Ελλείψεις φαρμάκων παρατηρούνται κατά τη διάρκεια του φετινού Αυγούστου, και πολίτες και φαρμακεία βρίσκονται για ακόμη μια φορά αντιμέτωποι με δυσκολία εύρεσης απλών αντιβιοτικών, καθώς και άλλων σκευασμάτων για διάφορες θεραπευτικές κατηγορίες όπως είναι τα αναπνευστικά προβλήματα, ο διαβήτης, κ.ά.
Όπως επισημαίνουν φαρμακοποιοί, οι ημέρες κοντά στον Δεκαπενταύγουστο πάντα είχαν μια δυσκολία, καθώς σταματά η διακίνηση των φαρμακευτικών εταιρειών και τα φαρμακεία δουλεύουν με τις προμήθειες που έχουν από τον Ιούλιο ή τις αρχές Αυγούστου, πριν οι εταιρείες κλείσουν για καλοκαίρι.
Φάρμακα: Οι ελλείψεις και οι προσπάθειες του ΕΟΦ
Ελλείψεις παρατηρούνται σε αντιβιοτικό αμοξυκιλλίνης, την ίδια στιγμή που λύση σε αντιβιώσεις με τη μορφή χαπιών δίνουν τα γενόσημα. Μόνιμη έλλειψη παρουσιάζουν κολλύρια ματιών και αυτό λόγω της χαμηλής τιμής τους, καθώς, όπως και για άλλα σκευάσματα, οι εταιρείες δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον να διαθέσουν ποσότητες στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η διαθεσιμότητα να είναι μικρή.
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε αυξήσεις τιμών φθηνών φαρμάκων, προκειμένου να μην εξαφανιστούν από την ελληνική αγορά, ενώ με απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών, ο ΕΟΦ προσπαθεί να περιορίσει όσα σκευάσματα διακινούνται σε χώρες του εξωτερικού. Κάθε μήνα, ο ΕΟΦ εκδίδει κατάλογο με τα φάρμακα που είναι σε περιορισμένη διαθεσιμότητα και για τα οποία απαγορεύει τις παράλληλες εξαγωγές.
Στην παρακολούθηση των ελλείψεων συμβάλλει η νέα πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας, το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠΑΔΙΦ), ενώ, την ίδια στιγμή, η Ελλάδα συμμετέχει στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ορίσει τα λεγόμενα «κρίσιμα» φάρμακα και να τα παράξει επί ευρωπαϊκού εδάφους, ώστε τα κράτη – μέλη να μην αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε κατηγορίες όπως είναι τα αντιβιοτικά και τα αντικαρκινικά φάρμακα.