Κοινωνία

Η παράξενη παράδοση με τους παρανύμφους - Γιατί πρέπει να φοράνε πάντα το ίδιο χρώμα

Όπως αναφέρει το  reader.gr, Πρόκειται για μια παλιά παράδοση που προέρχεται από την εποχή όπου οι παράνυφες δεν ντύνονταν μόνο όμοια μεταξύ τους, αλλά και όμοια με τη νύφη. Σύμφωνα με τη Χάνε Μπλανκ, συγγραφέα του βιβλίου "Virgin, the Untouched History," ο λόγος που βλέπουμε τις παρανύμφους σε κάθε γαμήλια τελετή να φοράνε το ίδιο, δεν έχει να κάνει με τα aesthetics των φωτογραφιών και την εμμονή της νύφης με τη χρωματική αρμονία για να βγει ωραία η φωτό στο Instagram, αλλά για να «μπερδεύει τα κακά πνεύματα ή αυτούς που επιθυμούσαν να βλάψουν τη νύφη».

Οι ιστορικές αναφορές γι' αυτό το έθιμο της χρωματικής ομοιομορφίας,  χρονολογούνται από την αρχαία Ρώμη και την φεουδαρχική Κίνα, εκεί όπου η νύφη συχνά ήταν υποχρεωμένη να ταξιδέψει πολλά χιλιόμετρα μέχρι την πόλη καταγωγής γαμπρού, κάτι που την καθιστούσε αυτόματα ευάλωτη σε επιθέσεις από ληστές ή αντίπαλους μνηστήρες. Με μια ομάδα παρανύμφων ντυμένων όλες όμοια, γινόταν πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστεί η νύφη από κακόβουλες ομάδες, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή της τελετής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τελικά, κατά την περίοδο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, αυτή η παράδοση έγινε μια καταγεγραμμένη νομική υποχρέωση που υπαγόρευε πώς δέκα μάρτυρες έπρεπε να παραβρεθούν στην τελετή του γάμου, όλοι με στολές ίδιου χρώματος. Παρομοίως, λέγεται ότι οι νύφες φορούν πέπλα για να κρύψουν τα πρόσωπά τους από πραγματικές ή/και υπερφυσικές διαταραχές του γάμου, από υπαρκτά και ανύπαρκτα «κακά πνεύματα» που ήθελαν να τους βλάψουν. 

Το έθιμο της χρωματικής ομοιομορφίας συνεχίστηκε μέχρι τη βικτωριανή εποχή. Όταν η βασίλισσα Βικτώρια παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Άλμπερτ το 1840, οι 12 παράνυμφές της φορούσαν ίδιες λευκές φορεσιές για να συμπληρώσουν το σατέν φόρεμα της βασίλισσας. Θρυλείται πως η Βικτώρια και η συνοδεία της δημιούργησαν μια τόσο αρμονική εικόνα, που τα λευκά φορέματα αντικατέστησαν γρήγορα την παλιά παράδοση της αριστοκρατίας να φορούν ασημί γαμήλιες φορεσιές. 

Η ιδιότητα της παράνυμφου ως «προστάτης» της νύφης, υφίσταται ακόμα σε αρκετές εθνικές παραδόσεις. Για παράδειγμα, σε ορισμένες κινεζικές τελετές, μια παράνυμφος μπαίνει μπροστά από τη νύφη και επιλέγει ποιοι και πότε μπορούν να την κεράσουν αλκοόλ, ακόμα και να πίνει εκ μέρους της, κατά τη διάρκεια προπόσεων. Γενικότερα, μην υποτιμάται τις παράνυφους. Δεν είναι τόσο απλή η δουλειά τους. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Εξωφρενικό: Τα ελληνικά σχέδια για αναβάθμιση των λιμανιών στα νησιά του Αιγαίου εξοργίζουν την Τουρκία- Παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λωζάνης

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δρομολογήσει κρίσιμες παρεμβάσεις σε πάνω από 30 λιμάνια, από τα Διαπόντια Νησιά έως το...