηνία και Λακωνία και αποτελείται από τους Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στις ακόλουθες θέσεις:

– Περιοχή «Γαϊδουροβούνι», στη θέση «Γαϊδουροβούνι». Ανήκει στη Μεσσηνία, στη Δ.Ε. Λεύκτρου του Δήμου Δυτικής Μάνης και αναπτύσσεται σε ένα πολύγωνο στο οποίο θα χωροθετηθούν συνολικά οκτώ ανεμογεννήτριες.

– Περιοχή «Κουρνούτο- Κοσελόρο- Εμπλουτσός- Κοτρώνι- Κακοβούνι», στις ομώνυμες θέσεις της Μάνης. Ανήκει σε Μεσσηνία και Λακωνία, στις Δημοτικές Ενότητες Λεύκτρου και Γυθείου, των Δήμων Δυτικής Μάνης και Ανατολικής Μάνης αντίστοιχα και αναπτύσσεται σε ένα πολύγωνο, στο οποίο θα χωροθετηθούν συνολικά εικοσιτρείς ανεμογεννήτριες.

– Περιοχή «Τρισκονός- Μυρί- Καψαλέας», στις ομώνυμες θέσεις. Ανήκει στην Λακωνία, στη Δημοτική Ενότητα Οιτύλου, του Δήμου Ανατολικής Μάνης και αναπτύσσεται σε ένα πολύγωνο στο οποίο θα χωροθετηθούν συνολικά έξι ανεμογεννήτριες.

Στην περίληψη επίσης αναφέρεται ότι το υπό μελέτη έργο εντάσσεται σε περιοχή εντός του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών του Ν. 3937/2011 (Α’60) και συγκεκριμένα στην ΕΖΔ GR2550006 «Όρος Ταΰγετος – Σπήλαιο Τραχήλας – Σπήλαιο Βατσινίδη» και στη ΖΕΠ GR2550009 «Όρος Ταΰγετος – Λαγκάδα Τρύπης». Επιπλέον, το έργο χωροθετείται εντός των ορίων περιοχών οι οποίες είναι χαρακτηρισμένες ως Σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ευρώπης (Important Bird Areasin Europe – priority sitesfor conservation) που συντάχθηκαν από την οργάνωση BirdLife International και συγκεκριμένα της περιοχής GR120 IBA «Όρος Ταΰγετος».

Όπως προαναφέραμε, το προς περιβαλλοντική αδειοδότηση έργο αποτελείται από 37 ανεμογγενήτριες, τύπου VESTAS V136.

Επίσης από:

– Τρεις οικίσκους ελέγχου.

– Νέο υποσταθμό (Υ/Σ) 150/33 kV στη θέση «Mores II».

– Κατασκευή υπόγειου δικτύου ΜΤ που θα οδεύει προς τον υπό κατασκευή Υποσταθμό ανύψωσης.

– Κατασκευή οδοποιίας για την πρόσβαση στο χώρο εγκατάστασης του έργου και την εσωτερική οδική διασύνδεση των ανεμογεννητριών του ΑΣΠΗΕ, συνολικού μήκους 48.788,47 μέτρα.

Θετικές… (λένε) επιπτώσεις

Ταυτόχρονα αναφέρεται ότι για την αποκατάσταση των ζωνών επέμβασης του υπό αδειοδότηση έργου και την προστασία εν γένει του περιβάλλοντος της περιοχής ανάπτυξης του έργου, θα εκπονηθεί ειδική φυτοτεχνική μελέτη αποκατάστασης επεμβάσεων, Πράξη Πληροφοριακού Χαρακτήρα, καθώς και ειδική μελέτη αναδάσωσης, οι οποίες θα εγκριθούν από τις αρμόδιες αρχές (Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας και Λακωνίας), πριν την έκδοση του Πρωτοκόλλου Εγκατάστασης και την έναρξη των εργασιών κατασκευής των ΑΣΠΗΕ.

Τέλος, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Αιολικού Πάρκου, καταλήγει στα εξής συμπεράσματα:

– Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούνται είναι περιορισμένες και πρακτικά μηδενίζονται, κυρίως λόγω του τόπου εγκατάστασης, σε ημιορεινή θέση, μακριά από κατοικημένες περιοχές.

– Η υλοποίηση του προτεινόμενου έργου δεν επιφέρει καμία αξιοσημείωτη μεταβολή στον βαθμό επιρροής των στοιχείων του περιβάλλοντος, τόσο στην άμεση περιοχή των έργων όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

– Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών δεν επιφέρει αξιοσημείωτες μεταβολές στα ανάγλυφα χαρακτηριστικά του εδάφους και στην τοπογραφική διαμόρφωση της περιοχής, καθώς για τη μεταφορά του απαραίτητου εξοπλισμού στους χώρους ανέγερσής τους θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά το υπάρχον δασικό οδικό δίκτυο (με τις απαραίτητες βελτιώσεις).

– Οι ανεμογεννήτριες δε δημιουργούν στους πλησιέστερους προς το έργο οικισμούς αύξηση της στάθμης θορύβου πάνω από τα επιτρεπτά όρια, τόσο λόγω κατάλληλης χωροθέτησης του έργου όσο και λόγω επιλογής υψηλής τεχνολογίας ανεμογεννητριών.

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Μάνης

«Οι προωθούμενοι σχεδιασμοί κυβέρνησης και ιδιωτών για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή “Γαϊδουροβούνι” στο Δήμο Δυτικής Μάνης, πάνω από τα χ6ωριά Νομιτσί, Θαλάμες, Πλάτσα, Αγ. Νίκων», σημειώνεται, «πρέπει να μπλοκαριστούν!

Αυτοί οι σχεδιασμοί που προωθούνται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, στο όνομα της “πράσινης ενέργειας” και της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε., έχουν ως μόνο στόχο την αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα, αξιοποιώντας νόμους που οι ίδιοι διαμόρφωσαν, κάνουν μπίζνες με ανεμογεννήτριες μέσα σε περιοχές Natura.

Τις συνέπειες τις ζούμε καθημερινά, όταν πληρώνουμε πανάκριβο το ρεύμα για να πλουτίζουν μια χούφτα εταιρείες.

Την ίδια στιγμή που στη Δυτική Μάνη δεν έχουμε ολοκληρωμένη πρόσβαση σε δομές Υγείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάσταση με το Κ.Υ. Αγίου Νικολάου. Που δεν έχουμε ασφαλή οδικό και αγροτικό δίκτυο. Που δεν έχουμε νερό μέσα στο καλοκαίρι λόγω έλλειψης των αναγκαίων έργων υποδομής κ.τ.λ.

Την ίδια στιγμή το κράτος και οι κυβερνήσεις – με τη συμφωνία των τοπικών στηριγμάτων τους – σχεδιάζουν το πώς θα αυξηθούν ακόμα πιο πολύ τα κέρδη μια χούφτας επιχειρηματιών.

Αυτοί οι σχεδιασμοί δεν έχουν καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες, τα δικαιώματα των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάγκη για φθηνό ρεύμα.

Η Μάνη έχει ανάγκη από έργα υποδομής, ύδρευση με ποιοτικό νερό για όλους, δομές υγείας και γιατρούς, σχολεία και δρόμους. Και όχι κάποιες εταιρείες να εκμεταλλευτούν το φυσικό πλούτο της περιοχής μας για να βγάλουν κέρδη – εταιρείες που κατά καιρούς χρηματοδοτούνται αδρά από τα λεφτά του ελληνικού λαού.

Είμαστε απέναντι στην πολιτική που ξεπουλά και δεν αξιοποιεί όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές ενέργειας.

Διεκδικούμε:

-Να ανακληθούν οι άδειες και οι χρηματοδοτήσεις που έχουν δοθεί για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων

-Να πάρουν θέση η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο για τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς.

Τώρα πρέπει οι κάτοικοι της περιοχής να οργανωθούν για να μπλοκάρουν τα σχέδια της εταιρείας και της κυβέρνησης.

Η μόνη λύση βρίσκεται στον ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο, φορέα ενέργειας, με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή, εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας, που θα αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία και θα λειτουργεί προς όφελος του λαού μας και όχι των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Κόντρα στην πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του ρεύματος, την ενεργειακή φτώχεια για το λαό, το γενικό ξεπούλημα της ΔΕΗ και των δικτύων της».

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...
ukrania polemos
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο ποταμός Sukhi Yaly του Κουράχοβο έγινε ο «υγρός τάφος» της 79ης ουκρανικής ταξιαρχίας! Την ξεκλήρισαν οι Ρώσοι και προέλαυσαν 300 μέτρα

Ο ποταμός Sukhi Yaly είναι καίριας σημασίας για την κατεύθυνση του Κουράχοβο και οι Ρώσοι καταλαμβάνουν περισσότερος...